Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kvůli 11 let starému sexuálnímu skandálu končí i trenér hokejistů Floridy

Kvůli 11 let starému sexuálnímu skandálu končí i trenér hokejistů Floridy
Joel Quenneville | zdroj: Profimedia

Joel Quenneville v souvislosti se sexuálním napadením hokejisty Chicaga v roce 2010 odstoupil z pozice trenéra týmu Florida Panthers. Jako dočasný kouč ho u mužstva nahradí asistent Andrew Brunette.

Quenneville byl před jedenácti lety hlavním koučem Blackhawks a podle vyšetřovací zprávy nezareagoval dostatečně rychle a důrazně na informaci o tom, že během play off hráče Kylea Beache sexuálně napadl tehdejší videokouč Brad Aldrich.

Quenneville rezignoval na pozici trenéra Panthers krátce po čtvrteční schůzce s komisionářem NHL Garym Bettmanem. „Chtěl bych vyjádřit svou lítost nad bolestí, kterou tento mladý muž, Kyle Beach, musel zažít. Můj bývalý tým Blackhawks v případě Kylea selhal a já mám na tom svůj podíl. Chci se zamyslet nad tím, jak k tomu mohlo dojít, a vzít si čas na to, abych se vzdělal v tom, jak zajistit, aby hokejové prostředí bylo bezpečné pro všechny,“ uvedl v prohlášení o své rezignaci třiašedesátiletý Quenneville.

V minulých dnech v souvislosti se skandálem odstoupili z funkcí u Blackhawks generální manažer Stan Bowman a viceprezident pro hokejové záležitosti Al MacIsaac. Bowman údajně vyšetřovatelům řekl, že když se Quenneville v květnu 2010 dozvěděl o Beachovu tvrzení, „potřásl hlavou a řekl, že bylo těžké pro tým dostat se tak daleko v play off a že se nyní tím případem nemůže zabývat.“

„Stan Bowman citoval Joela Quennevillea, že - jinými slovy - řekl, že play off a snaha o vítězství ve Stanley Cupu jsou důležitější než sexuální napadení. Jako lidská bytost něco takového nechápu a odmítám to přijmout,“ řekl v rozhovoru pro kanadskou televizi TSN Beach, jenž teprve ve středu veřejně odhalil svoji identitu coby napadeného hráče.

Quenneville v roce 2010 dovedl Chicago k zisku Stanley Cupu, což zopakoval ještě v letech 2013 a 2015. Floridu trénoval od roku 2019 a v úvodu této sezony jeho nyní již bývalí svěřenci vyhráli všech sedm zápasů.

Kanadský kouč s typickým knírem je druhým nejúspěšnějším trenérem historie NHL co do počtu vyhraných zápasů. Lepší bilanci než jeho 969 vítězství má pouze legendární Scotty Bowman (1244), otec Stana Bowmana. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma