Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Hokejisté Sparty jsou po fantastickém obratu ve finále Spenglerova poháru

Hokejisté Sparty jsou po fantastickém obratu ve finále Spenglerova poháru
Hokejisté Sparty jsou ve finále Spenglerova poháru | zdroj: Profimedia

Hokejisté Sparty postoupili do finále Spenglerova poháru v Davosu. V semifinále porazili po velkém obratu švédské Örebro 4:3, přestože ve 30. minutě prohrávali 0:3. David Dvořáček, Miroslav Forman, Jan Buchtele a David Tomášek svými góly ještě ve druhé třetině vývoj utkání otočili.

Aktuálně pátý tým švédské ligy po čtvrtečním vítězství ve čtvrtfinále nad Kanadou začal aktivně a ve 4. minutě se dostal do vedení. Brankáře Kořenáře překonal útočník Bromé.

Pražané se po dnu volna dostávali těžko do hry a zkušený gólman Örebra Enroth nemusel řešit žádné příliš složité situace - i proto, že Seveřané dobře bránili obrannou modrou čáru. I díky pozornému Kořenářovi poté Sparta přežila první oslabení.

Ve 23. minutě ale Kořenáře překvapila střela obránce Näkyväho od modré čáry a Örebro vedlo 2:0. Snížit mohl Safin, jenže trefil tyč. Když se poté ujala i druhá střela švédského týmu ve druhé třetině, nevypadalo to se šancemi Sparty na postup valně.

Dvořáček však pohotovou střelou z otočky o 31 sekund později snížil na 1:3 a odstartoval velký obrat. Eklind trefil tyč a poté už se prosazovali hráči Sparty. Radost z gólu v přesilové hře Eriku Thorellovi vzal ještě rozhodčí, který předčasně přerušil hru, krátce po skončení početní výhody již ale skóroval Forman.

Sparta pokračovala v útočné hře a Buchtele ve 38. minutě po rychlém protiútoku vyrovnal. Obrat dokonal 41 sekund před koncem druhé části po dalším rychlém kontru Tomášek.

Těsný náskok Pražané udrželi až do konce. V závěru se dvakrát proti Ekströmovi vyznamenal Kořenář. Švédové hráli přesilovou hru, kterou povýšili odvoláním Enrotha, gólman Sparty ale skvělými zákroky zabránil soupeři ve vyrovnání.

Pražané se probojovali do finále nejstaršího klubového turnaje v Evropě počtvrté. Naposledy hráli o celkový triumf v roce 2004, kdy podlehli Davosu. Spengler Cup sparťané vyhráli v letech 1962 a 1963. 

Hokejový Spenglerův pohár v Davosu - semifinále:
Sparta Praha - Örebro HK 4:3 (0:1, 4:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 31. Dvořáček (Konečný, Moravčík), 35. Forman (Přibyl, M. Jandus), 38. Buchtele (Mikliš), 40. Tomášek (E. Thorell) - 4. Bromé (Abols, Wikman), 23. Näkyvä (Howden), 30. Rissanen (Howden). Rozhodčí: Lemelin (USA), Wiegand - Cattaneo, Obwegeser (všichni Švýc.). Vyloučení: 4:3. Bez využití.
Sestava Sparty: Kořenář - Krutil, Kempný, M. Jandus, Mikliš, Tomek, Moravčík, Böhm - Řepík, Sobotka, Forman - Tomášek, Horák, E. Thorell - Safin, D. Vitouch, Buchtele - Dvořáček, G. Thorell, Konečný - Přibyl. Trenéři: Hořava a Wallson.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma