Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Jakub Voráček odehrál v NHL tisíc utkání, Hertl řídil výhru San Jose, gól dali Palát i Frk

Jakub Voráček odehrál v NHL tisíc utkání, Hertl řídil výhru San Jose, gól dali Palát i Frk
Jakub Voráček sehrál svůj tisící zápas v NHL | zdroj: Profimedia

Jakub Voráček odehrál jako dvanáctý český hráč tisící utkání v základní části NHL, ve kterém s Columbusem podlehl 1:3 domácímu New Jersey.

Hokejový útočník Tomáš Hertl se podílel v NHL gólem a přihrávkou na výhře San Jose 3:2 v Buffalu a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Ondřej Palát překonal Daniela Vladaře, který chytal téměř po měsíci a zastavil 29 střel, a přispěl tím k vítězství Tampy Bay 4:1 nad Calgary.

Martin Frk ozdobil první start v ročníku gólem, ale s Los Angeles doma prohrál s Nashvillem 2:4. Karel Vejmelka si připsal třetí výhru v sezoně a první od 30. listopadu poté, co i díky jeho 32 zákrokům Arizona porazila doma Chicago 6:4. Ve čtvrtečním programu ještě bodoval Radek Faksa, jenž pomohl asistencí za vyhrané vhazování k vítězství Dallasu 6:5 nad Floridou po nájezdech. Na straně poražených přihrál na jeden gól Radko Gudas.

San Jose položilo základ úspěchu v úvodní třetině, po níž vedlo o tři branky. Skóre otevřel Matt Nieto a po Hertlově přihrávce se prosadil střelou od levého mantinelu Timo Meier. Český útočník zvýšil na 3:0 z přečíslení tři na dva, ve kterém se trefil z mezikruží k pravé tyčce. Buffalo snížilo na rozdíl jedné branky, přičemž tu kontaktní vstřelilo v předposlední minutě, ale neodvrátilo pátou porážku za sebou.

„Tommy opět prokázal, že umí tým úžasně vést,“ řekl trenér San Jose Bob Boughner o Hertlovi, který si připsal v posledních jedenácti utkáních patnáct bodů (9+6). „A to nejen proto, že dnes dal vítězný gól. Ale obětuje se pro tým, blokuje střely. Chytře se pohybuje v útočném pásmu, dobře mění místa. Na střídačce žije, neustále kluky povzbuzuje. Je důležitou součástí týmu, ať už slovně nebo příkladnou hrou v zápasech,“ podotkl.

Vladař odolával až do 33. minuty, v níž ho z rychlého protiútoku překonal Corey Perry. Zbývající tři góly, kterými Tampa zvýšila na 4:0, inkasoval v poslední třetině. Po vydařené kombinaci přidal do prázdné branky druhý gól Brayden Point. Palát se v 51. minutě prosadil z předbrankového prostoru po ideální přihrávce Nikity Kučerova, který nastoupil k zápasu po téměř čtvrtroce. O čtrnáct sekund později skóroval střelou z mezikruží Alex Killorn. Čestný úspěch Calgary zaznamenal Dillon Dube.

Tisící Voráčkův zápas

Voráček oblékal v NHL pouze dres Philadelphie a Columbusu, který jej draftoval v roce 2007 jako sedmého v pořadí. Zkušený útočník strávil v jubilejním utkání na ledě dvacet minut, ale nerozšířil statistiku 1+22 z této sezony a vyšel potřetí za sebou naprázdno. „Je to těžké. Chtěli jsme pro něj vyhrát,“ uvedl Max Domi, autor jediné branky Blue Jackets.

Hlavní postavou zápasu byl Jack Hughes, který připravil ve 42. minutě vítězný gól pro Jespera Bratta a v závěru uklidnil New Jersey trefou na konečných 3:1. Pavel Zacha chyběl domácím kvůli covidovému protokolu.

Nashville vedl na začátku prostřední třetiny 3:0, ale v polovině zápasu snížil Dustin Brown a kontaktní branku vstřelil v 51. minutě Frk. Osmadvacetiletý útočník, jenž nastoupil v NHL v minulé sezoně jen v jednom utkání (únor 2021), hýřil aktivitou a vyslal celkem šest střel. Ujal se až pokus v přesilové hře, ve které se prosadil ranou zpoza pravého kruhu.

Frk gólem potvrdil formu z AHL, kde je třetím nejproduktivnějším hráčem sezony (14+15 ve 24 zápasech). Aktivnější tým Los Angeles, který soupeře přestřílel 48:19, vyrovnat nezvládl a inkasoval při hře bez gólmana.

Také David Pastrňák vyslal šest pokusů, ale nebodoval a s Bostonem podlehl Minnesotě 2:3. Jeden gól vítězů vsítil lídr týmu Kirill Kaprizov, jenž ale odstoupil ze zápasu poté, kdy ho nešetrně narazil zezadu Trent Frederic. V sestavě poražených scházel Tomáš Nosek kvůli covidovému protokolu.

Arizona vedla 2:0 a 5:2. Definitivně ji uklidnil až v poslední minutě Johan Larsson gólem na konečných 6:4, kterým zkompletoval premiérový hattrick v soutěži. Vejmelka vytáhl nejlepší zákrok za stavu 1:0, když lapačkou chytil střelu Alexe DeBrincata do odkryté branky. Český gólman si poradil i s jediným pokusem Dominika Kubalíka.

Hattrickem se blýskl také Gabriel Landeskog a při výhře Colorada 7:1 nad Winnipegem přidal navrch i asistenci. Ještě produktivnější byl jeho spoluhráč z útoku Nathan MacKinnon (1+4). Pavel Francouz plnil roli náhradního gólmana Avalanche.

Pittsburgh zvítězil ve Philadelpihii 6:2 a prodloužil sérii výher na deset. Výbornou formu opět potvrdil Bryan Rust, který vstřelil úvodní dvě branky zápasu a nasázel v posledních třech utkáních sedm branek. Dva góly dal ve čtvrtek i jeho spoluhráč Jake Guentzel.

Český obránce Libor Hájek byl na ledě u čtyř inkasovaných branek New York Rangers při prohře 1:5 ve Vegas. Jeho spoluhráč Filip Chytil dopadl o něco lépe, připsal si jen dva záporné body.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma