Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Fotbalové MS 2030 se poprvé odehraje v šesti zemích na třech kontinentech

Fotbalové MS 2030 se poprvé odehraje v šesti zemích na třech kontinentech
Fotbalové MS 2030 uspořádají Španělsko, Portugalsko a Maroko | zdroj: Profimedia

Mezinárodní fotbalová federace FIFA dnes rozhodla, že mistrovství světa v roce 2030 společně uspořádají Španělsko, Portugalsko a Maroko. Úvodní tři zápasy se ale odehrají v Uruguayi, Argentině a Paraguayi na oslavu výročí 100 let od prvního šampionátu, který v roce 1930 hostila Uruguay.

Fotbalové mistrovství světa se tak poprvé v historii bude hrát v šesti zemích a na třech kontinentech. O pořadatelích MS 2030 dnes jednomyslně rozhodla rada FIFA a po úspěšném dokončení kandidátského procesu by je měl potvrdit v roce 2024 kongres. Právě teprve na něm se mělo o hostitelích MS rozhodnout, dnešní oznámení přišlo nečekaně.

Zahajovací zápas turnaje by se měl odehrát v Montevideu na Estadio Centenario, stadionu, jenž byl vybudován pro MS 1930 a hostil i první finále. V uruguayské metropoli se také uskuteční velká oslava ke stoletému výročí mistrovství světa. Další dva duely se odehrají v Argentině a Paraguayi. Tyto tři jihoamerické země podaly původně společnou kandidaturu na celé mistrovství světa, kterou ale FIFA odmítla.

Po třech duelech se šampionát se 48 týmy přesune do Maroka, Španělska a Portugalska. Všech šest pořádajících zemí bude mít automaticky zajištěnou účast. „V rozděleném světě FIFA a fotbal spojují,“ uvedl v prohlášení prezident FIFA Gianni Infantino.

Portugalsko a Maroko budou hostit zápasy fotbalového mistrovství světa poprvé, Španělsko už má zkušenost z roku 1982. „Jsem si jistý, že společně uspořádáme nejlepší světový šampionát v historii,“ uvedl Pedro Rocha, dočasný šéf Španělského fotbalového svazu.

Maroko se oficiálně připojilo ke kandidatuře evropských zemí letos v březnu a minulý týden bylo vybráno za pořadatele mistrovství Afriky 2025. Reprezentace Maroka překvapila na loňském mistrovství světa účastí v semifinále, shodou okolností po postupu přes Španělsko a Portugalsko.

„Je to vítězství evropského fotbalu a bude to nádherný šampionát. Spojení původní španělsko-portugalské kandidatury s africkým Marokem, které na mistrovství světa v Kataru prokázalo svůj vzestup, potvrdilo svoji diplomatickou sílu. Věřím, že se na mistrovství světa probojuje i český tým, protože šampionát bude dobře dostupný i pro naše fanoušky,“ uvedl ve vyjádření pro média předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek.

Mistrovství světa v roce 2026 budou hostit Kanada, Mexiko a Spojené státy americké a poprvé se ho zúčastní 48 týmů. Loni na podzim v Kataru hrálo ještě 32 mužstev.

V rámci rotace kontinentů dnes FIFA vyzvala zástupce Asie a Oceánie, aby se ucházeli o pořádání mistrovství světa 2034. Úmysl uspořádat šampionát okamžitě deklarovala Saúdská Arábie, jež v poslední době do fotbalu a celkově sportu výrazně investuje.

O pořádání turnaje mohla mít zájem Austrálie, jež letos úspěšně zorganizovala s Novým Zélandem mistrovství světa žen. Je tak údajně téměř jisté, že se MS 2034 stejně jako loni v Kataru bude hrát v listopadu a prosinci.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma