Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Evropské poháry: Sparta v EL prohrála s Lyonem, v EKL Slavia prohrála a Jablonec remizoval

Evropské poháry: Sparta v EL prohrála s Lyonem, v EKL Slavia prohrála a Jablonec remizoval
Sparta v utkání s Lyonem promarnila vedení 2:0 | zdroj: Profimedia

V Evropských pohárových soutěžích se dnes českým klubům nedařilo. V Evropské lize Sparta doma prohrála 3:4 s Lyonem, třebaže do 42. minuty vedla 2:0. V Evropské konferenční lize Jablonec doma remizoval 2:2 s Randers, když dánský soupeř vyrovnal v poslední minutě z penalty, s Slavia prohrála v Haifě s Maccabi 0:1 a zkomplikovala si boj o postup.

Sparta podlehla doma v Evropské lize Lyonu 3:4, přestože vedla 2:0

Fotbalisté Sparty podlehli doma ve 3. kole skupiny Evropské ligy Lyonu 3:4, přestože po 19 minutách díky dvěma brankám Lukáše Haraslína vedli 2:0. Za Olympique snížil v závěru úvodního dějství Karl Toko Ekambi a po změně stran otočili stav Houssem Aouar a střídající Lucas Paquetá. Hosté od 74. minuty dohrávali bez vyloučeného Mala Gusta, přesto však Toko Ekambi navýšil vedení. V šesté minutě nastavení stanovil konečný výsledek střídající Ladislav Krejčí mladší.

Favorizovaný Lyon si v hlavní fázi soutěže udržel stoprocentní bilanci. Naopak Sparta poprvé prohrála a se čtyřmi body je druhá. O bod pozadu jsou glasgowští Rangers, kteří v souběžně hraném zápase porazili Bröndby Kodaň 2:0. Dánský mistr je s jedním bodem poslední.

Sparta nezdolala francouzská mužstva v pohárech posedmé za sebou a Lyon neporazila ani v pátém duelu.

Domácí trenér Vrba nechal na lavičce záložníka Dočkala, jehož kapitánskou roli převzal Pavelka. Na duel se sedminásobným mistrem Francie přišlo 12 427 diváků.

Letenští se prosadili zkraje čtvrté minuty. Minčevovi se po Hložkově centru „nůžky“ nepovedly, míč se ale odrazil k Haraslínovi. Slovenský reprezentant vypálil z hranice vápna a pomocí teče od Denayera, který míč poslal do protipohybu brankáře Lopese, otevřel skóre.

Domácí gól nakopl a čtvrtý celek uplynulého ročníku Ligue 1 přehrávali. V 19. minutě aktivní Haraslín navýšil vedení, když přízemní střelou přes Boatenga i s pomocí odrazu od tyče překonal Lopese.

Olympique se k prvnímu vážnému ohrožení Nity dostal až v 37. minutě. Aouar našel mezi dvěma sparťany volného Kadewereho, kterého však rumunský gólman vychytal.

O pět minut později se už hosté po podobné akci dočkali. Boateng přihrál mezi Čelůstku a Hancka na Toka Ekambiho, který přehodil vyběhnutého Nitu.

Týž hráč krátce po přestávce vystřelil z hranice vápna nad. V 53. minutě Lyon srovnal. Shaqiriho centr před branku Nita vyrazil ke kapitánovi Aouarovi, jehož pohotová rána se od tyče odrazila do sítě.

Vedení mohl Spartě vrátit Hancko, jenže z vápna těsně minul. Poté Nita nejistě vyrazil Emersonovu střelu z dálky, ale s Aouarovou dorážkou si poradil. Vzápětí Paquetá nastřelil tyč.

V 67. minutě se už brazilský reprezentant nemýlil, když po nahrávce Toka Ekambiho prudkou ranou pod břevno nedal Nitovi šanci.

O šest minut později se po téměř těch měsících zmeškaných kvůli zranění vrátil na trávník Krejčí mladší. Ihned poté osmnáctiletý bek Gusto fauloval Haraslína a po druhé žluté kartě svůj tým oslabil.

Navzdory oslabení Lyon opět udeřil. Kamerunský reprezentant Toko Ekambi se ve vápně zbavil Hancka a oslavil už pátou trefu v aktuální skupině Evropské ligy, díky čemuž se osamostatnil v čele tabulky nejlepších střelců.

V nastavení kvůli ofsajdu neplatil Hanckův gól z dorážky. Poté však ve vápně přesně našel Krejčího, který povedenou hlavičkou snížil. Na vyrovnání ale Spartě nezbyl čas.

Utkání 3. kola skupiny A fotbalové Evropské ligy:
Sparta Praha - Olympique Lyon 3:4 (2:1)
Branky: 4. a 19. Haraslín, 90.+6 Ladislav Krejčí II - 42. a 88. Toko Ekambi, 53. Aouar, 67. Paquetá. Rozhodčí: Jug - Žunič, Vukan - Vinčič (video, všichni Slovin.). ŽK: Haraslín, Pavelka - Henrique, Gusto, Boateng, Toko Ekambi, Dubois, Paquetá, Mendes. ČK: 74. Gusto. Diváci: 12 427.
Sestavy:
Sparta: Nita - Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko - Pavelka (84. Karabec), Sáček (73. Ladislav Krejčí II) - Pešek (84. Polidar), Hložek, Haraslín - Minčev (63. Dočkal). Trenér: Vrba.
Lyon: Lopes - Gusto, Denayer, Boateng (69. Diomandé), Henrique (46. Emerson) - Guimaraes, Aouar (90.+5 Caqueret), Mendes - Shaqiri (75. Dubois), Kadewere (46. Paquetá), Toko Ekambi. Trenér: Bosz.

Fotbalisté Slavie prohráli v Evropské konferenční lize v Haifě s Maccabi 0:1

Fotbalisté Slavie Praha ve třetím utkání skupiny Evropské konferenční ligy prohráli v Haifě s Maccabi 0:1 a zkomplikovali si boj o postup. Jediný gól zápasu vstřelil ve 24. minutě Godsway Donyoh. Český mistr měl v Izraeli více ze hry, ale žádnou z šancí neproměnil.

Slavia si po minulé prohře 1:2 v Rotterdamu s Feyenoordem připsala druhou porážku z dosavadních tří zápasů skupiny a s třemi body za úvodní vítězství 3:1 nad Unionem Berlín klesla na třetí místo tabulky. Na vedoucí Feyenoord ztrácejí Pražané čtyři body, na druhé Maccabi bod. Za dva týdny čeká slávisty s izraelským šampionem domácí odveta.

Do osmifinále nově vzniklé Evropské konferenční ligy přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

Slavia v Izraeli utrpěla porážku podruhé během roku. Vloni na úvod Evropské ligy, v níž nakonec dokráčela do čtvrtfinále, podlehla na půdě Beer Ševy 1:3. Červenobílí potvrdili, že aktuálně nemají ideální formu, a prohráli potřetí z posledních čtyř soutěžních zápasů.

Slavii stále trápí početná marodka, do pořádku se ale dal obránce Ousou, který vytvořil stoperskou dvojici s Kačarabou. Poprvé od srpna nastoupil v základní sestavě Pražanů křídelník Plavšič a Schranz se přesunul na pozici podhrota.

Právě po jeho centru se v páté minutě dostal k hlavičce Kuchta a jen těsně minul tyč. V polovině úvodního dějství si zaběhl za hostující obranu Donyoh a trefil tyč. O minutu později však už ghanský útočník slavil. Mohamed se po pravé straně protáhl přes Stancia a zpětnou přihrávkou našel Donyoha, který balon napálil nekompromisně pod břevno. Maccabi poprvé ve skupině skórovalo.

Slávisté mohli okamžitě odpovědět, ale Kuchta z hranice malého vápna po centru z pravé strany ve vyložené pozici zamířil mimo. Neprosadil se ani Stanciu, jenž chvíli před pauzou z přímého kopu z nadějné pozici vystřelil těsně vedle.

Do druhé půle nahradil Samek Plavšiče a v 57. minutě měl blízko k vyrovnání, jeho přízemní pokus z hranice vápna ale výborně vyškrábl gólman Cohen. O sedm minut později Olayinka z nadějné pozice hlavičkoval jen do středu branky.

Maccabi, které v minulé sezoně po 10 letech vyhrálo izraelskou ligu, se po změně stran jen bránilo. V 74. minutě se ale dostal za obranu Jaber a hosty podržel dobrým vyběhnutím Kolář. Na opačné straně se po závaru neprosadil střídající Krmenčík a Lingrovu hlavičku v 88. minutě chytil Cohen.

Na opačné straně prováhal velkou šanci Haziza, ale outsidera to už mrzet nemuselo. Přestál i šestiminutové nastavení a v pohárech doma neprohrál už 13. utkání po sobě. Naopak Slavia utrpěla porážku i ve čtvrtém venkovním duelu této sezony soutěží UEFA.

Utkání 3. kola skupiny E fotbalové Evropské konferenční ligy:
Maccabi Haifa - Slavia Praha 1:0 (1:0)
Branka: 24. Donyoh. Rozhodčí: Farkas - Szert, Szalai (všichni Maď.). ŽK: Goldberg, Tawatha, Cohen, Menachem - Bah, Samek.
Sestavy:
Haifa: Cohen - Meir, Planič, Goldberg, Tawatha (62. Menachem) - Mohamed, Rodríguez, Jaber (84. Geršon) - Acili (69. Sahar), Donyoh (69. Chery), David (62. Haziza). Trenér: Bachar.
Slavia: Kolář - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Traoré, Stanciu (66. Lingr) - Olayinka, Schranz (76. Ekpai), Plavšič (46. Samek) - Kuchta (67. Krmenčík). Trenér: Trpišovský. 

Jablonec v EKL remizoval 2:2 s Randers, výhru ztratil po penaltě v 90. minutě

Fotbalisté Jablonce ve třetím utkání skupiny Evropské konferenční ligy remizovali 2:2 s Randers. Dánský tým vyrovnal v poslední minutě z penalty. Oba domácí góly vstřelil Tomáš Čvančara, za hosty se dvakrát trefil Stephen Odey.

Severočeši jsou v tabulce skupiny D dál druzí se čtyřmi body. Vedoucí Alkmaar má po vítězství 1:0 v Kluži sedm bodů. Randers je na třech bodech, rumunské mužstvo získalo jediný bod.

Na vedoucí gól Čvančary z 35. minutě bleskově odpověděl Odey, ale v 53. minutě Čvančara vrátil Jablonci vedení. Těsně před koncem Nigerijec Odey srovnal. Svěřenci trenéra Petra Rady v příštím utkání EKL za dva týdny hrají na stadionu Randers.

Do branky Jablonce se po absenci v lize vrátila jednička Hanuš, která stihla doléčit zraněné rameno. V útoku spolu netradičně nastoupili Doležal s Čvančarou. Kvůli zdravotním problémům chyběl záložník Houska.

Oba týmy hrály od začátku ofenzivně. Brankář Randers Carlgren zblízka vyrazil Čvančarovu střelu. Na druhé straně Tibblingovu ránu Hanuš tečoval do boční sítě. Ve 30. minutě měli Severočeši štěstí, když Odey technickou ranou trefil tyčku.

O pět minut později domácí otevřeli skóre. Považanec obral o míč chybujícího Brock-Madsena, přízemním centrem našel Čvančaru a ten patičkou překonal Carlgrena.

Hráči Randers ale vyrovnali už za necelou minutu. Po špatné domluvě Hanuše s hlavičkujícím Kubistou propadl míč k Odeyovi, který zblízka snadno zakončil do odkryté branky.

Těsně před pauzou hostující Marxen po Pleštilově centru zamířil hlavou do tyče vlastní branky.

V úvodu druhé půle se uvolnil Čvančara a svou střelu také otřel o tyčku. Jednadvacetiletý útočník se v 53. minutě dočkal druhého gólu, když hlavou zužitkoval Krobův rohový kop. Gólman Carlgren vytáhl míč až za čárou.

Jablonečtí po změně stran měli jasnou převahu. Domácí vedení mohl v 69. minutě navýšit Krob, jenže dalekonosnou střelou napálil tyčku. Později Carlgren zneškodnil další ránu Považance.

Krátce před koncem smolař zápasu Kubista zahrál v šestnáctce rukou a nařízenou penaltu proměnil Odey. Severočeský celek protáhnul sérii bez soutěžní výhry na pět zápasů.

Utkání 3. kola skupiny D fotbalové Evropské konferenční ligy:
FK Jablonec - Randers FC 2:2 (1:1)
Branky: 35. a 53. Čvančara - 36. a 90. z pen. Odey. Rozhodčí: Aghajev - Zejnalov, Amirali (všichni Ázerb.). ŽK: Pilař, Čvančara, Rada (trenér) - Kallesöe, Marxen. Diváci: 3678.
Sestavy:
Jablonec: Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Pleštil (74. Malínský), Kratochvíl, Považanec, Pilař (77. Vaníček) - Čvančara (60. Nešpor) - Doležal (78. Hübschman). Trenér: Rada.
Randers: Carlgren - Kopplin, Piesinger, Marxen (77. Graves), O. Bundgaard (46. Kallesöe) - Kehinde, Hammershöy-Mistrati, Johnsen (83. Egho), Tibbling (61. Ankersen) - Odey, Brock-Madsen (61. Onovo). Trenér: Thomasberg.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma