Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Nový Jágr? Mladá česká naděje střílí jeden gól za druhým. Na mušce má Crosbyho

Nový Jágr? Mladá česká naděje střílí jeden gól za druhým. Na mušce má Crosbyho
David Pastrňák dává pět se spoluhráči | zdroj: Profimedia

V první sezoně zazáří, ve druhé se trápí a ta třetí ukáže, kterým z těchto dvou směrů se bude kariéra mladých hráčů v NHL ubírat v následujících letech. Toto univerzální pravidlo samozřejmě neplatí ve všech případech, ale obecně se má zato, že třetí ročník je pro mladé hokejisty v zámoří onou příslovečnou zkouškou ohněm. Musejí ukázat, že tvrdá dřina a investice ze strany týmu za předchozí dvě sezony nepřišly vniveč a oni jsou stoprocentně připraveni zaujmout svoje místo mezi hvězdami hokejového světa. A jestli letos někdo do puntíku splňuje tyto požadavky, je to český útočník David Pastrňák.

Rodák z Havířova odstartoval svoji zámořskou kariéru rovnou z pole position. V roce 2014 si tehdy osmnáctiletého forvarda vybrali v prvním kole draftu zástupci Bostonu Bruins, kteří mu chtěli na rozehranou dopřát sezonu v nižší AHL. Tam se však Pastrňák ohřál jen tři měsíce, než si svými výkony řekl o místo v hlavním týmu Medvědů.

V té době nejmladší hokejista v celé NHL odehrál do konce sezony v dresu Bostonu 46 utkání, ve kterých si připsal velmi solidních 27 bodů za 10 gólů a 17 asistencí. Takřka totožné statistiky si odnesl i z následujícího ročníku 2015/2016, kdy se od něj už ale přece jen čekalo více.

Generální manažer týmu Don Sweeney i trenér Claude Julien tak před začátkem letošní sezony s napětím vyčkávali, jak se český mládenec dokáže vypořádat se sílícím tlakem. A zatím si oba mohou spokojeně pobrukovat, jelikož Pastrňák se pravidelně zapisuje do střelecké listiny a svými góly drží nad vodou jinak dosti jalovou ofenzívu Bruins.

Jen já a Crosby

Po 23 odehraných zápasech letošního ročníku má Pastrňák na svém kontě již 18 vstřelených gólů, skoro třikrát více než kterýkoliv z jeho spoluhráčů. Mezi kanonýry NHL se vyšvihnul do čela ligového pelotonu, když v dnešním utkání proti Coloradu dvěma brankami dorovnal střelecký účet kanadské superstar Sidneyho Crosbyho. Jen pro porovnání, loni si za 51 zápasů připsal jen 15 přesných tref.

"Byl připraven převzít větší roli v týmu a za svým cílem si šel už od prvního dne v tréninkovém kempu. Samozřejmě je velký rozdíl mezí tím něco chtít a něčeho skutečně dosáhnout, proto jsem rádi, že David neskončil jen u planých slibů," pochválil svého svěřence Don Sweeney.

Solidní výkony během tréninkového kempu a účast na Světovém poháru, kde sice Pastrňák vyšel bodově naprázdno, ale na ledě trávil hodně času a nabral cenné zkušenosti, patřily mezi hlavní důvody, proč se trenér Bostonu Claude Julien rozhodl mladého Čecha už od prvního zápasu sezony nasazovat do elitní formace.

Dvacetiletý forvard se mohl těšit ze spolupráce s Patrikem Bergeronem a Bradem Marchandem, kteří měli lví podíl na triumfu javorových listů na Světovém poháru. Pastrňák se však musel mít na pozoru: jeho předchůdce Brett Connolly na totožné postu loni selhal a po sezoně si balil kufry.

Osamělý predátor mezi krotkými šelmami

Český forvard si však se svými kanadskými kolegy očividně padnul do noty. Už v prvním utkání proti Columbusu vstřelil dva góly a na další dva přihrál, přičemž na ledě strávil jen necelou čtvrthodinu. Raketový vstup do sezony podpořil i v následujících 22 střetnutích, když se jen ve třech případech nezapsal do bodových tabulek.

Svoje střelecké ambice ukojil i v pondělním utkání proti Floridě, vedené Jaromírem Jágrem. Ve druhé třetině nejprve přesnou trefou poslal svůj tým do vedení 2:1, aby pak v prodloužení fantastickou individuální akcí definitivně utlumil touhu Panterů odvést si z Bostonu stoprocentní bodový zisk.

"Takový vstup do sezony jsem opravdu neočekával. Snažím se pracovat pro tým a plnit trenérovy instrukce. Někdy to tam spadne mně, někdy klukům. Pokud budeme vyhrávat, tak je úplně jedno, kdo dává góly," poznamenal skromně český mladík, který se jen v posledních třech utkáních trefil pětkrát.

Po zhruba třetině základní části se nelze ubránit dojmu, že celá ofenzíva Bostonu stojí na jednom hráči. Jeden z nejlepších kanonýrů loňského ročníku Brad Marchand má na svém kontě pouze sedm branek, Bergeron nebo další český forvard David Krejčí se zatím trefili jen čtyřikrát.

Medvědi mají šestou nejhorší produktivitu v celé NHL, pevná obrana a důležité Pastrňákovy góly je však drží v bojích o postupové příčky do play off.

"Je na něj spoleh v každém zápase. Výborně bruslí, čiší z něj sebevědomí a hlad po úspěchu. Opravdu nemám, co bych mu vytknul," pochválil českého útočníka trenér Julien, který se zatím marně snaží probudit další střelecká esa svého týmu.

Štěstí přeje připraveným

Pastrňákova gólová produkce jde ruku v ruce s vysokou úspěšností střelby, která dosahuje skoro 25 procent. Bylo by však mylné se domnívat, že za svoje čísla ve statistikách vděčí mladý forvard pouze krátkodobému střeleckému štěstí.

Za poslední měsíce totiž výrazně zapracoval na takřka všech aspektech své hry. Dokáže udržet kotouč i v těžkých situacích, lépe zvládá osobní souboje u hrazení, častěji se rve o místo v předbrankovém prostoru. Generální manažer Sweeney si však nejvíc cenní toho, že hra českého útočníka už nepřipomíná den a noc.

V loňském ročníku se často opakoval scénář, kdy Pastrňák zazářil v útočném pásmu skvělou kličkou nebo nečekanou přihrávkou, jen aby si v dalším střídání pošramotil výsledný dojem hloupou chybou, která v nejednom případě vedla k inkasované brance.

I proto dostával na ledě méně prostoru a některé zápasy sledoval jen z tribuny. "Je si lépe vědom toho, jak se chovat v té či oné situaci, což mu přidává na sebevědomí a ulehčuje tím práci trenérům, kteří vědí, že se na něj mohou spolehnout," kvituje Sweeney.

Společně s Jakubem Voráčkem je momentálně Pastrňák nejzářivější českou hvězdou v NHL. Jestli mu vydrží forma, nasazení a zdraví, nemusí to skončit jen u toho. Našlápnuto má dobře. 

Zdroje:
The Boston Globe, Sports Illustrated

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma