Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Fotbalisté Slavie se ve 3. předkole Evropské ligy utkají s Dniprem

Fotbalisté Slavie se ve 3. předkole Evropské ligy utkají s Dniprem
Slavia ve 3. předkole Evropské ligy narazí na Dnipro | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Slavie se ve 3. předkole Evropské ligy utkají s Dniprem. Ukrajinský tým vypadl ve 2. předkole Ligy mistrů s Panathinaikosem Atény a přešel do kvalifikace nižší soutěže. Řeckému favoritovi dnes stačila v domácí odvetě k postupu remíza 2:2, neboť před týdnem v úvodním utkání nad Dniprem v jeho azylu v Košicích zvítězil 3:1.

Pražané vstoupí do kvalifikace Evropské ligy domácím zápasem s Dniprem 10. srpna. Odvetu odehrají o týden později v Košicích, kde ukrajinský vicemistr hraje kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Trenérovi Slavie Jindřichu Trpišovskému vyšlo přání vyhnout se Panathinaikosu, přes který červenobílí s námahou přešli vloni ve 3. předkole Evropské konferenční ligy.

Dnipro vstupovalo do odvety ve velmi nevýhodné pozici, několik jeho hráčů navíc před zápasem postihla zřejmě otrava jídlem. Řecký vicemistr už po 15 minutách vedl, když se po velké chybě brankáře prosadil lobem slovinský kanonýr Šporar.

Hned za devět minut ale srovnal suverénně nejlepší střelec ukrajinské ligy Dovbyk a v 54. minutě pak hosté dokonce po rohovém kopu otočili stav. Naděje na případné prodloužení ale sebral Dnipru Šporar, jenž v 70. minutě napálil míč pod břevno a skóroval podruhé v utkání. Za pět minut navíc dostal červenou kartu hostující Tančyk.

Klub Dnipro-1 bylo založen teprve v roce 2015. V uplynulé sezoně skončil v ukrajinské lize druhý za suverénem Šachtarem Doněck a ve svém středu měl nejlepšího střelce soutěže Dovbyka, jenž v minulém ročníku zaznamenal 24 branek. Na české kluby dosud Dnipro v soutěžích UEFA nenarazilo.

Slavia potřebuje v této sezoně k jistotě účasti ve skupině pohárů vyřadit aspoň jednoho soupeře. Pokud český vicemistr ve 3. předkole proti Dnipru uspěje, zahraje si nejméně hlavní fázi Evropské konferenční ligy. Na cestě do skupiny silnější Evropské ligy musejí Pražané přejít přes dva soupeře.

„Ukrajinský fotbal šel v poslední době hrozně nahoru, vidíme to i na reprezentacích. S Dynamem Kyjev jsme v minulosti hráli. Dnipro je nepříjemný soupeř, nechali za sebou Dynamo Kyjev, stíhali Šachtar Doněck,“ řekl Trpišovský v nedávném vydání Totálního podcastu.

„V poslední době máme brány do Evropy přes hodně těžké soupeře. Na druhou stranu si myslím a doufám, že tým je dál než vloni v létě. Zase to bude boj do poslední minuty,“ prohlásil slávistický trenér.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma