Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Hokejisté při Rulíkově premiéře vstoupili do Karjaly výhrou ve Švédsku 5:2

Hokejisté při Rulíkově premiéře vstoupili do Karjaly výhrou ve Švédsku 5:2
Hokejisté vstoupili do Karjaly výhrou ve Švédsku 5:2 | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté vstoupili do turnaje Karjala a nové sezony výhrou nad Švédskem 5:2. Vydařenou premiéru trenéra Radima Rulíka na střídačce národního týmu rozhodli ve Växjö již v první třetině, v níž si vypracovali čtyřbrankový náskok.

Gólem a asistencí se na úspěšném vstupu do akce Euro Hockey Tour podíleli útočníci Radan Lenc a David Tomášek, dvě asistence si připsal Libor Zábranský. Gólem ozdobil svou reprezentační premiéru Adam Kubík a vydařený debut absolvoval i brankář Jakub Málek.

Druhé utkání turnaje čeká český výběr v sobotu v Tampere, kde se utká s domácím Finskem.

Hned v úvodu si slibnou šanci vypracoval domácí Frödén, ale brankář Málek zasáhl a jeho spoluhráči následně ovládli první část hry. Již po 102 sekundách otevřel skóre Lenc, který zakončil Tomáškovu akci. Další branku mohl přidat Voženílek, prosadil se však až při svém druhém střídání v zápase třetí český útok. Jen si Lenc s Tomáškem prohodili role.

Švédové se po chvilce oklepali z nevydařeného začátku, v 11. minutě ale za seniorskou reprezentaci poprvé chytající Lindbom inkasoval potřetí. V signalizované početní výhodě jej překonal Flek. Když se poté v 16. minutě prosadil pohotovou střelou Sedlák, pro Lindboma utkání skončilo. Nahradil jej další debutant Söderström.

Na začátku druhé třetiny Seveřané bez problémů přežili úvodní oslabení a následně si vytvořili velký tlak. Málek dlouho odolával, ale ve 29. minutě jej prostřelil obránce Heed.

Český tým se nicméně dokázal vymanit ze sevření soupeře a zejména Tomáškův útok byl nebezpečný. V polovině utkání se o pátou branku postaral jeden ze tří nováčků v Rulíkově výběru Kubík: využil výborného forčekingu Kodýtka a překonal Söderströma střelou pod horní tyčku.

Ve 39. minutě byl blízko své druhé branky Sedlák, jenž dostal puk za záda švédského gólmana, domácí hráči jej ale stihli včas zastavit. Ve třetí části mohl české vedení navýšit Špaček, který nastoupil s kapitánským „céčkem“ na dresu, Söderström byl ale připravený.

Stejně jako Málek na druhé straně, který ustál šanci před brankou zcela volného Ejdsella. Útočník Färjestadu se nakonec gólu dočkal, ve 49. minutě se prosadil po pohotové dorážce. Málek si pak připsal ještě několik dobrých zákroků a Češi tak zahájili sezonu s vrcholem v podobě mistrovství světa v Praze cennou výhrou. 

Hokejový turnaj Karjala, součást Euro Hockey Tour ve Växjö:
Švédsko - Česko 2:5 (0:4, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 29. Heed (Ejdsell, Rasmussen), 49. Ejdsell (Persson, Alsing) - 2. Lenc (Tomášek), 5. Tomášek (Lenc, Zábranský), 11. Flek (Zábranský, Kodýtek), 16. Sedlák (Řepík), 31. Kubík. Rozhodčí: Brander (Fin.), Hürlimann (Švýc.) - Nyqvist, Jonsson (oba Švéd.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 5750 (vyprodáno).
Sestavy:
Švédsko: Lindbom (16. Söderström) - Persson, Dahlström, Heed, Fantenberg, Granberg, Alsing, Hansson - Sylvegard, Rasmussen, Nygard - Frödén, Lindberg, Dahlén - Petersson, Kempe, Ejdsell - Friberg, Johansson, Bengtsson. Trenér: Hallam.
Česko: Málek - Zámorský, Pyrochta, Košťálek, Dvořák, Zábranský, Mašín, Jandus, J. Galvas - M. Stránský, Špaček, Voženílek - Řepík, Sedlák, O. Kovařčík - P. Kousal, Tomášek, Lenc - Flek, Kodýtek, Kubík. Trenér: Rulík.

profimedia-0820530937 Radim Rulík během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Karlaja Cup | zdroj: Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma