Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Pastrňák prodloužil za 90 milionů dolarů své působení v Bostonu do roku 2031

Pastrňák prodloužil za 90 milionů dolarů své působení v Bostonu do roku 2031
David Pastrňák | zdroj: Profimedia

Hokejový útočník David Pastrňák spojil svou budoucnost s Bostonem, kde strávil celou dosavadní kariéru v NHL. S vedením Bruins uzavřela jedna z největších hvězd soutěže novou osmiletou smlouvu na celkem 90 milionů dolarů (téměř dvě miliardy korun), která bude platit až do konce ročníku 2030/31.

V průměru na sezonu se může Pastrňák těšit na 11,25 milionu dolarů (cca 250 milionů korun) a zařadí se mezi nejlépe placené hráče NHL. V pořadí hokejistů s dosud uzavřenými kontrakty by mu podle průměrného příjmu patřilo v příštím ročníku šesté místo.

Přehledu vévodí útočník Nathan MacKinnon. Opora úřadujících šampionů z týmu Colorado Avalanche bude inkasovat díky osmileté smlouvě na 100,8 milionu dolarů z loňského září, jež začne platit rovněž od příští sezony, v průměru dokonce 12,6 milionu dolarů ročně. Podle serveru capfriendly.com se však MacKinnon může v příštím ročníku těšit dokonce na 16,5 milionu dolarů a Pastrňák bude zatím s 13 miliony hned za ním druhý.

Šestadvacetiletý havířovský rodák si tak po dlouhých jednáních finančně velmi výrazně polepší - po této sezoně mu vyprší šestiletá smlouva na celkem 40 milionů dolarů (v průměru 6,66 milionu na rok), kterou s klubem uzavřel v polovině září 2017. V létě se mohl stát nechráněným volným hráčem, ale zůstal dál věrný barvám Bruins. Právě Boston si ho do NHL vybral při draftu 2014 z celkově 25. místa.

Pastrňák prožívá další vynikající ročník. Dosavadního suveréna ligy Boston táhne za prvenstvím v základní části a jasně vládne bodování týmu, když si v 60 zápasech připsal 80 bodů za 42 gólů a 38 nahrávek. Druhý Brad Marchand jich má na kontě 53. V bodování celé ligy je český útočník čtvrtý, mezi střelci mu patří druhé místo.

Z pohledu statistik je dosud jeho nejlepší sezonou 2018/19, kdy stanovil osobní maxima v gólech (48), asistencích (47) i bodech (95). Společně s Alexandrem Ovečkinem získal tehdy i Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části, což se mu podařilo jako teprve druhému českému hráči v NHL po Milanu Hejdukovi.

Přes hranici čtyřiceti branek se Pastrňák přehoupl již potřetí v kariéře. Sérii narušuje jen sezona 2020/21, kdy se kvůli problémům s koronavirem hrálo v dlouhodobé fázi jen 56 utkání namísto obvyklých 82. Pastrňák tehdy nastoupil do 48 duelů a vstřelil 20 branek.

Na kontě má 570 zápasů v základní části a 584 bodů (282+302). V 70 bitvách play off přidal 74 bodů (30+44). V gólech už je na devátém místě historického pořadí slavného klubu, čtrnáctý je v bodech a osmnáctý v asistencích. Třetí místo historie Bruins mu však patří v počtu dosažených hattricků - stihl jich během základní části už 13.

Loni v Tampere pomohl Pastrňák výraznou měrou k ukončení desetiletého medailového půstu Čechů na velkých akcích, pod zisk bronzu se podepsal v sedmi zápasech sedmi góly a třemi přihrávkami.

Boston dnes také získal levé křídlo Tylera Bertuzziho z Detroitu, kam za něj poslal dvě volby v draftu. Osmadvacetiletý útočník v tomto ročníku odehrál 29 zápasů s bilancí čtyři branky a deset asistencí. Celkem během šesti sezon v Detroitu zaznamenal za 305 startů 88 gólů a 114 přihrávek.

Columbus vyměnil Voráčka do Arizony, útočník je mimo hru s otřesem mozku

Hokejového útočníka Jakuba Voráčka, který je dlouhodobě mimo hru kvůli opakovaným otřesům mozku, vyměnil Columbus do Arizony za brankáře Jona Gilliese a volbu v 6. kole letošního draftu. Třiatřicetiletý kladenský odchovanec naposledy nastoupil za Columbus 4. listopadu proti Coloradu v duelu hraném v Tampere a o měsíc později oznámil, že už si v této sezoně patrně nezahraje. Hrozí mu i konec kariéry.

„Pokusím se samozřejmě udělat maximum při snaze o návrat, ale může to být opravdu dlouhodobý proces. V tuto chvíli však nevidím reálně možnost, že bych naskočil zpátky v blízké budoucnosti. Udělám ale vše, co je v mých silách, aby se mi podařilo vrátit se na led,“ uvedl tehdy na tiskové konferenci Voráček, který má ještě na příští sezonu platný osmiletý kontrakt celkem na 66 milionů dolarů.

Voráček v této sezoně stihl odehrát jen 11 utkání s bilancí šesti bodů za gól a pět asistencí. Mistr světa z roku 2010 nedostal od lékařů zelenou k návratu k hokejovým aktivitám po zápase v Tampere, kde při porážce s Coloradem 3:6 skóroval, ale ve třetí třetině ho zasáhl vysokou holí do obličeje Dryden Hunt. Druhý den v odvetě ve Finsku už Voráček v sestavě celku z Ohia scházel.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma