Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Druhé předkolo EKL: Bohemka prohrála 0:3, Plzeň hrála bez gólů

Druhé předkolo EKL: Bohemka prohrála 0:3, Plzeň hrála bez gólů
Viktoria Plzeň doma remizovala 0:0 s kosovskou Dritou | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

V úvodních utkáních 2. předkola Evropské konferenční ligy prohráli fotbalisté Bohemians na hřišti norského Bodö/Glimt 0:3 a Viktoria Plzeň doma překvapivě remizovala 0:0 s kosovskou Dritou.

Fotbalisté Bohemians podlehli v úvodu 2. předkola EKL Bodö/Glimt 0:3

Fotbalisté Bohemians 1905 prohráli v úvodním utkání 2. předkola Evropské konferenční ligy na hřišti norského Bodö/Glimt 0:3. Domácí favorit rozhodl na přelomu poločasů, kdy se trefili Albert Grönbaek a Amahl Pellegrino, v nastavení stanovil konečný výsledek střídající Runar Espejord. Pražané se v pohárové Evropě díky čtvrtému místu z minulé sezony představili poprvé od roku 1987.

Odveta je na programu za týden. Po dohodě se Spartou ji „Klokani“ sehrají na Letné. Podle Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) je stadion Bohemians v Ďolíčku pro pořádání evropských zápasů nezpůsobilý. Vítěz dvojzápasu vyzve ve 3. předkole švédský Kalmar, nebo Pjunik Jerevan. Pro poraženého letošní účinkování v pohárech skončí.

Zatímco Bohemians načali novou ligovou sezonu teprve v sobotu vítězstvím 1:0 v Pardubicích, Bodö/Glimt se nachází v polovině ročníku, jelikož norská nejvyšší soutěž se hraje systémem jaro - podzim. Svěřenci trenéra Knutsena prohráli jediné z 16 kol, neúplnou tabulku vedou o devět bodů a po triumfech v letech 2020 a 2021 míří za třetím titulem.

Na domácí lavičce zůstal celý zápas český reprezentant do 19 let Kubr, jenž má i belgické občanství. Lídr norské ligy v utkání hraném na umělé trávě hráče Bohemians od začátku tlačil, vyloženou šanci si ale dlouho nevypracoval. Naopak po půlhodině hry unikl Matoušek a běžel sám na branku, stoper Björtuft ho ale vychýlil z ideální pozice a střela skončila vedle.

V 41. minutě brankář Reichl vyrazil Grönbaekovu střelu a Sörli zamířil z dorážky vedle. V závěru úvodního dějství se však domácí prosadili. Fet prodloužil Wembangomovu přihrávku a Grönbaek se s pomocí odrazu od tyče napodruhé nemýlil.

Dánský záložník krátce po změně stran nevyzrál na Reichla po střele ze strany. V 50. minutě ale Bodö/Glimt navýšilo vedení. Sörli nacentroval do vápna a Pellegrinův pokus usměrnil do sítě stoper Křapka.

Snížit mohl Matoušek, jenže zpoza vápna zakončil mimo tři tyče. Po téměř hodině hry Hála napálil břevno. O chvíli později se díky Köstlově průniku přes několik hráčů ocitl v jasné příležitosti střídající Kovařík, jeho přízemní pokus však Haikin chytil.

V 81. minutě střídající Saltnes tváří v tvář Reichla nepřekonal a Sörli napálil břevno. V úvodní minutě nastavení se domácí dočkali třetího zásahu po akci dvou příchozích hráčů z lavičky. Saltnes vyřešil rychlý brejk přihrávkou na Espejorda, ten obehrál gólmana a po pěti minutách na hřišti dal výsledku konečnou podobu.

Bodö/Glimt, které startuje v pohárech počtvrté v řadě, doma nenašlo přemožitele ve třináctém soutěžním zápase po sobě. „Klokani“ nevyhráli venku v pohárech poosmé za sebou a posledních šest zápasů tam prohráli.

Fotbalisté Plzně zahájili 2. předkolo Konferenční ligy remízou 0:0 s Dritou

Fotbalisté Plzně vstoupili do 2. předkola Evropské konferenční ligy překvapivou domácí remízou 0:0 s kosovskou Dritou. Favorizovaná Viktoria měla ve druhém poločase drtivou převahu a dvakrát trefila břevno. Odveta se uskuteční za týden v Prištině.

Západočeši ani ve druhém soutěžním utkání po návratu trenéra Miroslava Koubka nezvítězili a nevstřelili gól. V sobotu zahájili novou sezonu první ligy porážkou 0:1 v Teplicích.

Koubek udělal oproti duelu v Teplicích pět změn v základní sestavě. Dweh nastoupil ve středu obrany vedle uzdraveného Hejdy, další navrátilec po zranění Cadu hrál na pozici pravého beka. Od začátku dostali šanci i záložníci Traoré s Vydrou a útočník Chorý.

Několik úvodních plzeňských závarů odvrátila obrana Drity, ale ve 14. minutě domácí zaváhali. Tahiri postupoval sám na brankáře Staňka, který ho mimo pokutové území srazil, ale ke štěstí Viktorie dostal pouze žlutou kartu.

Západočeši pak sice častěji drželi míč a kontrolovali hru, ale až v závěru první půle si vytvořili dvě větší šance. Traoré však ve slibné pozici trefil obránce a Chorý zase nohu gólmana Smakiqiho.

Domácí hráči od začátku druhého dějství dominovali. V 49. minutě Chorý hlavou sklepl míč na Vydru, a ten zblízka z voleje napálil břevno. V 60. minutě po rohu Smakiqi vyrazil Mosquerovu hlavičku a později zastavil i Chorého pokus hlavou.

Plzeňští si místy vytvořili až drtivý tlak. Hosté vypadali, že už jsou na pokraji sil, a pouze odkopávali míče. Hráči Viktorie se ale dál trápili v zakončení. Neujala se Vydrova střela po otočce, Mosquera tečovanou ranou opět napálil břevno.

Kosovské mužstvo z první šance po změně stran mohlo v 86. minutě skórovat, ale Dabiqaj po brejku těsně minul Staňkovu branku. V závěru už se Plzeňští do většího náporu nedostali, gólmana Smakiqiho neohrozili ani během šestiminutového nastavení.

Viktoria, která pro postup do skupiny potřebuje vyřadit tři soupeře, tak v kvalifikaci evropských pohárů doma přerušila sérii osmi výher. 

Úvodní utkání 2. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy:
Bodö/Glimt - Bohemians Praha 1905 3:0 (1:0)
Branky: 44. Grönbaek, 50. Pellegrino, 90.+1 Espejord. Rozhodčí: Kardesler - Ögel, Tugral (všichni Tur.). ŽK: Moe, Berg - Hrubý, Beran.
Sestavy:
Bodö/Glimt: Haikin - Wembangomo (70. Sjövold), Moe (60. Lode), Björtuft, Björkan - Fet (70. Saltnes), Berg, Grönbaek (85. Konradsen) - Sörli, Moumbagna (85. Espejord), Pellegrino. Trenér: Knutsen.
Bohemians: Reichl - Hůlka, Křapka, Hybš - Köstl, Hála (83. Necid), Jindřišek, Hrubý (56. Beran), Dostál (56. Kovařík) - Prekop (46. Puškáč), Matoušek (68. Kozák). Trenér: Veselý.

Viktoria Plzeň - FC Drita 0:0
Rozhodčí: Nalbandjan - Kazarjan, Hovhannisjan (všichni Arm.). ŽK: Staněk, Traoré - Krasniqi, Baftiu, Ovouka, Jashari, Smakiqi, Broja. Diváci: 10 334.
Sestavy:
Plzeň: Staněk - Cadu (69. Řezník), Hejda, Dweh, Sýkora - Kalvach, Traoré (69. Durosinmi) - Vydra, Vlkanova (46. Bucha), Kopic (55. Mosquera) - Chorý (79. Kliment). Trenér: Koubek.
Drita: Smakiqi - Besnik Krasniqi, Salihu, Agyare, Thaqi - Broja, Baftiu (64. Dabiqaj) - Selmani (78. Prapashtica), Jashari (89. Blerim Krasniqi), Ovouka (64. Ajzeraj) - Tahiri (79. Vitija). Trenér: Vavalis.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma