Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Fotbalisté Sparty vstoupili do 3. předkola Ligy mistrů na hřišti FC Kodaň remízou 0:0

Fotbalisté Sparty vstoupili do 3. předkola Ligy mistrů na hřišti FC Kodaň remízou 0:0
Sparta hrála s FC Kodaň 0:0 | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fotbalisté Sparty remizovali v úvodním utkání 3. předkola Ligy mistrů na hřišti FC Kodaň bez branek. Domácí dvakrát trefili břevno. Odveta je na programu za týden na vyprodané Letné.

Souboj dvou úřadujících mistrů svých zemí byl pikantní pro dánského trenéra Sparty Briana Priskeho, který v Kodani v letech 2016 až 2017 působil jako asistent. Pražané neporazili celek z dánské metropole ani ve třetím soutěžním utkání, v sezoně 2009/10 mu dvakrát podlehli ve skupině Evropské ligy.

Vítěz dvojutkání postoupí do závěrečného předkola LM, kde se utká s lepším z dvojice Raków Čenstochová - Aris Limassol, poražený bude bojovat o skupinu EL buď s AEK Atény, nebo Dinamem Záhřeb. Všechny zmíněné týmy včetně Sparty s Kodaní mají jistotu minimálně účasti ve skupině Evropské konferenční ligy.

Sparta usiluje o první postup do Ligy mistrů od roku 2005. Kodaň, která v pohárech ve vyřazovacích dvojzápasech s českými soupeři ve všech třech případech vypadla, si hlavní fázi elitní soutěže naposledy zahrála v minulém ročníku.

Do sestavy Pražanů se po vynechání sobotního ligového duelu s Pardubicemi vrátil dánský stoper Asger Sörensen, jenž nahradil Vitíka. V brance hostů nastoupil i Sörensenův krajan Vindahl. V Kodani panovalo větrné počasí a krátce před výkopem se přidal i vydatný déšť.

Týmy začaly opatrně, ale v 11. minutě mohla Sparta udeřit po rychlém brejku. Birmančevič nahrál do běhu Haraslínovi, slovenský reprezentant běžel sám na branku a pokusil se obehrát gólmana Grabaru, k zakončení se ale nedostal. Poté zahrozila i Kodaň, Goncalvesovu ránu z dálky ale Vindahl vyrazil.

V 32. minutě Pražané málem inkasovali, Christian Sörensen přihrál před branku a Bardghji zblízka trefil břevno. V závěru úvodního dějství o sobě opět dala vědět Sparta, jenže Haraslínovu střelu zblokoval Jelert a Kuchta zamířil do boční sítě.

Po změně stran Mejdr napřáhl zpoza vápna a pořádně Grabaru protáhl. Po hodině hry opustil hřiště kvůli poranění sparťanský Sörensen, jehož nahradil Vitík. V 70. minutě vypálil Goncalves před šestnáctkou těsně vedle. Za dalších sedm minut po akci dvou střídajících hráčů Kodaně zachránilo hosty opět břevno, které trefil Claesson hrudí po centru Óskarssona.

Následně se dvakrát zaskvěl sparťanský brankář. Nejprve vyrazil Achúriho střelu z hranice vápna a následně i dorážku Goncalvese, před nímž včas odkopl míč do bezpečí Panák. Domácí se nadále hnali za gólem, Achúriho střelu z bezprostřední blízkosti zastavil útočník Kuchta.

Kodaň neprohrála ani šestý soutěžní zápas v sezoně, Sparta čtvrtý. Oba týmy ale poprvé nedosáhly na vítězství. Sparta od sezony 2012/13 nedokázala v předkolech pohárů vyhrát na hřištích soupeřů už 16 utkání v řadě. 

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
FC Kodaň - Sparta Praha 0:0
Rozhodčí: Bastien - Zakrani, Berthomieu - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Falk, Vavro, Lerager, Jelert - Kuchta, Zelený, Krejčí. Diváci: 27 170.
Sestavy:
Kodaň: Grabara - Jelert, Vavro, Diks, C. Sörensen - Goncalves, Falk, Lerager - Bardghji (57. Achúri), Larsson (72. Óskarsson), Elyounoussi (72. Claesson). Trenér: Neestrup.
Sparta: Vindahl - A. Sörensen (60. Vitík), Panák, Krejčí - Mejdr, Kairinen, Sadílek (76. Laci), Zelený - Birmančevič (60. Minčev), Haraslín (76. Pešek) - Kuchta. Trenér: Priske.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma