Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Pavel Francouz zazářil v play off NHL, vychytanou nulou navázal na Patricka Roye

Pavel Francouz zazářil v play off NHL, vychytanou nulou navázal na Patricka Roye
Pavel Francouz | zdroj: Profimedia

Brankář Pavel Francouz zastavil ve finále Západní konference play off NHL při výhře hokejistů Colorada 4:0 nad Edmontonem všech 24 střel hostů a stal se první hvězdou zápasu. Domácí hráči rozhodli zápas v rozmezí 24. až 27. minuty, kdy vstřelili úvodní tři góly, a v sérii vedou 2:0.

Francouz začal minulý zápas na střídačce, ale ve 28. minutě nahradil zraněného Darcyho Kuempera a přispěl 18 zákroky k výhře 8:6. V brance zůstal i v dalším utkání a připsal si první čisté konto v letošním play off a druhé v kariéře NHL. Poprvé neinkasoval ve vyřazovací části před dvěma lety proti Dallasu.

„Tak trochu jsem předpokládal po minulém zápase, že budu chytat, ale dozvěděl jsem se to až včera. Cítil jsem mírnou nervozitu. Někde v hlavě máte, že jde o hodně důležitý zápas. Od prvních sekund jsem věděl, že se můžu spolehnout na spoluhráče a že mi pomůžou. To mě uklidnilo a soustředil jsem se jen na svůj výkon,“ uvedl Francouz, který dnes slaví 32. narozeniny.

Navázal na legendárního gólmana Patricka Roye, který byl dosud jediným v historii Avalanche s vychytanou nulou v konferenčním finále. V závěrečných sekundách si mohl vychutnat odměnu od fanoušků, kteří mohutně skandovali jeho přezdívku Frankie. „Byl to týmový výkon. Určitě by bylo lepší, kdyby křičeli: Do toho Avs!“ řekl Francouz.

Nejvíce se zapotil v úvodní třetině, v níž zastavil 12 střel a vyznamenal se při dvou šancích Jesseho Puljujärviho. „Celý večer byl vždy na správném místě a spousta zákroků vypadala v jeho podání jednoduše,“ chválil Francouze trenér Colorada Jared Bednar. Neřekl ale, zda bude český gólman chytat i příště. „Uvidíme. Vyhodnotíme si zápas, promluvíme si s Darcym i Frankiem a rozhodneme se,“ konstatoval kouč.

Skóre se měnilo poprvé po teči Artturiho Lehkonena a za 15 sekund zvýšil Josh Manson tvrdou střelou zpoza pravého kruhu k bližší tyči. Povedenou pasáž Colorada završil Mikko Rantanen z přečíslení dva na jednoho. U všech tří branek, které padly během dvou minut a čtyř sekund, asistoval Nazem Kadri. Výhru zpečetil v 56. minutě z přesilové hry Nathan MacKinnon.

„Určitě je povzbuzující, že jsme si dokázali, že umíme nejen útočit, ale i bránit,“ těšilo Kadriho, který byl původně označen jako autor prvního gólu, než se prokázala Lehkonenova teč.

Coloradu se podařilo ubránit elitní řadu Edmontonu Connor McDavid, Leon Draisaitl a Evander Kane, která v tomto play off nasbírala už 74 bodů (28+46).

„Mají dobré hráče i obránce. Nevytvořili jsme si moc šancí z přečíslení jako obvykle. Musíme zlepšit napadání a celkově hru v útočném pásmu. Musíme zjistit, jak jim hru znepříjemnit, a donutit je k chybám,“ řekl McDavid. „První třetina byla opravdu dobrá, ale ten krátký úsek ve druhé nás srazil a vzal nám vítr z plachet. Nedokázali jsme na to zareagovat,“ doplnil kouč Edmontonu Jay Woodcroft.

Darryl Sutter získal Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra sezony v NHL

Darryl Sutter získal v NHL poprvé v kariéře ocenění pro nejlepšího trenéra sezony. Kouč Calgary dostal v hlasování o držiteli Jack Adams Award přednost před Andrewem Brunettem z Floridy a Gerardem Gallantem z New York Rangers.

profimedia-0694890071 Darryl Sutter | zdroj: Profimedia

Třiašedesátiletý Sutter se dočkal trofeje po dvaceti letech trenérské kariéry v NHL, během níž mimo jiné dovedl Los Angeles Kings v letech 2012 a 2014 k zisku Stanleyova poháru. Cenu získal jako druhý trenér Calgary v historii po Bobu Hartleym (2015) a navázal na svého bratra Briana, který uspěl v roce 1991 se St. Louis.

V této sezoně Sutter poprvé v kariéře s týmem vyhrál 50 zápasů v základní části a dovedl Flames k titulu v Pacifické divizi. Jediná výhra ho dělí od mety 700 vítězných zápasů v lize. V play off Calgary vypadlo ve 2. kole s Edmontonem.

V hlasování Sutter získal 353 bodů a 54 z 121 možných prvních míst. Druhý Brunette nasbíral 249 bodů, Gallant dostal 142 bodů.

V NHL Sutter trénoval čtyři kluby. Kariéru začal v Chicagu, kde působil v letech 1992 až 1995. Po angažmá v San Jose (1997-2003) se poprvé ujal Calgary, s nímž v roce 2004 došel do finále Stanleyova poháru, poté zamířil do Los Angeles Kings (2011-2017). V březnu 2021 se vrátil na lavičku Calgary.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma