Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Hertlův gól nestačil, San Jose na úvod NHL v Praze podlehlo Nashvillu 1:4

Hertlův gól nestačil, San Jose na úvod NHL v Praze podlehlo Nashvillu 1:4
San Jose na úvod NHL v Praze podlehlo Nashvillu 1:4 | zdroj: Profimedia

Hokejisté San Jose prohráli v úvodním utkání nového ročníku NHL v Praze s Nashvillem 1:4. Jejich jediný gól dal Tomáš Hertl, který v 9. minutě vyrovnal na 1:1. Predators rozhodli zápas před 16 648 diváky v O2 areně ve druhé třetině, kterou vyhráli 2:0. Druhé utkání mezi oběma celky v pražské O2 areně se odehraje v sobotu opět od 20 hodin.

Osmadvacetiletý Hertl v úvodním dějství smazal vedení Nashvillu, který otevřel skóre na začátku druhé minuty zásluhou Kiefera Sherwooda. Další góly vítězů dali Eeli Tolvanen, Nino Niederreiter a Matt Duchene. V sestavě poražených byl také obránce Radim Šimek.

Americkou hymnu před zápasem zazpívala v Česku žijící americká zpěvačka Tonya Graves. Českou si vzala na starost Marta Jandová, která se účastnila ceremoniálu už v roce 2019 při předchozí návštěvě klubů NHL v Praze, tehdy však zpívala hymnu americkou. Slavnostní buly mezi hokejky Tomáše Hertla a Romana Josiho vhodil bývalý fotbalový brankář Petr Čech.

Pak už se začalo naostro a na hráčích obou týmů bylo patrné, jak moc se po přípravném období těšili na boje o body. Už po 61 sekundách otevřel skóre dorážkou Sherwood. V deváté minutě zakončoval Labanc v přesilovce z křídla, ale brankář Saros byl pozorný.

Krátce po skončení početní výhody přišla velká Hertlova chvíle. Sharks dokázali udržet kotouč u Sarosova brankoviště, ten se odrazil k české hvězdě a Hertl při zakončení z úhlu nezaváhal. Vzápětí si mohl vychutnávat, jak zaplněné tribuny skandují jeho jméno.

V další přesilovce San Jose měl více než slibnou příležitost Meier, z úhlu nedokázal Hertla napodobit Couture. Ve 14. minutě nedotáhli ke gólové tečce přečíslení dvou na jednoho Labanc s Lindblomem. Skóre se pak mohlo měnit na obou stranách v závěru úvodní části. Hertl z otočky zazvonil na brankovou konstrukci, na druhé straně neuspěl ani s dvěma pokusy Forsberg.

profimedia-0728927233 Tomáš Hertl dal jediný gól San Jose | zdroj: Profimedia

Predators se povedl nástup i do druhé třetiny. Tentokrát po 84 sekundách vrátil vedení na jejich stranu Tolvanen. Vyrovnat mohl rychle Meier, jeho dobře mířená rána však skončila na horní tyčce.

Diváky pak zvedla ze sedadel bitka, v níž změřili síly Borowiecki a Gadjovich. Sharks krátce nato nevyužili přesilovku, už při hře v plném počtu neproměnil velkou příležitost na vyrovnání Nieto. Čím dál více však začínali mít navrch hráči z města country. Ve 36. minutě potvrdil jejich převahu po přečíslení dvou na jednoho Niederreiter. Zvýšit mohl ještě Johansen, který jel sám, ale jeho blafák do bekhendu Reimer skvěle přečetl.

Ve třetím dějství vzruchu před oběma brankami výrazně ubylo. Predators pečlivě střežili svůj náskok a hráči San Jose jen ztěžka hledali cestu do šancí. Nepovedlo se jim to ani v takřka dvouminutové závěrečné hře bez gólmana, naopak Mikael Granlund daroval před prázdnou brankou gól Ducheneovi a bylo definitivně jasno. 

Utkání NHL Global Series v Praze:
Nashville Predators - San Jose Sharks 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Sherwood (Ekholm, McDonagh), 22. Tolvanen (Cole Smith, Glass), 36. Niederreiter (Fabbro, Sherwood), 60. Duchene (Mikael Granlund, Forsberg) - 9. Hertl (Meier, Kunin). Rozhodčí: St. Pierre, Charron - Galloway, Nansen. Vyloučení: 4:4, navíc Borowiecki - Gadjovich oba 5 min. Bez využití. Střely na branku: 32:31. Diváci: 16 648. Hvězdy zápasu: 1. Kiefer Sherwood, 2. Tomáš Hertl, 3. Eeli Tolvanen.
Sestavy:
Nashville: Saros - A. Carrier, Josi, Ekholm, McDonagh, Fabbro, Borowiecki - Duchene, Mikael Granlund, Forsberg - Sherwood, Johansen, Niederreiter - Jeannot, Sissons, Trenin - Tolvanen, Glass, Cole Smith. Trenér: John Hynes.
San Jose: Reimer - E. Karlsson, Harrington, Ferraro, Vlasic, Benning, Šimek - Kunin, Hertl, Meier - Labanc, Couture, Lindblom - Nieto, Bonino, Gregor - Gadjovich, Sturm, Lorentz. Trenér: David Quinn.

Naposledy se hrál duel nejlepší ligy světa v O2 areně 4. října 2019 a útočník Jakub Voráček se radoval s Philadelphií z výhry 4:3 nad Chicagem, za které nastoupili forvardi David Kämpf a Dominik Kubalík. V roce 2020 se měl vrátit Boston v duelu s Nashvillem, ale kvůli pandemii koronaviru a odkladu sezony se NHL vrátila do Evropy až letos. Na Starém kontinentu se uskuteční v této sezoně ještě duely obhájce Stanleyova poháru Colorada s Columbusem, které se představí 4. a 5. listopadu v Tampere.

Tématem vystoupení San Jose s Nashvillem v Praze byla při přípravách také účast ruských hokejistů, které se snažil kvůli válce na Ukrajině zabránit i bývalý brankář Dominik Hašek. Olympijský šampion z Nagana a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru se obrátil na ministerstvo zahraničí, které dopisem vyzvalo vedení NHL, aby ruští hráči do Česka nejezdili. To nakonec jejich příjezdu s platnými vízy nijak nebránilo. V týmu Sharks je útočník Jevgenij Svečnikov a v kádru Predators forvard Jakov Trenin.

Základní část NHL, v které se odehraje 1312 zápasů, skončí ve čtvrtek 13. dubna. Nabídne i dva duely pod širým nebem. Tradiční Winter Classic se uskuteční 2. ledna na baseballovém stadionu Fenway Park a domácí Boston přivítá Pittsburgh. Na 18. února je na Carter-Finley Stadium v kampusu North Carolina State University v Raleighu naplánován duel Stadium Series mezi Carolinou a Washingtonem. Utkání hvězd má termín 4. února v Sunrise na Floridě a o den dříve mu budou předcházet dovednostní soutěže.

Nejlépe placeným hráčem NHL bude s 13 miliony dolarů útočník Seguin z Dallasu

Hokejový útočník Tyler Seguin z Dallasu bude s příjmem 13 milionů dolarů nejlépe placeným hráčem v nadcházející sezoně NHL. Jednatřicetiletému Kanaďanovi vstupuje v platnost čtvrtý rok osmiletého kontraktu celkem na 78,8 milionu dolarů. Pro tento ročník má podpisový bonus osm milionů a základní příjem pět milionů. Druhé místo patří s 12,5 miliony dolarů ruskému útočníkovi Artěmiji Panarinovi z New York Rangers.

Nejlépe placenými českými hráči jsou útočníci Tomáš Hertl ze San Jose a Ondřej Palát, nová posila New Jersey. S příjmem 8,25 milionu dolarů se dělí o 31. místo. Hertlovi vstupuje v platnost nový osmiletý kontrakt na 65,1 milionu dolarů. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Tampou Bay Palát v červenci jako nechráněný volný hráč poprvé v NHL změnil dres a uzavřel s Devils pětiletou smlouvu na 30 milionů dolarů. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma