Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Dva čeští gólmani v NHL prvními hvězdami zápasu, Francouz vychytal nulu

Dva čeští gólmani v NHL prvními hvězdami zápasu, Francouz vychytal nulu
Pavel Francouz vychytal na ledě Anaheimu nulu | zdroj: Profimedia

Hokejový brankář Pavel Francouz kryl v NHL na ledě Anaheimu všech 34 střel při výhře Colorada 2:0 a vychytal v šestém startu v sezoně první čisté konto. Další český brankář Karel Vejmelka zastavil v New Jersey 35 pokusů domácích a dovedl Arizonu k vítězství 4:1. Oba byli vyhlášeni prvními hvězdami zápasu.

Francouz nastoupil poprvé v sezoně po operaci kyčle a zranění kotníku až týden před Vánoci. V premiéře inkasoval čtyři branky, v dalších pěti startech si už ale připsal výhru a tu poslední ozdobil nulou. Dlouho odolával v Anaheimu i John Gibson, kterého překonal až v 39. minutě střelou z mezikruží Samuel Girard. Chvíli předtím chytil Francouz sólový únik Samu Steelovi. Výhru Colorada pojistil při hře bez brankáře Nazem Kadri.

Francouz si připsal v NHL druhé čisté konto, shodou okolností opět proti Anaheimu. To první zaznamenal při výhře 1:0 v únoru 2021. „Byl to úplně stejný zápas jako tehdy. Od začátku to bylo opět vyrovnané, i minule jsme dali gól ke konci druhé třetiny a ve třetí to ubojovali,“ porovnal Francouz oba zápasy.

Sérii pěti výher nahustil do rozmezí deseti dnů. „Podal excelentní výkon. Opět vytáhl několik nesmírně důležitých zákroků. Chytá lépe a lépe, čím více hraje. Byl důležitým článkem naší výhry, protože jsme nehráli v obraně nejlépe,“ řekl trenér Colorada Jared Bednar. Jeho svěřenci jsou v lednu nejlepším týmem soutěže, získali i díky českému gólmanovi 19 z 20 možných bodů.

Vejmelku zachránila už po pár sekundách tyč po střele Nica Hischiera, který ale přece jen později otevřel skóre: v čase 6:09 využil přesilovou hru střelou z mezikruží. Více český gólman New Jersey nepovolil, přestože byl zejména v úvodních čtyřiceti minutách v neustálé permanenci. Devils vyhráli první třetinu 12:1 na střely a ve druhé části se Vejmelka zapotil ještě více, protože domácí jej zasypali patnácti pokusy.

„Má ohromné sebevědomí. Působí v brance velmi klidně, je pro nás klíčový. Potřebujeme, aby takhle chytal dál,“ řekl obránce Arizony Jakob Chychrun o Vejmelkovi, který je v soutěži nováčkem. Rodák z Třebíče začal kariéru v NHL devíti prohrami, ale od té doby si připsal šest výher v jedenácti startech. „Neustále pracuje, aby se zlepšoval. Myslím si, že už se tu rozkoukal a že je šťastný za poslední úspěchy,“ dodal.

K obratu ve skóre došlo v pasáži od 27. do 35. minuty, kdy se hráči Arizony prosadili třikrát. Obránce Dysin Mayo vyrovnal tvrdou ranou od modré čáry, Lawson Crouse dostal Coyotes z dorážky do vedení, které zvýšil tečí Travis Boyd. Odpor New Jersey definitivně zlomil Johan Larsson střelou z mezikruží ve 49. minutě. Na straně poražených nastupoval v první lajně Pavel Zacha a byl na ledě u jedné inkasované branky.

Hokejisté New York Rangers prohrávali na svém ledě s Torontem po první třetině 1:3, ale nakonec zvítězili 6:3. Hlavním strůjcem obratu byl Ryan Reaves, který snížil na 1:2 i na 2:3. Dvě branky domácích vstřelil také Adam Fox a tu vítěznou zařídil v 51. minutě Ryan Strome.

Útočník Rangers Filip Chytil si připsal jeden plusový bod stejně jako na straně poražených David Kämpf, jemuž chyběl kvůli covidovému protokolu spoluhráč Ondřej Kaše. Do hry nezasáhl ani brankář Toronta Petr Mrázek, který plnil roli dvojky.

Ovečkin vede produktivitu NHL o bod před Draisaitlem

Ruský hokejový kanonýr Alexandr Ovečkin z Washingtonu vede produktivitu NHL o bod před německým útočníkem Leonem Draisaitlem z Edmontonu. Šestatřicetiletý Ovečkin si připsal ve 40 zápasech 55 bodů a s 27 brankami vládne i pořadí střelců. Draisaitl má na kontě 26 gólů a 28 asistencí z 35 zápasů. O další bod méně nasbírali Draisaitlův spoluhráč Connor McDavid a Jonathan Huberdeau z Floridy.

Nejproduktivnějším českým hráčem je na 35. místě Tomáš Hertl ze San Jose s 35 body za 20 branek a 15 přihrávek ze 40 utkání. Devětačtyřicátý David Pastrňák z Bostonu zaznamenal ve 36 zápasech 16 gólů a stejný počet přihrávek.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma