Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Slavia a Jablonec v EKL remizovaly, Sparta prohrála a v EL nepostoupí

Slavia a Jablonec v EKL remizovaly, Sparta prohrála a v EL nepostoupí
Sparťan Tomáš Wiesner v souboji s Ryanem Kentem z Glasgow Rangers | zdroj: Profimedia

Fotbalisté pražské Sparty prohráli na půdě Glasgow Rangers 0:2, a přišli tak o možnost postupu do jarních vyřazovacích soubojů Evropské ligy. V posledním utkání skupiny budou s Bröndby bojovat alespoň o play-off Evropské konferenční ligy. V té dnes Slavia remizovala s Feyenoordem 2:2 a Jablonec s Alkmaarem 1:1. 

Fotbalisté Sparty prohráli s Rangers 0:2 a do vyřazovací fáze EL nepostoupí

Fotbalisté Sparty prohráli v předposledním 5. kole skupiny A Evropské ligy na hřišti obhájce skotského titulu Rangers 0:2 a do vyřazovací fáze soutěže se na rozdíl od svého dnešního soupeře nepodívají. Celku z Glasgow, který v prvním vzájemném duelu podlehl Pražanům 0:1, pomohla k postupu ze druhého místa i prohra kodaňského Bröndby s jistým vítězem skupiny Lyonem 1:3.

Letenský celek se v závěrečném utkání hlavní fáze Evropské ligy utká doma 9. prosince s Bröndby o postup ze třetího místa do play off nově vzniklé Evropské konferenční ligy. Sparta má na úřadujícího dánského mistra dvoubodový náskok.

Obě branky „Jezdců“ vstřelil před zraky 48 370 diváků Alfredo Morelos. Kolumbijský útočník nejprve otevřel skóre v 15. minutě, pojistku přidal krátce po změně stran, když vystihl rozehrávku stopera Filipa Panáka. Rangers, které poprvé po odchodu trenéra Stevena Gerrarda do Aston Villy vedl jejich bývalý hráč Giovanni Van Bronckhorst, postoupili ze skupiny Evropské ligy třetí sezonu po sobě.

V brance Sparty nečekaně nastoupil Holec, který se v nynější sezoně představil pouze ve vítězném duelu 3. kola domácího poháru v Teplicích (2:0) na konci října. Na post stopera se vedle Panáka postavil Ladislav Krejčí mladší.

V sestavě domácích nechyběl záložník tmavé pleti Kamara, na něhož děti v prvním vzájemné duelu na Letné bučeli. Finský reprezentant zápas nedohrál po červené kartě. Na Spartě tehdy kvůli disciplinárnímu trestu za rasismus části fanoušků v srpnovém utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem chyběli dospělí fanoušci, výjimkou bylo téměř 11 tisíc dětí.

V hostujícím sektoru dnes podporovaly Spartu zhruba čtyři desítky diváků. Hráči Rangers na rozdíl od hostů před výkopem poklekli na podporu boje proti rasismu.

První šanci si vytvořili v šesté minutě domácí. Kent se přes několik hráčů dostal do šestnáctky a našel Ariba, který prudkou ranou orazítkoval břevno. „Jezdci“ hosty nadále k ničemu nepouštěli a po čtvrthodině hry se ujali vedení. Hagi v pádu přihrál na hranici vápna Morelosovi, který se přízemní střelou k tyči nemýlil.

Rekordní pětapadesátinásobní skotští mistři málem zvýšili, jenže Ariba zblízka po Hagiho centru zakončil nad. O chvíli později Haraslín z úhlu přihrál před branku, jenže gólman McGregor Minčevovu střelu vyrazil na roh.

Po změně stran Kentův obstřel na vzdálenější tyč skončil těsně vedle. Jenže při následné rozehrávce Sparty přišla obrovská chyba stopera Panáka, do jehož centru na Krejčího mladšího se vložil hlavou Morelos a zvýšil na 2:0.

Následně se Kent řítil na Holce, ale sparťanský brankář jeho pokus zmařil. V 65. minutě Morelos nejprve vypálil z otočky, jenže Holec mu hattrick nedovolil a vzápětí hlavičkoval nad. Lobem neuspěl ani Aribo.

V 76. minutě si Karabec naběhl na zadní tyč na centr dalšího střídajícího hráče Karlssona, zamířil však pouze do boční sítě. Sparťané se v závěru hnali za kontaktní trefou, jež by je udržela v boji o postup ze druhého místa. McGregor však vychytal hlavičku Krejčího mladšího i dorážku střídajícího Pulkraba.

Pražané podlehli skotskému týmu v evropských pohárech po sedmi zápasech poprvé od října 1991, kdy prohráli právě na Ibroxu. Letenští venku v pohárech nezvítězili pošesté za sebou, z toho si připsali pět porážek.

UTKÁNÍ 5. KOLA SKUPINY A FOTBALOVÉ EVROPSKÉ LIGY:
Glasgow Rangers - Sparta Praha 2:0 (1:0)
Branky: 15. a 49. Morelos. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, De Vries - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Hagi, Barišič (oba Rangers). Diváci: 48 370.
Sestavy:
Rangers: McGregor - Tavernier, Goldson, Bassey, Barišič - Kamara, Davis (89. Lundstram) - Aribo (81. Arfield), Hagi (65. Patterson), Kent (81. Sakala) - Morelos. Trenér: Van Bronckhorst.
Sparta: Holec - Wiesner, Panák, Ladislav Krejčí II, Vindheim - Sáček, Pavelka - Haraslín (59. Karlsson), Hložek (85. Pulkrab), Ladislav Krejčí I (59. Karabec) - Minčev (59. Dočkal). Trenér: Vrba. 

profimedia-0644910090 Slavia remizovala s Feyenoordem 2:2 | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Slavie v EKL proti Feyenoordu inkasovali v nastavení a remizovali 2:2

Fotbalisté Slavie v předposledním pátém utkání skupiny Evropské konferenční ligy proti Feyenoordu neudrželi v dlouhé přesilovce vedení a gólem inkasovaným ve třetí minutě nastavení remizovali 2:2. Pražany poslal ve 12. minutě do vedení Peter Olayinka, do pauzy srovnal střídající Cyriel Dessers. V 66. minutě se trefil další střídající hráč Jan Kuchta, ale v nastavení navzdory oslabení zařídil dělbu bodů druhou brankou v zápase Dessers. Třetí celek nizozemské ligy hrál od 36. minuty bez vyloučeného Guuse Tila.

Slavia soupeři nedokázala oplatit úvodní venkovní porážku 1:2. Český šampion i tak udržel ve čtyřčlenné tabulce postupové druhé místo o bod před třetím Unionem Berlín, na jehož hřišti 9. prosince nastoupí k závěrečnému zápasu. Pražanům stačí k účasti ve vyřazovacích bojích remíza.

Tabulku vede Feyenoord o čtyři body před Slavií a už má jisté prvenství. Vítězové skupin nové soutěže postupují do osmifinále, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

Trenér Slavie Trpišovský udělal dvě změny oproti nedělnímu vítěznému ligovému utkání proti Jablonci (5:0). Na hrotu útoku začal Schranz místo Kuchty a v záloze nahradil Lingr Hromadu, který nefiguruje na soupisce pro Evropskou konferenční ligu. Hostům kvůli koronaviru chyběla brankářská jednička Bijlow.

Feyenoord, hnaný zhruba dvěma a půl tisíci hostujících fanoušků, vstoupil do utkání aktivněji, ale skóre otevřela Slavia. Bah ve 12. minutě vystihl rozehrávku náhradního gólmana hostí Marciana a přihrál Olayinkovi, který zblízka před odkrytou brankou nezaváhal. Nigerijský křídelník navázal na úvodní trefu proti Jablonci.

Už v 18. minutě musel kvůli zranění ze hřiště útočník Feyenoordu Linssen, jehož nahradil Dessers. Nový hráč na trávníku byl velmi aktivní a poměrně brzy srovnal. V 29. minutě ještě Mandouse přízemní střelou nepřekonal, ale o dvě minuty později se po přihrávce od Toornstry ve vápně obtočil a už nezaváhal.

Necelých 10 minut před přestávkou šli hosté do deseti. Til před vápnem hrubě fauloval Stanciua a finský rozhodčí ho po poradě s asistentem vyloučil, byť nejprve ukázal jen žlutou kartu.

Trpišovský o přestávce stáhl ze hry Masopusta a nasadil útočníka Kuchtu. Lingrovu střelu zblokovala defenziva a v 53. minutě před Olayinkou odvrátil na roh obránce. Po hodině hry zastavil Kuchtovu hlavičku na brankové čáře Marciano.

V 66. minutě naopak izraelský brankář pomohl domácím k vedení. Marciano neudržel Holešovu střelu z dálky a dobíhající Kuchta po kličce gólmanovi poslal míč pohodlně do sítě. Chvíli nato slávistický útočník upadl ve vápně, ale finský sudí mu udělil žlutou kartu za simulování.

Hosté v závěru i v oslabení dokázali soupeře zatlačit. V 88. minutě ještě domácí zachránil bek Bah, který s pomocí břevna vyhlavičkoval míč z prostoru okolo brankové čáry. Ve třetí minutě nastavení už ale Feyenoord udeřil. Dessers si naběhl na centr za obranu od Geertruidy a hlavou přehodil Mandouse.

UTKÁNÍ 5. KOLA SKUPINY E FOTBALOVÉ EVROPSKÉ KONFERENČNÍ LIGY:
Slavia Praha - Feyenoord Rotterdam 2:2 (1:1)
Branky: 12. Olayinka, 66. Kuchta - 31. a 90.+3 Dessers. Rozhodčí: Gestranius - Aravirta, Alakare (všichni Fin.). ŽK: Ousou, Krmenčík, Masopust, Ševčík, Kuchta, Kačaraba - Malacia, Dessers, Kökcü. ČK: 36. Til (Feyenoord). Diváci: 14 562.
Sestavy:
Slavia: Mandous - Bah (90.+2 Traoré), Ousou, Kačaraba, Oscar - Holeš - Masopust (46. Kuchta), Stanciu, Lingr (78. Ekpai), Olayinka - Schranz (62. Ševčík). Trenér: Trpišovský.
Feyenoord: Marciano - Pedersen, Trauner, Senesi (85. Geertruida), Malacia - Aursnes, Kökcü, Til - Toornstra (78. Džahánbachš), Linssen (18. Dessers), Sinisterra (85. Nelson). Trenér: Slot.

Fotbalisté Jablonce v EKL remizovali 1:1 s Alkmaarem a klesli na třetí místo

Fotbalisté Jablonce v předposledním pátém utkání skupiny Evropské konferenční ligy remizovali 1:1 s Alkmaarem. Domácí poslal v sedmé minutě do vedení Miloš Kratochvíl, těsně před pauzou srovnal Hakon Evjen.

Svěřenci trenéra Petra Rady nedokázali soupeři oplatit zářijovou venkovní porážku 0:1. Ve čtyřčlenné tabulce klesli z postupového druhého místa na třetí o bod za Randers, který v Dánsku zdolal 2:1 Kluž. Na hřišti rumunského týmu Jablonečtí za dva týdny odehrají závěrečné utkání skupiny D.

Tabulku vede Alkmaar o čtyři body před Randers a už má jisté prvenství, naopak poslední Kluž ztratila šanci na postup. Vítězové skupin nové soutěže se kvalifikují do osmifinále, druzí v pořadí ve vyřazovací fázi o kolo dříve narazí na celky z třetích příček v Evropské lize.

Domácí začali výborně a už v sedmé minutě otevřeli skóre. Krob z přímého kopu nacentroval do šestnáctky a Kratochvíl hlavičkou pod břevno nečekaně přehodil zaskočeného brankáře Vindahl-Jensena.

Po souboji s Wijndalem následně musel odstoupit jablonecký záložník Pleštil, který měl údajně problémy s dýcháním. V 18. minutě ho nahradil Malínský. Chvíli nato hostující Karlsson ze standardní situace o kousek minul branku.

Severočeši, kteří jsou v domácí soutěži až třináctí, drželi s dvanáctým týmem nizozemské ligy krok. Gólman Alkmaaru vyrazil Krobův střílený centr a pohlídal si také Čvančarovu střelu.

Hosté si ale v závěru prvního poločasu vytvořili tlak. Pavlidisův pokus ještě na brankové čáře zastavil Krob, ale ve 44. minutě už vyrovnal Evjen po otočce v pokutovém území a přesné střele k tyči.

Po změně stran na obou stranách výrazně ubylo šancí. Ta největší přišla až v 75. minutě na straně Alkmaaru, ale De Wit z dobré pozice o kousek minul Hanušovu branku.

Do větších příležitostí se nedostali ani Jablonečtí, kteří nezvítězili ani v šestém pohárovém duelu s nizozemským protivníkem. AZ naopak udržel neporazitelnost i po osmé soutěžní konfrontaci s českým týmem.

UTKÁNÍ 5. KOLA SKUPINY D FOTBALOVÉ EVROPSKÉ KONFERENČNÍ LIGY:
FK Jablonec - AZ Alkmaar 1:1 (1:1)
Branky: 7. Kratochvíl - 44. Evjen. Rozhodčí: Schüttengruber - Brandner, Steinacher (všichni Rak.). ŽK: Hanuš, Surzyn, Zelený, Krob - De Wit, Clasie, Witry, Martins Indi. Diváci: 2650.
Sestavy:
Jablonec: Hanuš - Holík, Surzyn, Zelený, Krob - Pleštil (18. Malínský), Houska (74. Doležal), Považanec, Kratochvíl (82. Hübschman), Pilař - Čvančara. Trenér: Rada.
Alkmaar: Vindahl-Jensen - Witry (79. Sugawara), Chatzidiakos, Martins Indi, Wijndal - Midtsjö (90. Aboukhlal), De Wit, Clasie - Evjen (63. Reijnders), Pavlidis (79. Gudmundsson), Karlsson. Trenér: Jansen.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma