Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Fotbalovou ligu nově vede Plzeň, Slavia senzačně prohrála s Hradcem

Fotbalovou ligu nově vede Plzeň, Slavia senzačně prohrála s Hradcem
Plzeň doma porazila Slovácko a vede fotbalovou ligu | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fotbalisté Slavie v 1. kole ligové nadstavby ve skupině o titul senzačně podlehli na půdě Hradce Králové 3:4 a klesli na druhé místo tabulky o dva body za vedoucí Plzeň. Viktoria doma porazila Slovácko 3:1. Oba rivalové se za týden utkají v přímém souboji v Edenu, který může být v boji o titul klíčový. V úvodních semifinálových zápasech skupiny o umístění Olomouc zvítězila nad Libercem 1:0 a České Budějovice prohrály s Mladou Boleslaví 2:3.

Slavia s Hradcem prohrávala od 13. minuty po proměněné penaltě Daniela Vašulína. Potom sice vyrovnal David Jurásek, ale Východočechům v jejich domácím azylu v Mladé Boleslavi získali brankami v rychlém sledu vedení 3:1 Filip Kubala s Jakubem Kučerou. Před přestávkou snížil Daniel Fila, ale v 58. minutě vrátil nováčkovi soutěže dvougólový náskok kapitán Adam Vlkanova. Za hosty už jen zkorigoval výsledek střídající Ondřej Kúdela.

Slavia v lize inkasovala čtyřikrát v jednom utkání poprvé od března 2015 a utrpěla čtvrtou porážku v této sezoně nejvyšší soutěže. Ztráta obhájce titulu je o to překvapivější, že Hradec vstupoval do pětikolové nadstavby z šestého místa s mankem 11 bodů na pátou Ostravou a bez reálné šance na posun v tabulce. „Votroci“ zvítězili nad Slavií teprve potřetí z 31 vzájemných ligových duelů a osm kol po sobě bodovali. Červenobílým oplatili debakl 1:5 z konce února.

Plzeň na úvod nadstavby nezaváhala. Proti Slovácku otevřel skóre v šesté minutě Jean-David Beauguel, na jehož branku odpověděl z penalty hostující Rigino Cicilia. Ještě před pauzou Plzni vrátil náskok Jan Sýkora po akci Beauguela, který v 75. minutě přidal pojistku z pokutového kopu. Francouzský útočník se s 15 góly v ligové sezoně vyhoupl do čela tabulky střelců. Domácí několikrát výrazně podržel brankář Jindřich Staněk.

Viktoria v nejvyšší soutěži porazila soupeře z Uherského Hradiště počtvrté za sebou a prodloužila ligovou sérii bez prohry na 18 zápasů. Slovácko venku nebodovalo podruhé po sobě, na Spartě podlehlo rovněž 1:3. V tabulce je nadále čtvrté.

V sobotu ve skupině o titul Sparta porazila Ostravu 3:1 a z třetího místa ztrácí na druhou Slavii čtyři body. Na Plzeň pak ještě o dva body více.

Ve skupině o umístění, v níž se hraje o prémii milion korun a lepší nasazení do příštího ročníku domácího poháru, jsou blíže k postupu do finále Olomouc a Mladá Boleslav. Sigma porazila Liberec 1:0 díky Mojmíru Chytilovi, který skóroval v 17. minutě. Duel výrazně ovlivnilo počasí, od 64. minuty se 12 minut nehrálo kvůli silnému krupobití. Olomouc zdolala doma v lize Liberec pošesté za sebou, Slovan venku v nejvyšší soutěži počtvrté po sobě neskóroval.

V druhém semifinále se strhla větší přestřelka. Mladou Boleslav poslal na jihu Čech v úvodních 17 minutách do vedení dvěma góly David Douděra, vzápětí snížil Patrik Čavoš. Ještě do přestávky zvýšil Tomáš Ladra a po změně stran zkorigoval skóre střídající Emmanuel Tolno. Odvety semifinále se hrají příští sobotu.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma