Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Hradečtí hokejisté získali v Lize mistrů skalp šampiónů ze švédské Frölundy

Hradečtí hokejisté získali v Lize mistrů skalp šampiónů ze švédské Frölundy
Střelec dvou branek Radek Smoleňák. | zdroj: Profimedia

Hokejisté hradeckého Mountfieldu zvítězili v základní skupině G Ligy mistrů potřetí v řadě. Po dvou výhrách nad francouzským Grenoblem zdolali na domácím ledě 5:3 čtyřnásobného šampiona soutěže švédskou Frölundu.

Dvakrát se prosadili kapitán Radek Smoleňák a Kevin Klíma.

Hodně cenné vítězství nad hodně silným mužstvem. Jsem rád, že se tým semkl a svou soudržností a týmovým výkonem dokázal vybojovat výhru s takhle těžkým soupeřem. Je škoda, že jsme si nepomohli přesilovkami a opět inkasovali v oslabení, ale produktivitou ve druhé třetině jsme zápas zvládli. Vážíme si toho, je to velké povzbuzení do začátku extraligy,“ řekl trenér Tomáš Martinec.

Ráz úvodní třetiny udaly přesilové hry. Podobně jako v letošním průběhu Ligy mistrů Hradec ty své promarnil a po vyloučeních se musel dvakrát bránit ve třech. Inkasoval v první situaci, kdy suverénní kombinaci Frölundy zakončil finský útočník Jere Innala.

Držiteli Prezidentského poháru z minulé extraligové sezony znovu skvěle vyšla druhá část. Už v obou bitvách s Grenoblem ji vyhrál o tři góly a teď to zopakoval. Obrat načal šťastnou trefou ve 29. minutě kapitán Smoleňák, jehož přihrávku Christophemu Lalancettovi si hosté sami srazili do brány.

Po ubráněném oslabení pak hříšník Nikita Ščerbak ujel do přečíslení se Lvem a jeho přihrávku využil nekompromisní ranou pod břevno. Hned za 38 sekund si navíc nahození Jérémieho Blaina našel před brankářem dorážející Kevin Klíma a necelé tři tisícovky diváků slavily potřetí.

Po faulu Graemeho McCormacka dostala Frölunda v úvodu třetí třetiny trestné střílení, to však autorovi první trefy Innalovi zastavil výtečně chytající brankář Jan Růžička. Ve 46. minutě zvýšil vedení hradeckých hokejistů opět Smoleňák, jenž překvapil švédského gólmana Larse Johanssona střelou zpoza koncové čáry.

Elitní švédský celek ještě v závěru zatlačil a Max Friberg s Petterim Lindbohmem snížili na nejtěsnější rozdíl. Hru bez brankáře však potrestal Kevin Klíma. Hradec Králové tak soupeře v tabulce bodově dorovnal, o postupu do play off může rozhodnout v závěrečném dvojutkání proti Eisbärenu Berlín.

„Druhá třetina byla klíčová, my jsme udělali pár chyb a Mountfield je dokázal využít. Rozhodně jsme ale prohráli s lepším týmem. Mountfield měl výborný tlak a energii, vyhrát si určitě zasloužil,“ řekl kouč Frölundy Roger Rönnberg.

Hokejová Liga mistrů - skupina G:

Mountfield Hradec Králové - Frölunda HC 5:3 (0:1, 3:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 29. Smoleňák (Lalancette), 34. Ščerbak (Lev), 35. Kevin Klíma (Blain), 46. Smoleňák (Lalancette, Ščerbak), 59. Kevin Klíma - 16. Innala (Lasch), 56. Friberg (Dower Nilsson, P. Johansson), 59. Lindbohm (F. Johansson). Rozhodčí: Soos (Maď.), Pražák - J. Svoboda, Hynek (všichni ČR). Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. Diváci: 2682.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma