Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Po Itálii postoupily na Euru ze skupiny také Belgie a Nizozemsko

Po Itálii postoupily na Euru ze skupiny také Belgie a Nizozemsko
Vítězstvím nad Rakouskem si Nizozemci zajistili postup ze skupiny | zdroj: Profimedia

Fotbalové mistrovství Evropy zná po dnešku už tři účastníky vyřazovací fáze. Belgie otočila ve skupině B utkání v Dánsku, vyhrála 2:1 a po druhém vítězství na turnaji si s předstihem zajistila postup. Ve skupině C Nizozemsko zdolalo Rakousko 2:0, rovněž dosud neztratilo ani bod a o osmifinále už také nepřijde. Už ve středu postoupila Itálie.

Dánsko nastoupilo poprvé od sobotního zápasu s Finskem, v němž zkolaboval záložník Christian Eriksen, který musel být pomocí defibrilátoru oživován. Seveřané začali proti Belgii výborně a už po 99 sekundách se trefil Yussuf Poulsen. Šlo o druhou nejrychlejší branku v historii evropských šampionátů.

Jednoho ze spolufavoritů na zlato pak dotáhl k otočce navrátilec po zranění Kevin De Bruyne, který přišel na hřiště do druhé půle. Hvězdný záložník nejprve přihrál na vyrovnání Thorganu Hazardovi a v 70. minutě dokonal obrat tvrdou ranou z hranice pokutového území.

Belgičané neprohráli už jedenácté utkání za sebou a úvodní dva duely na Euru ovládli poprvé v historii. Dánové po druhé porážce na turnaji zůstávají ve skupině B poslední a jsou blízko vyřazení. Jejich konkurenti v boji o postup Rusko s Finskem mají tři body.

Nizozemci navázali v Amsterodamu na úvodní vítězství 3:2 nad Ukrajinou. Proti Rakušanům otevřel skóre v 11. minutě z penalty útočník Memphis Depay, pojistku přidal v 67. minutě svým druhým gólem na turnaji Denzel Dumfries. "Oranjes" si s předstihem zajistili nejen osmifinále, ale i prvenství ve skupině C.

O druhé postupové místo se utká v přímém souboji Rakousko s Ukrajinou, oba týmy mají po třech bodech. Ze hry už je naopak Severní Makedonie, která dnes nestačila na Ukrajinu a po dvou porážkách nemá vzhledem k horším vzájemným zápasům šanci se dostat alespoň na třetí příčku.

Ukrajince poslali v Bukurešti v první půli do dvougólového vedení Andrij Jarmolenko a Roman Jaremčuk. Po změně stran snížil Ezgjan Alioski dorážkou vlastní neproměněné penalty. V závěru nedal pokutový kop i Ukrajinec Ruslan Malinovskij.

Český tým se přesunul z Prahy, kde má během Eura základnu, k pátečnímu druhému duelu skupiny D v Glasgow proti Chorvatsku. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se pokusí navázat na pondělní úvodní výhru 2:0 nad Skotskem, a pokud se jim to povede, s předstihem postoupí. Osm hráčů včetně českého útočníka Patrika Schicka už na turnaji skórovalo dvakrát. Střeleckou tabulku vede trojice Ciro Immobile z Itálie a Jaremčuk s Jarmolenkem z Ukrajiny, kteří si navrch připsali po jedné asistenci.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma