Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Fotbalisté Francie otočili duel s Belgií, ve finále Ligy národů vyzvou Španělsko

Fotbalisté Francie otočili duel s Belgií, ve finále Ligy národů vyzvou Španělsko
Fotbalisté Francie v semifinále Ligy národů porazili Belgii 3:2 | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Francie otočili v Turíně semifinále Ligy národů a po výhře nad Belgií 3:2 si zahrají v nedělním finále o vítěznou trofej se Španělskem. Ti si finálovou účast zajistili středeční výhrou 2:1 nad domácími Italy.

„Rudým ďáblům“ nestačilo ani dvoubrankové vedení, do nějž se dostali v první půli po brankách Yannicka Carrasca a Romelua Lukakua. Úřadující mistři světa výsledek ve druhé části obrátili, nejprve se prosadil Karim Benzema, poté proměnil pokutový kop Kylian Mbappé a v 90. minutě rozhodl Théo Hernandez. Belgičanům se nepodařila odveta za porážku v semifinále MS 2018 a prohráli s „Les Bleus“ posedmé z posledních 12 zápasů.

V základní sestavě Francie nastoupili bratři Lucas a Théo Hernandezovi, kteří se stali prvními sourozenci od roku 1974, kteří oblékli v jednom utkání dres „Les Bleus“. Naposledy takto reprezentovali Hervé a Patrick Revelliovi.

První šanci měli Belgičané. Již ve čtvrté minutě se po centru Lukakua a zaváhání francouzského obránce Koundého dostal do obrovské šance De Bruyne, jeho střelu ale parádně vyrazil brankář Lloris.

„Rudí ďáblové“ se dočkali ve 37. minutě. Na levé straně pokutového území se uvolnil Carrasco a střelou k bližší tyči otevřel skóre. Osmadvacetiletý ofenzivní hráč vstřelil první branku v Lize národů.

Opaření Francouzi inkasovali do přestávky ještě jednou. Pět minut před koncem úvodní části si naběhl na De Bruyneho přihrávku Lukaku, a přestože byl již z úhlu, nedal tvrdou ranou pod břevno Llorisovi šanci. Belgický útočník zaznamenal 68. trefu v reprezentaci a upevnil si pozici nejlepšího střelce své země v historii.

Francouzi po přestávce převzali taktovku a k do té doby aktivnímu Mbappému se přidal Pogba. Jeho hlavička v 50. minutě ale letěla nad. O chvíli později mohl vstřelit kontaktní gól pro změnu Griezmann, ale ani on nemířil přesně.

„Les Bleus“ se dočkali až po hodině hry, kdy Benzema převzal v pokutovém území přihrávku Mbappého a střelou v pádu vrátil Francii do hry. Třiatřicetiletý kanonýr vstřelil první gól při debutu v Lize národů.

Francouzi nepolevovali a v 69. minutě slavili vyrovnání. Tielemans fauloval v pokutovém území Griezmanna a sudí Siebert nařídil po přezkoumání videa pokutový kop. K němu se postavil Mbappé a střelou do pravého horního rohu vyrovnal.

Oboustranně atraktivní utkání mohl rozhodnout nejprve Lukaku, jehož branka ale v 87. minutě nebyla uznána kvůli ofsajdu, a následně také na druhé straně Pogba, který po trestném kopu orazítkoval břevno.

Ve chvíli, kdy se zdálo, že duel dospěje do prodloužení, se dostal k odraženému míči na hranici pokutového území Théo Hernandez a nekompromisní ranou dokonal obrat. Francouzi prodloužili proti Belgií šestiletou neporazitelnost, naposledy s nimi prohráli v červnu 2015.

Final Four fotbalové Ligy národů v Itálii - semifinále:

Belgie - Francie 2:3 (2:0)
Branky: 37. Carasco, 40. Lukaku - 62. Benzema, 69. Mbappé z pen., 90. T. Hernandez

Itálie - Španělsko 1:2 (0:2)
Branky: 83. Pellegrini - 17. a 45.+2 F. Torres. ČK: 42. Bonucci (Itálie)

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma