Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Jednozápasový trest pro Kúdelu je podle Kamarova právníka jen symbolické gesto

Jednozápasový trest pro Kúdelu je podle Kamarova právníka jen symbolické gesto
Incident mezi Petrem Kúdelou a Glenem Kamarou | zdroj: Profimedia

Právní zástupce fotbalisty Glena Kamary považuje předběžný jednozápasový trest pro obránce Slavie Ondřeje Kúdelu za údajnou rasistickou urážku za pouhé symbolické gesto. UEFA podle Aamera Anwara dělá málo pro to, aby z fotbalu vymýtila rasismus, a Kúdelu by měla rázně potrestat. Obhajobu Slavie považuje za neuvěřitelnou a fantaskní.

Záložník Glasgow Rangers Kamara v hektickém závěru březnové osmifinálové odvety Evropské ligy obvinil Kúdelu, že jej rasisticky urazil. Český reprezentant mu předtím se zakrytými ústy cosi pošeptal po jednom z řady nesportovních zákroků domácích. Zhruba hodinu po utkání, které Slavia vyhrála 2:0 a postoupila, Kamara v tunelu do šaten Kúdelu napadl, podle Pražanů je incident zanesen ve zprávě delegáta a UEFA už kvůli tomu začala finského záložníka tmavé pleti vyšetřovat.

Čtyřiatřicetiletý obránce sice přiznal, že soupeře počastoval nevybíravě, ale rasismus důrazně odmítl. Kamara trvá na tom, že mu Kúdela řekl „Jsi z...aná opice, ty víš, že jsi“, zatímco český reprezentant tvrdí, že prohlásil „Jsi z...aný chlápek“. Podle zprávy od inspektora, kterou v úterý obdržela Slavia, se ale Kúdelova rasistická urážka zatím nepotvrdila. Vršovický celek tvrdí, že verbální incident nadále zůstává v rovině tvrzení proti tvrzení. Proti českému obránci vypovídal i střídající hráč Rangers Bongani Zungu, který tvrdí, že urážku slyšel.

Etická a disciplinární komise UEFA zahájila v úterý s Kúdelou řízení a preventivně mu pozastavila činnost na jedno pohárové utkání. Ke čtvrtečnímu úvodnímu čtvrtfinále Evropské ligy na stadionu londýnského Arsenalu ale slávistický obránce stejně neodcestoval kvůli zranění.

„Kúdela nesmí nastoupit v Evropské lize na hřišti Arsenalu, což také znamená, že skotská policie ho nebude moci ve čtvrtek vyslechnout. Chápu to tak, že skotská policie má dostatek důkazů, aby mohla proti Kúdelovi vznést obvinění, aniž by s ním musela mluvit,“ uvedl Anwar v prohlášení zveřejněném britskými médii.

„Počáteční zákaz na jeden zápas jen málo podněcuje důvěru v to, že UEFA myslí vymýcení rasismu ve fotbale vážně, je třeba podniknout rázné kroky. Obhajobu předloženou Slavií Praha nelze popsat jinak než jako neuvěřitelnou nebo fantaskní,“ napsal Anwar.

Trest na jedno utkání podle něj i kvůli Kúdelově zranění nic nemění. „Pozastavení činnosti na jeden zápas zavání ‘symbolickým gestem’ a dává málo sebejistoty černým hráčům, kteří čelí tak odporným nadávkám. Zdrcující důkazy proti Kúdelovi znamenají, že UEFA musí přijmout okamžitá opatření, aby ho rázně potrestala za zločin, ze kterého je obviněn,“ stojí v prohlášení.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma