Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kapitán fotbalové reprezentace Darida překvapil. Odchází z nároďáku

Kapitán fotbalové reprezentace Darida překvapil. Odchází z nároďáku
Vladimír Darida v klubovém dresu berlínské Herthy. | zdroj: Profimedia

Vladimír Darida po vyřazení na mistrovství Evropy nečekaně ukončil kariéru v české fotbalové reprezentaci. Třicetiletý české kapitán reprezentace a záložník Herthy Berlín vysvětlil překvapivé rozhodnutí mimo jiné tím, že chce trávit více času s rodinou a synem.

Darida za reprezentační áčko nastoupil k 76 zápasům a dal osm branek. Debutoval v květnu 2012 v přípravě před mistrovstvím Evropy. Kapitána dělal poté, co z reprezentace vypadl Bořek Dočkal.

„S národním týmem jsme se rozloučili s Eurem. Po něm jsem se já rozloučil se spoluhráči, kterým jsem měl tu čest dělat kapitána, protože jsem na šampionátu naposledy oblékal reprezentační dres. Neříkalo se mně jim to lehce a ani teď nepíše, ale po dlouhém zvažování jsem se rozhodl svoji kariéru v národním týmu ukončit,“ řekl Darida pro web české fotbalové asociace.

„Fotbalu jsem dosud obětoval vše a fotbal mně to na oplátku plně vrátil a vrací. Všechno však něco stojí. V této bundesligové a reprezentační sezoně jsem strávil na zápasech a soustředěních 140 dní mimo domov. Teď už však chci mnohem víc času trávit s rodinou a s malým synem,“ dodal odchovanec Plzně, který získal s Viktorií dva ligové tituly.

S reprezentací si zahrál na třech evropských šampionátech. V roce 2012 a letos s ní došel do čtvrtfinále, před pěti lety mužstvo vypadlo ve skupině. Na probíhajícím Euru Darida nastoupil v základní sestavě ve všech třech zápasech skupiny, v osmifinále proti Nizozemsku kvůli zranění nohy chyběl a ve čtvrtfinále naskočil až v 79. minutě.

„Užil jsem si každý sraz, zápas i trénink. I když vím, že mi kabina nároďáku bude chybět, nastal čas, abych ji opustil. Přeju klukům, aby se jim dařilo. Teď postupte na mistrovství světa," vzkázal odcházející kapitán.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma