Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Messi má rekordní sedmý Zlatý míč, Lewandowski skončil až druhý

Messi má rekordní sedmý Zlatý míč, Lewandowski skončil až druhý
Lionel Messi získal posedmé Zlatý míč | zdroj: Profimedia

Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa získal posedmé Lionel Messi. Argentinský útočník Paris St. Germain vylepšil vlastní rekord v anketě magazínu France Football. Druhé místo obsadil polský kanonýr Robert Lewandowski z Bayernu Mnichov, třetí skončil italský záložník Jorginho z Chelsea.

Čtyřiatřicetiletý Messi navázal na své triumfy za roky 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 a 2019. Držitel prestižního ocenění byl vyhlášen na galavečeru v Paříži po dvouleté pauze, loni kvůli pandemii koronaviru Zlatý míč udělen nebyl.

Messi v létě dovedl Argentinu jako kapitán k triumfu na Copě América a dočkal se premiérové trofeje v reprezentačním A-týmu. Před srpnovým přestupem z Barcelony do PSG pomohl Kataláncům vyhrát Španělský pohár. Rodák z Rosaria v letošním roce celkem zaznamenal 41 gólů a 17 asistencí v 56 soutěžních zápasech.

„Je neuvěřitelné, že jsem tady znovu. Před dvěma lety jsem myslel, že už je to naposledy. Klíčem bylo vítězství na Copě América,“ řekl Messi na pódiu, kde také zmáčknul tlačítko, které na jeho počest rozsvítilo Eiffelovu věž.

Na základě hlasování novinářů z celého světa Messi získal 613 bodů, Lewandowski 580 bodů a Jorginho, jenž s Itálii slavil zlato na Euru a s Chelsea triumfoval v Lize mistrů, dostal 460 bodů.

Messi při svém projevu ocenil stříbrného Lewandowského, který převzal alespoň trofej pro nejlepšího útočníka roku. „Každý ví a všichni se shodneme na tom, že loni jsi měl vyhrát. Doufám, že ti dají Zlatý míč 2020,“ prohlásil fotbalista Paris St. Germain.

Historicky nejlepší střelec argentinského národního týmu i Barcelony se ještě víc vzdálil portugalskému rivalovi Cristianu Ronaldovi, který získal Zlatý míč pětkrát, naposledy před čtyřmi lety. Útočník Manchesteru United v pořadí za letošní rok skončil na šesté příčce. Šestatřicetiletý Ronaldo v pařížském Théâtre du Châtelet chyběl.

Nejlepší fotbalistkou roku byla vyhlášena španělská útočnice Alexia Putellasová z Barcelony. Trofej Raymonda Kopy pro nejlepšího hráče do 21 let obdržel další barcelonský zástupce - španělský záložník Pedri. Držitelem trofeje Lva Jašina pro nejlepšího brankáře se stal italský mistr Evropy Gianluigi Donnarumma z PSG.

Tradiční anketu v letech 2010 až 2015 pořádaly FIFA s časopisem France Football. Jejich spolupráce ale skončila a od roku 2016 vítěze vyhlašuje opět pouze francouzský magazín. Nejprve byla cena určena pro nejlepšího evropského hráče, později pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě a od roku 2007 byla anketa otevřená pro hráče z celého světa. Jako první ji v roce 1956 vyhrál Angličan Stanley Matthews, o šest let později obdržel Zlatý míč Josef Masopust a v roce 2003 Pavel Nedvěd.

Výsledky ankety Zlatý míč:

Anketa Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu světa 2021:
1. Lionel Messi (Arg./PSG), 2. Robert Lewandowski (Pol./Bayern Mnichov), 3. Jorginho (It./Chelsea), 4. Karim Benzema (Fr./Real Madrid), 5. N’Golo Kanté (Fr./Chelsea), 6. Cristiano Ronaldo (Portug./Manchester United), 7. Muhammad Salah (Eg./Liverpool), 8. Kevin De Bruyne (Belg./Manchester City), 9. Kylian Mbappé (Fr.), 10. Gianluigi Donnarumma (It./oba PSG), 11. Erling Haaland (Nor./Dortmund), 12. Romelu Lukaku (Belg./Chelsea), 13. Giorgio Chiellini, 14. Leonardo Bonucci (oba It./Juventus Turín), 15. Raheem Sterling (Angl./Manchester City), 16. Neymar (Braz./PSG), 17. Luis Suárez (Urug./Atlético Madrid), 18. Simon Kjaer (Dán./AC Milán), 19. Mason Mount (Angl./Chelsea), 20. Rijád Mahriz (Alž./Manchester City), 21. Bruno Fernandes (Portug./Manchester United) a Lautaro Martínez (Arg./Inter Milán), 23. Harry Kane (Angl./Tottenham), 24. Pedri (Šp./Barcelona), 25. Phil Foden (Angl./Manchester City), 26. Nicolo Barella (It./Inter Milán), Rúben Dias (Portug./Manchester City) a Gerard Moreno (Šp./Villarreal), 29. Luka Modrič (Chorv./Real Madrid) a César Azpilicueta (Šp./Chelsea).
Nejlepší fotbalistka: 1. Alexia Putellasová, 2. Jennifer Hermosová (obě Šp./Barcelona), 3. Sam Kerrová (Austr./Chelsea).
Nejlepší brankář (trofej Lva Jašina): 1. Donnarumma, 2. Édouard Mendy (Sen./Chelsea), 3. Jan Oblak (Slovin./Atlético Madrid).
Nejlepší fotbalista do 21 let (trofej Raymonda Kopy): 1. Pedri, 2. Jude Bellingham (Angl./Dortmund), 3. Jamal Musiala (Něm./Bayern Mnichov).
Nejlepší útočník: Lewandowski.
Nejlepší klub: Chelsea. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma