Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Martin Pek je jednou z tváří letošního Mysticu

Martin Pek je jednou z tváří letošního Mysticu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Jednou z nepřehlédnutelných tváří letošního Mystic Sk8 Cupu bude určitě také Martin Pek. Přestože na prkno vlítnul až začátkem nového tisíciletí, dnes patří mezi českou skateboardovou špičku a jednoho z favoritů Mystic Sk8 Cupu 2011. A exkluzivně pro Tiscali bude v jeho průběhu psát blog!

Jezdit začal v roce 2001, v době kdy ještě hrál basketbal za USK Praha. Pár kluků ze sídliště na školním hříšti postavilo na tu dobu velice kvalitní skatepark ze dřeva a Martin Pek se na ně chodil dívat. „Párkrát jsem si půjčil skate a potom už začal jezdit na svém,“ popisuje Martin svoje začátky a cestu, která ho dovedla až ke skateboardingu.

Těžko na tréninku, lehko na prkně...

„Mezi ostatními jezdci jsem se už od začátku odlišoval hlavně tím, že jsem byl díky basketbalu zvyklej na dlouhé tréninky, s čímž souvisel také pořádný stretching před samotným ježděním. Ještě v době kdy jsem hrál basket jsem po dvouhodinovém tréninku běžel na další dvě hodiny jezdit do skateparku. Proto mi dodnes nedělá problém trénovat delší dobu než ostatním.“

Po měsících strávených tréninkem a pilováním triků se dostavily první výsledky na závodech, díky čemuž si Martina všimli také sponzoři. Dnes ho podporují značky jako Vehicle, Circa, Streetmarket.cz, Blueshine a SPY. „V Čechách jsem vyhrál spoustu závodů, ale nejvíc si asi cením Mistra republiky 2007, 1. místa z Horsefeathers Beat the street vol. II a vítěze celkové série Dreams come true, stejně jako celkového vítězství ve Vehicle Snickers serii. A ještě víc si samozřejmě vážím i úspěchů v zahraničí jako vítězství v Best trick contestu Amsterdam Damn AM, což je největší evropský amatérský závod,“vysvětluje Martin.

Z vrcholu do nemocnice...

Jak už to tak ale v životě bývá, právě v časech největšího „laufu“, přicházejí osudové zvraty, životní křižovatky a otvírají se ony pověstné 13. komnaty. V době rozletu přišel radikální zlom, konkrétně se jednalo o otevřenou zlomeninu holení a lýtkové kosti pravé nohy. „Minulý rok na podzim, zrovna v době kdy jsem měl asi nejlepší životní formu, jsem byl trénovat na pražské Štvanici,“ líčí osudný den Martin. „Při jednom z večerních tréninků mě tam srazil jeden zmatenej kluk na kole. Jeli jsme proti sobě a já se mu snažil vyhnout, ale on byl tak mimo, že do mě s tím kolem najel a způsobil mi tím otevřenou zlomeninu bérce. Ležel jsem na zemi s ohnutou nohou do pravého úhlu a protože ten týpek naprosto netušil co se děje, musel jsem si sám zavolat o pomoc kamarádům. Lukáš Daněk - také jeden z nejlepších skateboarderů v ČR - mi zavolal odvoz do nemocnice, kde jsem podstoupil operaci a od té doby mám v holeni železný hřeb, který drží další tři šrouby, jeden pod kolenem a dva u kotníku“, popisuje Martin Pek svoje zranění, které ho na více než půl roku úplně vyřadilo z tréninku a ze závodů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Blížící se svátek pro všechny fanoušky skateboardingu, kterým 17. ročník Mystic Sk8 Cupu rozhodně bude, odjezdí Martin ještě s titanovou výbavičkou v noze. Na otázku, kdy šrouby půjdou ven, s trochu mrazivým úsměvem odpovídá: „Byl bych rád, kdyby to bylo zítra, ale bohužel to bude až na konci letošního října.“

Sledujte Tiscali speciál k Mystic Sk8 Cup 2011 plný zajímavých článků, blogů, fotek i videí!

Na Mysticu se ale i přes Martinův handicap můžete těšit na jeho 100% výkon a nasazení. „Na zranění nemůžu brát ohled! Pořád se vlastně dostávám z toho zranění, ale cítím se líp, než jsem se kdy cítil. Ovšem oproti loňsku nemám na přípravu tolik času, takže uvidíme jak se to povede, jaké budu mít štěstí a samozřejmě jak mi budete fandit.“

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Pokud vás zajímá jakým arsenálem Martin Pek disponuje a jaké triky si na letošní ročník Mysticu připravil, rozhodně nepřepínejte! „Celkově skateboarding je jeden můj velkej oblíbenej trik. Existuje tolik kombinací, že si v tom každý může najít to své. Když ale někdo dělá nějaký trik výjimečně nebo jinak než ostatní, označuje se to potom jako signature trick. Já jich mám několik. Určitě mezi ně patří 360-flip, kdy se skate otočí po obou osách o 360°, další je určitě frontside flip a taky nollie late flip.“ Nechcete-li si tedy nechat ujít žádný z Martinových triků a samozřejmě i z triků dalších skvělých jezdců, neměli byste chybět na Štvanici od 15. do 17. července, kdy proběhne 17. ročník Mystic Sk8 Cupu.

A jestli chcete sledovat Martina a jeho úspěchy už teď, tady je jeho Fan Page.

V průběhu Mystic Sk8 Cup 2011 bude Martin psát speciálně pro čtenáře Tiscali exkluzivní blog, takže nezapomeňte sledovat tuto adresu!

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma