Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Češi excelovali v NHL: Palát, Pastrňák a Vejmelka hvězdami zápasu

Češi excelovali v NHL: Palát, Pastrňák a Vejmelka hvězdami zápasu
Ondřej Palát dal v utkání Tampy Bay s Columbusem dva góly a na další přihrál | zdroj: Profimedia

Hokejový útočník Ondřej Palát se zasloužil v NHL dvěma góly a přihrávkou o výhru Tampy Bay 7:2 v Columbusu a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Stejné ocenění získal také David Pastrňák, který gólem v 55. minutě rozhodl o vítězství Bostonu 5:3 nad New Jersey. Karel Vejmelka chytil 46 střel a byl vyhlášen druhou hvězdou utkání, ale nezabránil porážce Arizony 1:3 s Winnipegem.

Pod výhru Tampy Bay se podepsal asistencí i Jan Rutta a Bostonu pomohl přihrávkou Tomáš Nosek. V úterním programu NHL bodoval ještě Tomáš Hertl. Český útočník zaznamenal při prohře San Jose 2:6 v Detroitu asistenci poté, co se jeho střela odrazila do branky do brusle Alexandra Barabanova.

Palát vstřelil v úvodních deseti minutách první dva góly zápasu. Rodák z Frýdku-Místku nejprve skóroval v přesilové hře z rychlého protiútoku a o chvíli později tečí zvýšil. Druhou trefou v utkání zaokrouhlil počet bodů v NHL na 400 (137+263 v 586 zápasech).

„Je to krása, jsem nesmírně šťastný,“ uvedl Palát, který dosavadní kariéru v NHL spojil jen s Tampou Bay. V týmu se postupně vypracoval do elitní řady a vyhrál s ním dvakrát Stanleyův pohár. „Hraju NHL, jsem v jednom týmu už tak dlouho a máme skvělé úspěchy. Pomáhám mu. Nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl dosáhnout takového milníku,“ prohlásil.

Palát si ještě připsal asistenci na začátku prostřední třetiny u gólu na 4:1 a dostal se do čela produktivity českých hráčů v této sezoně (12+15) před Hertla (16+10). Po přihrávce Rutty v úvodu třetí třetiny odskočila Tampa Bay na 6:2 a zápas bez problémů dovedla do vítězného konce.

„Měli jsme teď krátký útlum a prohráli třikrát za sebou. To se během sezony stává. Předtím jsme ale hráli dobře a je příjemné, že jsme zase vyhráli,“ radoval se Palát. Na straně poražených vyšel naprázdno Jakub Voráček, který si v příštím zápase připíše jubilejní tisící start v soutěži.

profimedia-0650679571 David Pastrňák rozhodl gólem v 55. minutě o vítězství Bostonu nad New Jersey | zdroj: Profimedia

Boston ztratil v utkání třikrát jednobrankové vedení, než rozhodl individuální akcí Pastrňák. Český útočník se z rohu kluziště natlačil před branku a nadvakrát překonal Mackenzieho Blackwooda. „Byl to dobrý pocit,“ přiznal Pastrňák, který si v předchozích devíti zápasech připsal jen dvě asistence a skóroval poprvé od 30. listopadu.

Pastrňák nastupuje v posledních třech zápasech ve druhé formaci po boku Taylora Halla a Erika Hauly. „Tohle byl určitě náš nejlepší zápas,“ prohlásil Pastrňák. „Hodně spolu mluvíme o hře v útočném pásmu, rozebíráme akce. Dobře jsme dnes napadali, proto jsme se drželi více na puku a strávili jsme v útočné třetině více času. To je pozitivní,“ pochvaloval si.

Domácí zpečetili výhru v poslední minutě, u gólu si připsal přihrávku Nosek. New Jersey chyběl Pavel Zacha kvůli covidovému protokolu.

Vejmelka vychytal první a dosud jedinou nulu v NHL koncem listopadu právě ve Winnipegu, kde kryl 46 střel při vítězství 1:0. Proti stejnému soupeři znovu exceloval a jeho zásluhou měla Arizona naději na bodový zisk až do poslední minuty.

„Chytal neuvěřitelně. Díky jeho zákrokům to byl těsný zápas,“ pochválil Vejmelku spoluhráč Clayton Keller. Českého brankáře překonali pouze v úvodní třetině Jevgenij Svečnikov a ve druhé Pierre-Luc Dubois. Kontaktní gól vstřelil ve 47. minutě Shayne Gostisbehere, Jets uklidnil až při hře domácích bez brankáře Nikolaj Ehlers.

profimedia-0650681717 Paul Stastny z Winnipegu Karla Vejmelku z Arizony nepřekonal | zdroj: Profimedia

Klíčovým momentem v Detroitu byla 23. minuta, v níž domácí dvěma góly v oslabení odskočili na 3:0. „Je opravdu znepokojující, co jsme předvedli na začátku druhé třetiny. Očekávali jsme, že nás přesilovka nakopne, ale dvakrát jsme v ní inkasovali. Úplně to změnilo obraz hry,“ zlobil se Hertl, který asistoval na začátku třetí třetiny u gólu na 2:4. Red Wings, kteří kvůli covidovému protokolu postrádali Filipa Zadinu, ale rychle odpověděli dvěma trefami.

V úterním programu zazářil ještě Troy Terry, kterým prvním hattrickem v NHL zařídil výhru Anaheimu 4:1 nad Philadelphií. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma