Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Jágrův hokejový triatlon: Učitel, vůdce a maratonský běžec v jednom

Jágrův hokejový triatlon: Učitel, vůdce a maratonský běžec v jednom
Mezi aktivními hráči NHL je Jágr suverénně nejlepší. Druhý Joe Thornton na něj ztrácí 547 bodů | zdroj: Profimedia

Florida platí v hokejových kuloárech za místo, kam na stará kolena rádi odcházejí kariérou znavení veteráni. Jaromíra Jágra však ze začátku nijak netěšilo, že se bude stěhovat do týmu, jehož šance na zisk Stanley Cupu jsou stále pouze hudbou budoucnosti. Prvotní skepsi ale brzy vystřídalo nadšení z nového působiště, kde kladenský rodák herně pookřál po boku vycházejících hvězd světového hokeje.

Jágr byl vyměněn na Floridu v únoru roku 2015. Přestože s výběrem nové destinace nebyl příliš spokojený, určitě si zároveň oddychl, že opouští New Jersey, kde se v posledních měsících herně trápil.

Do sestavy Panterů zapadl velmi rychle a v posledních 20 zápasech základní části si udržel průměr skoro jednoho bodu na zápas. I letošní sezonu odstartoval výborně, byť musel kvůli zdravotním problémům vynechat některá střetnutí.

Navzdory tomu je s 22 body momentálně druhým nejproduktivnějším hráčem týmu, čímž ve třiačtyřiceti letech jen potvrzuje status výjimečného hokejového talentu.

Jágr však nepřispívá svému mužstvu pouze bodově, ale samozřejmě i svými bohatými zkušenostmi. Český útočník odehrál v NHL již 21 sezon, dalších pět strávil na evropských kolbištích. V tomto ohledu se mu žádný hokejista současnosti nemůže vyrovnat.

Ty si ještě nebyl na světě a já už vyhrál dva Stanley Cupy

A jsou to právě hráčské zkušenosti, co teď Panteři potřebují jako sůl. Americký klub má sice jeden z nejvyšších věkových průměrů v NHL, nicméně na jeho soupisce najdeme jen málo hráčů středního proudu. V kádru jsou buď mladí hokejisté, jejichž profesionální kariéra se teprve rozjíždí, nebo ostřílení veteráni, kteří už mají leccos za sebou.

„Všichni ho respektují. Když se chopí slova, každý mu naslouchá. Má toho za sebou tolik, že už ho snad nic nemůže vyvést z míry. Ostatně v NHL začínal v době, kdy já jsem ještě nebyl na světě,“ vyjádřil Jágrovi úctu dvaadvacetiletý útočník Jonathan Huberdeau.

V sestavě Floridy pravidelně nastupuje osm borců starších třiceti let. Partě veteránů velí kromě Jágra i brankář Roberto Luongo, dvojnásobný zlatý medailista z olympijských her a z mistrovství světa, a také člen vítězného kanadského mužstva z posledního světového poháru v roce 2004.

Na druhé straně barikády je hned čtrnáct hráčů mladších 25 let, včetně Huberdeaua a Alexandera Barkova, kteří ve většině zápasů nastoupili v jedné formaci s Jágrem.

„Každý den si dává do těla. Je těžké si představit, že to takhle zvládá už více jak 25 let. Ale takovou pracovní morálku musí mít každý, kdo se s ním chce jednou srovnávat,“ ocenil přístup českého útočníka dvacetiletý Barkov.

Mladý Fin patří k ceněným hokejovým klenotům, které by v budoucnu měly tvořit páteř vítězného mužstva Panterů. Americký klub si v posledních letech vydraftoval několik prvotřídních talentů, mezi které patří i Huberdeau (nejlepší nováček sezony 2012-2013) nebo obránce Aaron Ekblad (nejlepší nováček minulého ročníku).

Třetí místo v maratonu má na dosah

Jágr se kromě role mentora a vůdce ofenzívy také vášnivě věnuje přepisování historických tabulek. Ve včerejším utkání proti New York Islanders se asistencí podílel na jednoznačném vítězství svého mužstva v poměru 5:1. Do své sbírky tak přidal už 1824. bod a na třetího nejproduktivnějšího hokejistu v dějinách NHL Gordieho Howea mu chybí jen dalších 26.

Minulý týden se na bramborový post vyhoupl i v žebříčku nejlepších střelců, když dorovnal Kanaďana Marcela Dionnea. Pokud si udrží výkonnost, mohl by Jágr v obou kategoriích obsadit před koncem letošní sezony bronzový stupínek. A co bude dál, to už ví jen on.

Zdroje:
Vlastní, New York Times

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma