Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Fotbalisty Zlína po odvolaném Vrbovi povede trenér Červenka

Fotbalisty Zlína po odvolaném Vrbovi povede trenér Červenka
Bronislav Červenka | zdroj: Luděk Ovesný / MAFRA / Profimedia

Novým trenérem fotbalistů Zlína se stal dosavadní kouč druholigové Kroměříže Bronislav Červenka, který na lavičce posledního celku nejvyšší soutěže nahradil Pavla Vrbu. Vedení „Ševců“ o tom informovalo na klubovém webuNa tiskové konferenci později oznámilo, že s osmačtyřicetiletým koučem podepsalo smlouvu do konce sezony s opcí na další dva roky. Bývalého zlínského hráče a asistenta trenéra čeká prvoligová premiéra v roli hlavního kouče.

Moravané sáhli k trenérské změně jako třetí klub v této ligové sezoně po Hradci Králové a nováčkovi z Karviné. Zlín v sobotu doma prohrál s Mladou Boleslaví 5:9 v gólově nejbohatším utkání v historii samostatné nejvyšší soutěže a za úvodních 12 kol jen jednou zvítězil. Na předposlední tým tabulky Jablonec ztrácí dva body.

Červenka se vrací do Zlína po šesti letech. V minulosti za „Ševce“ dlouho hrával, od prosince 2014 do léta 2017 dělal v moravském týmu asistenta Bohumilu Páníkovi. Krátce jako hlavní kouč vedl i tamní „béčko“.

Poté zastával roli asistenta také v Baníku Ostrava. V roce 2018 se ujal tehdy třetiligové Hanácké Slavie Kroměříž, kterou letos na jaře po 17 letech dovedl do druhé nejvyšší soutěže.

„S Broňou se známe už z dob hráčské kariéry. Poté jsme se opět potkali ve Zlíně, když přišel jako asistent k A-týmu a poté se přesunul na pozici hlavního trenéra k naší juniorce. Dále si šel vlastní cestou, kterou jsme bedlivě sledovali. Nyní podle nás nazrála ta správná doba, kdy jsme se rozhodli pro další vzájemnou spolupráci,“ uvedl viceprezident klubu a generální manažer Zdeněk Grygera.

„Do Zlína se vracím s těmi nejlepšími pocity, protože jsem tady prožil krásné roky jak fotbalové, tak trenérské. Věřím, že se vše vrátí do těch časů, jako když jsem odcházel,“ prohlásil Červenka, jenž v létě 2017 opustil Zlín po triumfu v domácím poháru. Premiéra na prvoligové lavičce v roli hlavního kouče ho čeká v sobotu v Olomouci.

Někdejší záložník si v nejvyšší soutěži připsal 277 startů a 23 gólů. Vedle Zlína hrával první ligu za Uherské Hradiště, Drnovice a Ostravu, působil také v Ázerbájdžánu v Interu Baku, s nímž získala dva tituly.

Vrba trénoval Zlín od loňského listopadu, kdy byl tým na předposlední příčce prvoligové tabulky. Zkušený kouč dovedl moravský celek přes baráž proti druholigovému Vyškovu k záchraně, vstup do nové sezony se mu ale nevydařil. „Ševci“ v úvodních 12 kolech získali jen šest bodů, v posledních pěti ligových zápasech inkasovali 22 branek a se 34 obdrženými góly mají nejhorší defenzivu v soutěži.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma