Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Krejčí jako třináctý český hokejista nastoupil k 1000. zápasu v NHL

Krejčí jako třináctý český hokejista nastoupil k 1000. zápasu v NHL
David Krejčí při svém tisícím zápase v NHL | zdroj: Profimedia

Útočník David Krejčí nastoupil jako třináctý český hokejista k 1000. zápasu v základní části NHL. Šestatřicetiletý centr oslavil jubileum v utkání proti Philadelphii výborným výkonem. Při výhře 6:0 si Krejčí připsal tři nahrávky a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Jeho spoluhráči David Pastrňák a Pavel Zacha přispěli k vítězství každý dvěma góly a asistencí.

Krejčí dosáhl na metu 1000 duelů po sezoně, kterou strávil v české extralize v dresu Olomouce. Z NHL odešel v roce 2021 po vypršení šestiletého kontraktu s 962 zápasy na kontě a na jaře pomohl české reprezentaci k zisku bronzu na mistrovství světa. V létě se do kanadsko-americké soutěže vrátil a s Bruins podepsal roční smlouvu. V utkání proti Flyers vylepšil svou bilanci v základní části na 764 bodů za 226 gólů a 538 asistencí.

Šternberského rodáka Krejčího si Bruins vybrali v roce 2004 v druhém kole draftu. K prvnímu zápasu NHL nastoupil český útočník v lednu 2007 a nyní hraje 16. sezonu v zámořské lize. S Bostonem získal v roce 2011 Stanley Cup, v play off si během kariéry ve 156 utkáních připsal 32 branek a 82 asistencí.

Tisíc zápasů za Boston odehrálo před Krejčím šest hokejistů včetně jeho bývalého spoluhráče Zdena Cháry a stále ještě parťáka Patrice Bergerona. Klubovému pořadí vévodí legendární obránce Ray Bourque (1518 zápasů). Jakmile se do této společnosti zařadil prvním střídáním Krejčí, dočkal se po 37 sekundách potlesku téměř 18 tisíc diváků ve vyprodaném hledišti TD Garden vestoje a také aplausu spoluhráčů na střídačce.

Nejlepší tým ligy Boston měl i díky jeho přispění zápas od začátku pod kontrolou. V páté minutě otevřel skóre zblízka Pastrňák po Zachově krásné nahrávce, Krejčí si připsal druhou asistenci. Ještě do první přestávky nabil Krejčí Zachovi do jízdy a bylo to 2:0. Ve 24. minutě zvýšil Brad Marchand a jen o 46 sekund později se po Krejčího nahrávce prosadil znovu Zacha, jenž byl vyhlášen druhou hvězdou utkání.

Hned zkraje třetí části využil Pastrňák ranou bez přípravy z kruhu přesilovku a stáhl manko na nejlepšího kanonýra ligy Connora McDavida z Edmontonu na dva góly. Pastrňák má na kontě 35 branek. Skóre uzavřel Matt Grzelcyk, u jehož zásahu asistoval Pastrňák a vylepšil svou sezonní bilanci už na 62 bodů. Jeremy Swayman uhájil první čisté konto v sezoně a stal se třetí hvězdou duelu. V sestavě vítězů byl i čtvrtý český útočník Tomáš Nosek.

Na magickou metu dosáhl Krejčí jako 374. hráč v historii a třináctý Čech, ale jako teprve devátý dosáhl v tisícím utkání alespoň tří bodů a jako pátý minimálně tří asistencí. Hned v dalším duelu se může dotáhnout na dvanáctého Tomáše Plekance, který kariéru v NHL uzavřel na 1001 zápasech. Českým rekordmanem je se 1733 duely Jaromír Jágr.

V historické tabulce produktivity českých hráčů je Krejčí šestý, mezi nahrávači čtvrtý a mezi střelci osmnáctý jen o gól za Radkem Dvořákem. Na tisícovku zápasů dosáhl jako třetí Čech v dresu jediného klubu po Patriku Eliášovi v New Jersey (1240 utkání) a Milanu Hejdukovi v Coloradu (1020).

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma