Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Patrik Eliáš: Poslední ze 'starých Ďáblů'

Patrik Eliáš: Poslední ze 'starých Ďáblů'
Patrik Eliáš | zdroj: Profimedia

Když si zástupci New Jersey Devils vybrali ve druhém kole draftu 1994 českého útočníka Patrika Eliáše, jehož jméno neuměli ani správně vyslovit, asi ještě žádný z nich netušil, že se tento mladý klučina jednoho dne zařadí mezi největší ikony v klubových dějinách. Dnes devětatřicetiletý rodák z Třebíče odehrál v dresu Ďáblů úctyhodných 18 sezon, přičemž jako jeden z mála hokejistů působících v NHL spojil celou kariéru jen s jedním mužstvem. Nicméně nepovedený ročník 2014-2015 ukázal, že ani Eliášova pozice v klubu není neotřesitelná.

Český útočník nasbíral v předchozí sezóně pouhých 34 bodů a zůstal daleko za svým standardem z let minulých. Na jeho obranu je však nutné říct, že se pouze svezl s mizernými výkony celého mužstva.

Už jenom fakt, že i podprůměrný bodový zisk mu stačil ke třetímu místu v klubové produktivitě, je jasným důkazem dezolátního stavu, v němž se nachází jedna z nejúspěšnějších hokejových organizací posledního čtvrtstoletí.

I přesto se na Eliášova hlavu snesla vlna kritiky a trenéři ho v některých zápasech stavěli až ve čtvrté formaci, což zkušený forvard nesl velmi nelibě.

V NHL ale na zásluhy nehledí, a pokud si chce třebíčský rodák znovu vydobýt místo v prvních dvou útocích, musí v nové sezoně zabrat. V opačném případě mu hrozí výměna do jiného týmu.

Na rozcestí mezi dvěma érami

Nicméně pomineme-li výkony na ledě, má vedení New Jersey dva velmi dobré důvody k tomu, aby si hráče s číslem 26 podrželo v týmu.

Tím prvním je Pavel Zacha. Devils si osmnáctiletého mladíka vybrali jako celkovou šestku letošního draftu, což je nejlepší umístění českého hokejisty od roku 2003. Zacha je zároveň nejvýše draftovaným forvardem Ďáblů za posledních 26 let.

Právě on by měl být jedním ze základních pilířů nově budovaného kádru a vzhledem k tomu, že za posledních šest měsíců opustili americký klub Jaromír Jágr, Marek Židlický i Martin Havlát, zůstává Patrik Eliáš jediným dalším českým hokejistou na soupisce mužstva.

Další důvod je čistě prozaický. Po odchodu obránce Scotta Stevense, brankáře Martina Brodeura a manažera Louie Lamoriella zůstává Patrik Eliáš posledním pojítkem mezi slavnou minulostí a nejasnou budoucností. New Jersey čeká razantní přestavba kádru a jakýkoliv stabilizační prvek se v neprůhledné džungli změn může hodit.

Kariéra skončí, ale odkaz přetrvá

Patrik Eliáš pravděpodobně nestihne úvod nové sezóny. Kvůli problémům s pravým kolenem vynechal všechny přípravné zápasy Devils a podle lékařů se jeho zdravotní stav v posledních dnech nijak zvlášť nezlepšil.

Ale bez ohledu na výkony v nadcházejícím ročníku už českému útočníkovi nikdo neodpáře pověst jednoho z nejlepších hokejistů v historii New Jersey Devils.

Eliáš se podepsal pod dva Stanley Cupy, je nejproduktivnějším hráčem, nejlepším střelcem i nejlepším nahrávačem, jakého kdy americký celek měl, a je velmi pravděpodobné, že dres s jeho jmenovkou jednoho dne vystoupá ke stropu haly Prudential Center.

Takové pocty se v NHL zatím dostalo jedinému českému hokejistovi – brankáři Dominiku Haškovi.

zdroj: YouTube

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma