Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Disciplinární komise trestala: Olayinka má stop na na čtyři zápasy, Fillo přijde o pět utkání

Disciplinární komise trestala: Olayinka má stop na na čtyři zápasy, Fillo přijde o pět utkání
Peter Olayinka dostal za úder hlavou trest na čtyři zápasy | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Slávista Peter Olayinka si čtyři soutěžní utkání nezahraje. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace nigerijského křídelníka potrestala za vyloučení po úderu hlavou do obličeje libereckého obránce Gigliho Ndefeho v sobotním zápase 24. kola první ligy. Disciplinární komise o tom informovala v komuniké po dnešním zasedání.

Sedmadvacetiletý Olayinka zřejmě přijde i o pražské derby proti Spartě. Slavia se však po uplynutí poloviny trestu může odvolat a požádat o prominutí zbývající části. Na twitteru vršovický klub oznámil, že tak udělá.

Pětizápasový trest dostal zlínský záložník Martin Fillo za červenou kartu po tvrdém faulu na stopera Slovácka Stanislava Hofmanna v nedělním duelu 24. kola nejvyšší soutěže.

Olayinka v 88. minutě po souboji s libereckým záložníkem Ivanem Varfolomejevem teatrálně upadl v pokutovém území a následně dal hlavičku angolskému reprezentantovi Ndefemu, který mu přišel vynadat za simulování. Od rozhodčího Miroslava Zelinky dostal autor deseti ligových gólů v sezoně rovnou červenou kartu. Oslabení slávisté v nastavení ztratili vedení a remizovali 2:2.

Nigerijskému fotbalistovi, jenž v létě odejde ze Slavie jako volný hráč do Crvené Zvezdy Bělehrad, hrozil trest až na dva měsíce a osm soutěžních utkání. „Hráč navštívil naše zasedání osobně a svého chování litoval. Disciplinární komise toto, stejně jako dosavadní hráčovu disciplinární beztrestnost, zohlednila jakožto polehčující okolnost,“ uvedl předseda komise Richard Baček.

„Na druhou stranu disciplinární komise také vzala v potaz chování hráče po jeho vyloučení, kdy se viditelně zdráhal opustit hrací plochu a vyvolával další konfliktní situace s hráči soupeře,“ doplnil funkcionář. Pokud by zůstal v platnosti Olayinkův trest na čtyři zápasy, tak před derby ještě vynechá ligový duel s Olomoucí, semifinále poháru s Bohemians 1905 a další utkání nejvyšší soutěže v Mladé Boleslavi.

Fillo ostrým skluzem zasáhl Hofmannovu stojnou nohu a už ve čtvrté minutě mu sudí Dominik Starý udělil červenou kartu. Oslabený Zlín v Uherském Hradišti prohrál 0:3 a zůstal poslední v tabulce. Sedmatřicetiletý záložník byl vyloučen i ve svém předchozím ligovém utkání doma proti Spartě. Tehdy Fillo jako náhradník vydržel na hřišti pouze čtyři minuty, během nichž dostal dvě žluté karty.

V úvodu této sezony dostali distanc na pět soutěžních duelů rovněž sparťan Jan Kuchta za šlápnutí na hlavu libereckého gólmana Oliviera Vliegena a zlínský Martin Cedidla za surový faul na slávistu Ewertona.

Dosud nejvyšší trest za faul - 12 zápasů - udělila disciplinárka v samostatné české historii kamerunskému útočníkovi Sparty Léonardu Kweukemu, který v roce 2013 zlomil nohu obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi v semifinále domácího poháru.

Dvě soutěžní utkání nesmí na lavičku Liberce trenér brankářů Marek Čech za vyloučení v závěru vyhroceného duelu se Slavií. Dvouzápasový distanc dostal také královéhradecký záložník Jakub Kučera za červenou kartu v utkání se Spartou.

O polovinu nižší trest si odpyká Adam Kadlec z Bohemians 1905, jenž byl vyloučen v Plzni. Její kapitán Lukáš Hejda vynechá jeden zápas za osm žlutých karet v ligové sezoně. Za čtyři žluté karty v ročníku si jednou nezahrají zlínský Robert Hrubý, mladoboleslavský Lamin Jawo a Mohamed Tijani z Brna.

Slavia za pyrotechniku zaplatí 250 tisíc a má podmínečně uzavřený „kotel“

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace uložila Slavii pokutu čtvrt milionu korun za to, že fanoušci při utkání 23. kola první ligy s Plzní použili velké množství pyrotechniky. Pražané mají zároveň podmínečně uzavřenou Tribunu Sever, kde sídlí „kotel“, na jedno soutěžní utkání ve dvouměsíční zkušební době. Disciplinární komise o tom informovala v komuniké.

Povinnost pořadatele porušila také Ostrava, která sehraje příští domácí ligový zápas proti Liberci bez diváků v „kotli“. Baník má částečně uzavřený stadion za pyrotechniku v duelu 23. kola nejvyšší soutěže s pražskou Spartou, při kterém už Slezané byli v podmínce. Ostravský klub navíc zaplatí pokutu 70 tisíc korun.

Šlágr mezi Slavií a Plzní (2:1) kvůli pyrotechnice v sektorech Tribuny Sever začal později. „Použití pyrotechniky vedlo mimo jiné k odložení začátku utkání o téměř sedm minut a šlo o nebezpečný typ vystřelovací pyrotechniky v počtu několika desítek kusů,“ řekl předseda disciplinární komise Richard Baček.

„Věříme, že se pořadatelé klubu i fanoušci Slavie podobně jako v minulosti s vědomím odloženého trestu v následujících zápasech zachovají tak, aby nemuselo dojít k jeho naplnění,“ uvedl Baček. Viktoria Plzeň dostala pokutu 60 tisíc korun za nevhodné chování svých příznivců (použití pyrotechniky, nevhodné pokřiky a vhazování předmětů na hrací plochu).

Ostravští fanoušci podle komise téměř v každém utkání pronášejí do svého sektoru velké množství pyrotechniky, což navzdory podmínce zopakovali i při domácí porážce 0:3 se Spartou. „Disciplinární komise došla k závěru, že se opakovaně jedná o pochybení klubu jako pořadatele utkání, a proto rozhodla o proměnění podmínky v trest uzavření sektoru domácích fanoušků tzv. kotle na jedno utkání,“ uvedl Baček. Sparta zaplatí 70 tisíc korun za to, že její příznivci v Ostravě použili pyrotechniku, dopustili se výtržností a rasistických projevů.

Teplice zaplatí 20 tisíc korun za nevhodné chování svých fanoušků, kteří při domácím zápase 23. ligového kola s Brnem (1:1) vhazovali předměty na trávník.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma