Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Bělorusové musí hrát domácí zápasy na neutrální půdě, Krpálek nepřevezme vyznamenání

Bělorusové musí hrát domácí zápasy na neutrální půdě, Krpálek nepřevezme vyznamenání
Lukáš Krpálek byl loni v prosinci potřetí vyhlášen Sportovcem roku | zdroj: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Běloruské fotbalové kluby i reprezentace budou muset až do odvolání hrát domácí mezinárodní zápasy na neutrální půdě a bez diváků. V reakci na útok Ruska proti Ukrajině, na kterém má podle západních zemí běloruský režim podíl, o tom rozhodl výkonný výbor Unie evropských fotbalových asociací (UEFA).

UEFA už na začátku týdne vyřadila ruské kluby i reprezentace ze všech jejích soutěží. V případě Běloruska k tak razantnímu kroku nesáhla a jeho týmy v soutěžích zatím ponechala. UEFA zároveň uvedla, že situaci bude nadále sledovat a je připravena svolat další mimořádné zasedání výkonného výboru.

V pohárových soutěžích UEFA už nezbyl žádný běloruský tým, v této sezoně se proto dnešní verdikt dotkne již jen reprezentací. Bělorusko je jedním ze soupeřů Slovenska v Lize národů.

Mezinárodní olympijský výbor na začátku týdne vyzval všechny sportovní organizace, aby vyloučily ruské a běloruské sportovce i funkcionáře. UEFA byla k běloruským fotbalistům mírnější než některé jiné sportovní federace. Hokejová IIHF vyloučila Bělorusko spolu s Ruskem z nadcházejícího mistrovství světa, ze soutěží vyřadila obě země také házenkářská EHF. Běloruští sportovci rovněž nakonec jako jejich ruští kolegové nebudou moci startovat na začínající paralympiádě.

O tom, jak velký podíl má Bělorusko na ruské invazi na Ukrajinu, se vedou debaty. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že jeho země do konfliktu vojáky nezapojí, zároveň ale poskytla k ruskému útoku své území a letecké základny.

Judista Krpálek si kvůli válce na Ukrajině nepřijde pro státní vyznamenání

Dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek si v pondělí nepřijde osobně pro státní vyznamenání, které by měl převzít z rukou prezidenta Miloše Zemana. Považuje to za nevhodné kvůli válce na Ukrajině.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Lukas Krpalek (@lukaskrpalek)

„Udělení státního vyznamenání si velmi vážím. Je to pro mě pocta, asi největší, jaká může v nesportovním životě být. Bohužel se musím z pondělního slavnostního předávání omluvit. Nedovedu si představit, že bych si na sebe bral slavnostní oblek v této době, kdy na Ukrajině umírají lidé, sportovci a mí osobní kamarádi tam bojují v maskáčích za svou vlast,“ uvedl elitní judista na instagramu.

Ceremoniál s předáním státních vyznamenání se obvykle koná 28. října. Tentokrát byl ale opakovaně odkládán kvůli pandemii koronaviru i prezidentově hospitalizaci. Náhradní termín 7. března Hrad navzdory ruské invazi na Ukrajinu dodrží, ale bude zrušena tradiční recepce po předání vyznamenání. Ve Vladislavském sále se budou předávat ocenění za roky 2020 a 2021.

Očekává se šest stovek hostů. Krpálek mezi nimi nebude. „Vždy jsem hrdě a rád reprezentoval naši zemi a vždy budu, ale moc si přeji, aby sportovní souboj byl jediný způsob soupeření mezi státy,“ doplnil šampion z OH v Riu de Janeiro i Tokiu.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma