Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Olympiáda, den druhý: Čeští basketbalisté slaví vítězství, dařilo se i tenistkám

Olympiáda, den druhý: Čeští basketbalisté slaví vítězství, dařilo se i tenistkám
Petra Kvitová při zápasu s Italkou Jasmine Paolini | zdroj: Sidorjak Martin / ČTK / Profimedia

Poprvé od roku 1980 se dnes čeští basketbalisté představili na olympijském turnaji. Zvítězili 84:78 nad Íránem. V Tokiu se dnes dařilo také českým tenistkám.

Nejlepším střelcem v českém týmu dnes byl s 16 body Patrik Auda. Další západ čeká český tým ve středu od 13 hodin, a to proti Francii, která dnes porazila 83:76 Američany, obhájce zlatých medailí z předchozích tří olympijských her.

„Hlavní je, že jsme vyhráli. Nezačali jsme moc dobře, pak jsme hráli líp. V poslední čtvrtině jsme se trápili, nešla nám střelba a udělali jsme zápas zajímavý,“ popisoval své pocity trenér Ronen Ginzburg. „Proti Francii a USA se musíme hodně hodně zlepšit.“ Do čtvrtfinále postoupí ze tří skupin první dva celky a nejlepší dva ze třetích míst.

Dařilo se i českým tenistkám. Karolína Plíšková zvítězila 6:1, 6:3 nad Francouzkou Alizé Cornet. Petra Kvitová zdolala Italku Jasmine Paolini 6:4, 6:3. Deblový pár Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková vyhrál v úvodním kole nad Hsieh Jü-čche a Hsu Čche-jü z Tchaj-wanu 6:2, 6:1. Při společné premiéře ve čtyřhře postoupily i Karolína Plíšková s Markétou Vondroušovou — porazily Číňanky Čeng Saj-saj s Tuan Jing-jing 6:2, 6:1. A český úspěch završil Tomáš Macháč výhrou 6:7, 6:4, 6:4 nad Portugalcem Joaem Sousou.

„Hrála jsem fakt dobře. První set byl skoro bez chyby. V druhém se pár chybiček našlo. Nečekala jsem, že budu hrát tak dobře,“ popisovala po utkání Plíšková. „Byl to můj plán hrát maximálně hodinu, protože podmínky jsou brutální. Nechtěla jsem se zdržovat, tím spíše, že mě čeká ještě zápas čtyřhry.“

Kanoista Lukáš Rohan i kajakářka Kateřina Minařík Kudějová postoupili do semifinále vodního slalomu. Rohan zajel v kvalifikaci osmý čas, zaostal za nejrychlejším Slovákem Matejem Beňušem o víc než 5 sekund. Minařík Kudějová byla šestá, téměř osm vteřin za Australankou Jessicou Fox.

„Splnil jsem hlavní cíl. Byl jsem trochu nervózní, ale čekal jsem to horší,“ řekl Rohan. „Kdybych nepostoupil z osmnáctičlenné startovky mezi patnáct nejlepších, tak tady nemám co dělat. Je to ale trochu jako maturita. Člověk ví, že to udělá, ale bojí se, aby nebyl ten trouba, který to neudělal,“ popisoval kanoista.

Dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová se v semifinále umístil na pátém místě a bude bojovat ve finále B o 7. až 12. místo. Ze závodu o medaile vypadl skifař Jan Fleissner, ve čtvrtfinále byl pátý a bude bojovat v takzvaném semifinále C/D o 13. až 24. místo.

Sportovní gymnastka Aneta Holasová si necelé tři měsíce před soutěží v Tokiu zlomila nohu a při olympijském debutu do finále víceboje bohužel neprošla. I tak po kvalifikaci zářila spokojeností, po prodělaných zdravotních problémech vnímala jako úspěch i to, že se na olympijských hrách představila. Holasová se umístila na 73. místě, do finále postoupilo 24 nejlepších v čele s americkou hvězdou Simone Biles.

  profimedia-0623212027 Kajakářka Kateřina Minařík Kudějová postoupila do semifinále vodního slalomu | zdroj: Profimedia

Z rozplavby na 100 metrů znak nepostoupila plavkyně Simona Kubová. S časem 1:01,35 se umístila na 27. místě. Ve stejně disciplíně se do semifinále nedostal ani Jan Čejka a s časem 54,69 obsadil 30. pozici.

Pro oba české zástupce bohužel končí turnaj ve stolním tenisu — Lubomír Jančařík prohrál slibně rozehraný zápas s Kazachem Kirillem Gerassimenkem, a to 3:4. Vypadla také Hana Matelová, která podlehla Thajce Orawan Paranang 2:4.

Nedařilo se ani sportovním střelcům ze vzduchové pušky. Jiří Přívratský skončil v kvalifikaci čtrnáctý a David Hrčulák devatenáctý. Dobře zahájili kvalifikaci skeetu Jakub Tomeček, umístil se po úvodním dni na čtvrtém místě a postupuje do pondělního finále. Barbora Šumová je v soutěži žen desátá, od postupové šestice ji dělí jeden přesný pokus. 

Kordista Jakub Jurka vypadl v prvním kole. S Japoncem Kazujasu Minobem prohrál 14:15, poté co v průběhu duelu dokázal smazat čtyřbodové manko. V konečném pořadí se Jurka umístil na 25. místě.

Silniční závod cyklistek vyhrála Rakušanka Anna Kiesenhofer před Nizozemkou Annemiek van Vleuten a Italkou Elisou Long Borghini. Česká zástupkyně Tereza Neumanová obsadila 33. místo. Třicetiletá Rakušanka Kiesenhofer slavila úspěch i když není profesionální cyklistkou, ale věnuje se matematice.

Zdroje:
ČTK, České Noviny, ČT sport

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma