Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

EKL: Fotbalisté Slavie porazili Ballkani, Slovácko podlehlo Kolínu nad Rýnem

EKL: Fotbalisté Slavie porazili Ballkani, Slovácko podlehlo Kolínu nad Rýnem
Slavia porazila doma Ballkani 3:2 | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fotbalisté Slavie zvítězili ve druhém utkání hlavní fáze Evropské konferenční ligy nad Ballkani 3:2 a po úvodní remíze 1:1 v Sivasu si připsali první výhru ve skupině. Fotbalisté Slovácka naopak nezvítězili ve skupině ani podruhé a po domácí remíze 3:3 s Partizanem Bělehrad prohráli v Kolíně nad Rýnem 2:4.

V Edenu padlo všech pět branek v úvodním dějství. Kosovský šampion dvakrát vedl poté, co se prosadili Ermal Krasniqi a Meriton Korenica, Pražané ale pokaždé rychle srovnali po vlastním gólu Stiviho Frasheriho a trefě Petera Olayinky. Ještě do přestávky otočil stav Lukáš Masopust. Hosté dohrávali závěr bez vyloučeného Astrita Thaqiho.

Slavia vyhrála i čtvrtý domácí zápas v pohárové sezoně a vítězně se naladila na nedělní šlágr v Plzni, který bude přímým soubojem o vedení v domácí soutěži. V příštím utkání Konferenční ligy český vicemistr 6. října přivítá Kluž. Do osmifinále přímo postoupí jen celky z prvních míst ve skupinách, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize. Slavia vede tabulku o skóre před Sivassporem.

Slávistický trenér Trpišovský stejně jako před týdnem v Sivasu nenasadil klasického útočníka a na hrot postavil obvykle křídelníka Olayinku. Historicky první souboj českého s kosovským klubem v soutěžích UEFA byl od úvodu ofenzivní. Ve čtvrté minutě měli domácí blízko k otevření skóre, Schranz ale po centru z pravé strany hlavičkoval jen do břevna.

Ballkani, který po vyřazení v 1. předkole Ligy mistrů v kvalifikaci Konferenční ligy stejně jako Slavia přešel přes tři soupeře, nepřijel do Edenu jen bránit a rychlými akcemi po zisku míče dělal favoritovi problémy. V 17. minutě Krasniqi dalekonosnou střelou ještě minul, ale za šest minut už mohl slavit, když po další povedené kombinaci doklepl míč zblízka do sítě po Thaciho přízemním centru.

Pražané hned za tři minuty srovnali. David Jurásek se probil z levé strany do vápna a jeho přízemní centr šajtlí z velkého úhlu si gólman Frasheri srazil do sítě. V 29. minutě však nováček skupinové fáze evropských pohárů podruhé šokoval zaplněný Eden. Hosté vystihli špatnou rozehrávku, Rrahmani přiťukl Korenicovi a ten sám před Mandousem nezaváhal.

I na druhý inkasovaný gól našli červenobílí rychlou odpověď. Povedenou kombinační akci ve 34. minutě po Masopustově přihrávce zakončil ranou pod břevno Olayinka a navázal na branku z minulého týdne v Sivasu. Nigerijský univerzál dal v 51. utkání v pohárech za Pražany 13. gól a osamostatnil se v čele historické klubové tabulky před Tomášem Doškem.

Slávisté stačili skóre ještě do přestávky otočit. Olayinka s Masopustem si v 41. minutě vyměnili role a druhý jmenovaný s pomocí obráncovy teče dostal balon se štěstím přes padajícího gólmana.

Po změně stran výrazně ubylo šancí. Domácí měli trvalou převahu a snažili se kontrolovat průběh. V 53. minutě minul Olayinka, přesně nemířil ani střídající Usor. Hosté už z brejků tolik jako v první nehrozili a na Mandouse ve druhém dějství nešla ani jedna střela.

V 83. minutě vypálil Douděra a Ballkani podržel gólman. Krátce nato Thaqi ostře fauloval Douděru a francouzský rozhodčí Delajod mu udělil rovnou červenou kartu. V závěru ještě Frasheri vychytal Ousoua i Tiéhiho, Pražané už ale tři body v přesilovce bez problémů udrželi i v sedmiminutovém nastavení.

Slavia hraje v pohárech skupinu pošesté za sebou, na jaře v premiérovém ročníku Konferenční ligy došla až do čtvrtfinále. Finále probíhající sezony třetí klubové soutěže v Evropě bude v příštím roce hostit Eden. 

Utkání 2. kola skupiny G fotbalové Evropské konferenční ligy:
Slavia Praha - FC Ballkani 3:2 (3:2)
Branky: 26. vlastní Frasheri, 34. Olayinka, 41. Masopust - 23. Krasniqi, 29. Korenica. Rozhodčí: Delajod - Finjean, Jeanne (všichni Fr.). ŽK: Tiéhi, Traoré, Schranz - Sinani. ČK: 84. Thaqi (Ballkani). Diváci: 18 156.
Sestavy:
Slavia: Mandous - Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek (89. Ewerton) - Tiéhi, Provod (46. Traoré) - Masopust (46. Usor), Lingr (66. Tecl), Schranz (80. Oscar) - Olayinka. Trenér: Trpišovský.
Ballkani: Frasheri - Thaci, Sinani (86. Potoku), Jashanica, Thaqi - Korenica (77. Lucas), Dellova, Emerllahu - Gripshi, Rrahmani (67. Bekteshi), Krasniqi (77. Berisha). Trenér: Daja.

Fotbalisté Slovácka podlehli Kolínu nad Rýnem 2:4 a v EKL nevyhráli ani podruhé

Fotbalisté Slovácka nevyhráli ani druhý zápas ve skupině Evropské konferenční ligy. Po úvodní domácí remíze 3:3 s Partizanem Bělehrad dnes prohráli v Kolíně nad Rýnem 2:4, přestože smazali dvougólové manko. Svěřenci trenéra Martina Svědíka čekají na vítězství už šest soutěžních zápasů a ve skupině D, kterou doplňuje Nice, jsou poslední.

„Kozlíci“ si v úvodním poločase vypracovali vedení 2:0 po trefách Sargise Adamyana a Floriana Dietze. Hosté v rozmezí 49. až 52. minuty díky Janu Kalabiškovi a Milanu Petrželovi srovnali, Kolín však opět odskočil zásluhou proměněné penalty Dejana Ljubicice. Stejný hráč pak stanovil konečné skóre.

Tým z Uherského Hradiště, který startuje v hlavní fázi pohárů poprvé, nezvítězil ani ve třetím soutěžní utkání proti německému soupeři. V roce 2003 podlehl dvakrát Wolfsburgu v dnes již neexistujícím Poháru Intertoto.

Naopak Kolín neprohrál proti českému mužstvu ani popáté. V sezoně 1967/68 na něj ve Veletržním poháru nevyzrála Slavia a v ročníku 1985/86 v Poháru UEFA (dnes Evropská liga) jiný pražský celek Bohemians 1905.

V brance úřadujícího vítěze českého poháru nastoupil Fryšták. Hosté začali aktivně. Pedersen špatně odhlavičkoval a egyptský záložník Slovácka Duskí po 13 vteřinách hry vypálil z vápna těsně vedle.

Vedení se ale ujali domácí přesně 10 minut po úvodním výkopu. Daníček zbytečně odkopl míč před Fryštákem na rohový kop. Maina z něho centrem našel Kiliana, jehož hlavičku u tyče uklidil Adamyan.

V 26. minutě Havlíkova střela zpoza šestnáctky minula branku. Do velké šance se následně po Trávníkově přihrávce dostal Mihálik, ale jeho přízemní pokus z vápna gólman Schwäbe zastavil.

Poté zahrozili i „Kozlíci“. Dietz ale ve 40. minutě po nahrávce Mainy nezakončil zblízka ideálně. O dvě minuty později však Kolín po akci stejných hráčů zvýšil, a to opět po rohovém kopu, kdy Dietzeho na bližší tyči nikdo nehlídal.

Na opačné straně Duskí z úhlu neprostřelil Schwäbeho a Petržela se k dorážce nedostal. Domácí málem přidali třetí zásah, jenže Fryšták Ljubicice vychytal.

Necelé čtyři minuty po přestávce Slovácko snížilo. Petrželovu střelu ještě zblokoval stoper Soldo, ale Kalabiška se s pomocí odrazu od břevna už prosadil. Navázal tak na své dvě trefy proti Partizanu.

Za další tři minuty hosté srovnali. Míč se po sérii odrazů dostal k Petrželovi, který povedenou ranou z voleje nedal Schwäbemu šanci.

Aktuálně osmý tým české ligy sahal dokonce po obratu, ale tísněný Kalabiška zblízka nezakončil. Po hodině hry si stejný hráč dal málem vlastní gól, ale Fryšták včas zasáhl.

V 64. minutě se vřítil do vápna Ljubicic, po souboji s Hofmannem upadl a rozhodčí Aranovskij odpískal pokutový kop. Odpovědnost vzal na sebe sám rakouský reprezentant, který poslal Fryštáka na druhou stranu.

O 10 minut později přidal bundesligový celek definitivní pojistku, když Maina po rychlém protiútoku našel na zadní tyči zakončujícího Ljubicice.

České týmy nevyhrály v Německu v pohárech od září 2003 v posledních 12 zápasech.

Utkání 2. kola skupiny D fotbalové Evropské konferenční ligy:
Kolín nad Rýnem - 1. FC Slovácko 4:2 (2:0)
Branky: 65. z pen. a 74. Ljubicic, 10. Adamyan, 42. Dietz - 49. Kalabiška, 52. Petržela. Rozhodčí: Aranovskij - Matyaš, Kucev (všichni Ukr.). ŽK: Duda, Martel, Maina - Trávník, Svědík (trenér). Diváci: 47 700.
Sestavy:
Kolín n. R.: Schwäbe - Schindler, Soldo (59. Hübers), Kilian, Pedersen (58. Hector) - Martel - Ljubicic (78. Thielmann), Duda (59. Schirí), Maina - Dietz (70. Tigges), Adamyan. Trenér: Baumgart.
Slovácko: Fryšták - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Petržela (84. Kohút), Trávník (72. Holzer), Daníček (34. Břečka), Havlík, Duskí (72. Sinjavskij) - Mihálik (84. Kozák). Trenér: Svědík.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma