Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Na turnaj Karjala pojedou čtyři nováčci, realizační tým rozšíří Plekanec

Na turnaj Karjala pojedou čtyři nováčci, realizační tým rozšíří Plekanec
Radim Rulík | zdroj: Czech News Center / Rusinova Maria / CNC / Profimedia

Trenér hokejové reprezentace Radim Rulík zařadil do nominace na turnaj Karjala nováčky Jakuba Málka, Jiřího Ticháčka, Ondřeje Kovařčíka a Adama Kubíka. V sedmadvacetičlenném kádru pro první akci seriálu Euro Hockey Tour chybí například nejproduktivnější hráč extraligy Lukáš Radil nebo zranění Jan Kovář či Roman Červenka.

„Nominace je určená zdravotním stavem a výkonností hráčů, pak také vytížeností v klubech. To vše jsme zvažovali a bylo to důležité pro nominaci,“ uvedl Rulík na tiskové konferenci v Praze, kde bylo zároveň oznámeno, že realizační tým rozšíří jako jeho asistent Tomáš Plekanec, který minulý týden ukončil ze zdravotních důvodů hráčskou kariéru.

Nejzkušenějším hráčem výběru je obránce Petr Zámorský, který za národní tým odehrál 79 zápasů. Po letním návratu ze zámoří dostali pozvánku obránce Jakub Galvas a útočník Martin Frk. Extraligu bude zastupovat například nejlepší hráč minulé sezony Lukáš Sedlák.

Hokejisté se před první akcí sezony sejdou v pondělí v Praze, ve středu odletí do Švédska, kde se o den později utkají ve Växjö s domácí reprezentací. Následně se přesunou do Finska a v Tampere, kde se turnaj koná premiérově, je čekají víkendové souboje s druhým severským týmem a Švýcarskem. 

Nominace českých hokejistů na turnaj Karjala ve Vaxjö a v Tampere (9.-12. listopadu):
Brankáři: Dominik Pavlát (Plzeň/1 zápas), Jakub Málek (Ilves Tampere/Fin.; 0).
Obránci: Tomáš Dvořák (Pardubice; 31 zápasů/1 gól), Jan Košťálek (Pardubice; 27/5), Petr Zámorský (Plzeň; 79/2), Filip Pyrochta (Mladá Boleslav; 21/0), Jiří Ticháček (Kladno; 0), Ronald Knot (Liberec; 13/1), Libor Zábranský (Ässät Pori/Fin.; 16/0), Martin Jandus (Kärpät Oulu/Fin.; 6/0), Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.; 14/0), Jakub Galvas (Malmö/Švéd.; 18/4).
Útočníci: Jan Ordoš (České Budějovice; 9/1), Adam Kubík (České Budějovice; 0), Ondřej Kovařčík (Jukurit Mikkeli/Fin.; 0), Michal Kovařčík (Jukurit Mikkeli/Fin.; 11/0), Jakub Flek (Kometa Brno; 69/17), Lukáš Sedlák (Pardubice; 23/8), Pavel Kousal (Sparta Praha; 12/1), Daniel Voženílek (Třinec; 13/1), Radan Lenc (HV71/Švéd.; 58/11), Lukáš Jašek (IK Oskarshamn/Švéd.; 11/1), David Tomášek (Färjestad/Švéd.; 51/13), Martin Frk (SC Bern/Švýc.; 3/0), Michael Špaček (Ambri Piotta/Švýc.; 54/9), Matěj Stránský (Davos/Švýc.; 54/6), Petr Kodýtek (Ilves Tampere/Fin.; 28/2).

Program turnaje:
Čtvrtek 9. listopadu:
17:30 Švýcarsko - Finsko,
19:00 Švédsko - Česko (Växjö).
Sobota 11. listopadu:
12:00 Švédsko - Švýcarsko,
16:00 Finsko - Česko.
Neděle 12. listopadu:
12:00 Česko - Švýcarsko,
16:00 Finsko - Švédsko.

Nečekaný konec kariéry uspíšil Plekancovo zapojení do hokejové reprezentace

Nečekaný konec aktivní kariéry útočníka Tomáše Plekance uspíšil jeho zapojení do realizačního týmu hokejové reprezentace. Někdejší kapitán národního týmu, který startoval na 11 mistrovstvích světa, olympijských hrách i Světovém poháru, pověsil brusle na hřebík oficiálně v sobotu, dnes jej Český svaz ledního hokeje představil jako nového asistenta Radima Rulíka.

„Může to vypadat zajímavě, že Tomáš minulý týden ukončil aktivní kariéru, ale my jsme ho oslovili už v létě, jestli by nám nepomohl směrem k mistrovství světa,“ řekl Rulík na dnešní tiskové konferenci před turnajem Karjala. „Věděli jsme, že je hráč a situace je trošku složitější. Chtěli jsme, aby s námi byl jako konzultant před turnaji, když jsme v Česku, a přímo na turnaje by s námi necestoval,“ vysvětlil Rulík s tím, že tak byli i domluvení.

Když poté jedenačtyřicetiletý útočník oznámil konec kariéry, vše se změnilo. „S něčím takovým jsme nepočítali a byla to pro nás rána z čistého nebe. Věděl jsem, že z důvodu zranění nehraje, ale myslel jsem si, že se bude vracet do extraligového kolotoče. V momentě, kdy se rozhodl ukončit kariéru, tak jsme ho oslovili s tím, že bychom ho chtěli jako asistenta,“ řekl Rulík s tím, že jej následně hodně potěšilo, když Plekanec souhlasil.

Zkušený střední útočník je dalším z řady bývalých vynikajících hráčů, kteří se zapojili do realizačních týmů u reprezentačních výběrů. U seniorské reprezentace již působí bývalý brankář Ondřej Pavelec a obránce Marek Židlický, u dvacítky například Robert Reichel nebo u osmnáctky Michal Neuvirth. Všichni mají za sebou úspěšné kariéry v NHL.

„Jsem rád, že je to další vynikající hráč, a hlavně pracovitý člověk, který o hokeji přemýšlí. Studuje trenérskou licenci A, což znamená, že chce být v budoucnu trenérem. Navíc nám vypomáhal už u mládežnických týmů. Jsem rád, že nám rostou další trenérské osobnosti,“ řekl prezident hokejového svazu Alois Hadamczik.

Plekanec by se měl podílet na přípravě všech herních činností, včetně hry v oslabení a přesilových hrách. „Nejvíce jej ale budeme chtít využít na buly, protože to byl excelentní bulař a myslíme si, že centrům může hodně pomoct, aby zvýšili svoji procentuální úspěšnost,“ řekl Rulík. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma