Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Porodila olympiáda slovenského Jágra?

Porodila olympiáda slovenského Jágra?
Sedmnáctiletý útočník Juraj Slafkovský, hvězda olympijského hokejového turnaje. | zdroj: Profimedia

Sedmnáctiletý útočník Juraj Slafkovský je talent, který můžeme Slovákům závidět. Jako nejmladší hráč olympijského turnaje v Pekingu výrazně podepsal pod historický úspěch slovenského hokeje. Sedmi góly pomohl týmu k bronzu, první olympijské medaili v historii samostatné Slovenské republiky.

Byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. Odchovanec Košic, který bude nepochybně atakovat nejvyšší pozice červencového draftu NHL, se dostal i do All Star týmu. 

„Řekl bych to jednoduše. Když mám štěstí, tak to tam spadne i z bufetu. Já jsem dnes stál ve frontě na hot dog a spadlo to tam.“                                                             Juraj Slafkovský, hokejový útočník 

Vycházející hvězda slovenského hokeje se dvěma góly zasloužila o výhru 4:0 v zápase o bronz proti Švédsku a v mixzoně po skončení byla na roztrhání. Všichni Slafkovského spoluhráči už byli v kabině a on ještě stál mezi novináři a dával rozhovory.

„Když chcete získat medaili, tak se musíte s turnajem rozloučit vítězstvím a já jsem strašně šťastný, že se nám to podařilo. Budu si to pamatovat do konce života,“ radoval se Slafkovský. „Tuhle medaili si budou lidé na Slovensku pamatovat věky,“ ujistil.

Talentovaný útočník, který působí ve finském týmu TPS Turku, také v posledním zápase zazářil. Potvrdil, že se mu na olympijském turnaji střelecky daří. Ve 24. minutě otevřel skóre nenápadnou střelou z křídla, kterou jeden ze švédských hráčů lehce tečoval a brankář Lars Johansson na ni vůbec nestačil zareagovat.

„Řekl bych to jednoduše. Když mám štěstí, tak to tam spadne i z bufetu. Já jsem dnes stál ve frontě na hot dog a spadlo to tam,“ smál se.

Slovensko získalo v Pekingu překvapivě bronz i přesto, že na začátku turnaje dvakrát prohrálo. V základní skupině nestačilo na Finsko a poté ani na Švédsko.

„Síla týmu ale byla v tom, že jsme se od těchto porážek skvěle odrazili. Řekli jsme si, co chceme dělat lépe a odrazili jsme se. I když jsme prohráli semifinále, tak jsme věřili, že dovezeme medaili domů, a nakonec ji máme,“ řekl Slafkovský.

Odchovanec košického hokeje je na začátku profesionální kariéry, teprve letos jej čeká draft do NHL. Úspěch na olympiádě ale nebere jen jako pozitivum pro sebe.

„Není to motivace jen pro mě, ale i pro ostatní mladé hráče, kteří jsou na Slovensku a kteří se rozhodují, zda chtějí hrát hokej. Věřím, že hodně mladých kluků nebo holek se rozhodne pro hokej a budeme mít velkou základnu,“ pravil si Slafkovský, který v sezoně 2018/19 působil v Hradci Králové.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 1.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,070 25,170
USD 23,540 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma