Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Sparta na hřišti Rapidu prohrála první duel 2. předkola Ligy mistrů

Sparta na hřišti Rapidu prohrála první duel 2. předkola Ligy mistrů
Sparta prohrála s Rapidem 1:2 | zdroj: Dominik Bakes / CNC / Profimedia

Fotbalisté Sparty navzdory vedení prohráli úvodní utkání 2. předkola Ligy mistrů na hřišti Rapidu Vídeň 1:2. Za Pražany se už ve třetí minutě prosadil Ladislav Krejčí mladší, jenže Christoph Knasmüllner v rozmezí 63. až 71. minuty otočil skóre.

Odveta na Letné je na programu ve středu 28. července. Nově už při rovnosti skóre z obou zápasů nerozhoduje větší počet branek vstřelených na soupeřově hřišti, v případě celkové remízy se prodlužuje.

Sparťané, kteří jako první český tým vstoupili do pohárové sezony, usilují o devátý postup do základní skupiny Ligy mistrů, Rapid o třetí. Oba celky si hlavní fázi naposledy zahrály v ročníku 2005/06. Letenští od té doby neuspěli v kvalifikaci soutěže sedmkrát po sobě, zatímco „zelenobílí“ třikrát.

Vítěz dvojutkání si zajistí minimálně účast v hlavní fázi Evropské ligy a ve 3. předkole Ligy mistrů narazí na třetí celek uplynulé sezony francouzské ligy Monako. Poražený stále nebude mít jistotu podzimní účasti v pohárech a ve 3. předkole Evropské ligy si zahraje s kyperskou Famagustou.

Před úvodním výkopem moderátor představil na ploše legendárního záložníka Antonína Panenku, který v 80. letech vybojoval s Vídeňany dva tituly a tři domácí poháry. Mistr Evropy z roku 1976 se dočkal od diváků bouřlivých ovací a „kotel“ Rapidu následně vyvolával jeho jméno. Někdejší hráč pražských Bohemians 1905 obdržel na památku dres s číslem osm. Spolu s Panenkou byl oceněn i bývalý slovenský brankář rakouského celku Ján Novota.

Spartu přijelo podpořit několik desítek fanoušků, kteří byli vpuštěni do svého sektoru, přestože UEFA kvůli pandemii koronaviru oficiálně zakazuje účast hostujících fanoušků v předkolech pohárů. V Rakousku neplatí kapacitní omezení na sportovní akce, duelu proto přihlíželo 19 500 diváků.

Pražanům, kteří hrají předkolo Ligy mistrů po pěti letech, výborně vyšel začátek a po 140 vteřinách hry se ujali vedení. Krejčí mladší se ve vápně položil do centru kapitána Dočkala a hlavou k tyči překonal Strebingera, který po zranění hlavy stejně jako dříve Čech nebo nyní slávista Kolář nosí ochrannou helmu.

Rapid se pokusil o rychlou odpověď, Arase však z úhlu na Nitu nevyzrál. Na druhé straně se Krejčí starší propracoval po zmatcích v šestnáctce ke střele, kterou domácí gólman zastavil. V 26. minutě Nita vytáhl dalekonosnou Ljubicicovu ránu na roh. Náskok Letenských mohl navýšit Wiesner, jenže Strebinger jeho zakončení z vápna zneškodnil.

Po změně stran Nita zastavil i Karovu střelu z voleje. V 63. minutě však nestačil na Knasmüllnerův povedený lob do šibenice. Vídeňský rodák o osm minut později dokonal zvrat, když si naběhl na Ljubicicův pas a zakončil z první do protipohybu Nity.

Sparta se začala tlačit dopředu, výraznější šanci si však nevypracovala. Naopak střídající Fountas protáhl Nitu. Letenští v osmém utkání s rakouskými soupeři v soutěžích UEFA (bez Poháru Intertoto) poprvé prohráli. 

Úvodní utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Rapid Vídeň - Sparta Praha 2:1 (0:1)
Branky: 63. a 71. Knasmüllner - 3. Ladislav Krejčí II. Rozhodčí: Gözübüyük - Balder, Bluemink (všichni Niz.). ŽK: Ullmann, Wimmer, Stojkovič, Grahovac - Štetina. Diváci: 19 500.

Sestavy:
Rapid: Strebinger - Stojkovič, Hofmann, Wimmer, Ullmann - Petrovič (73. Grahovac), Ljubicic - Arase (64. Fountas), Knasmüllner (87. Schick), Grüll - Kara. Trenér: Kühbauer.
Sparta: Nita - Vindheim, Štetina, Hancko, Höjer - Wiesner (83. Karlsson), Dočkal (83. Karabec), Pavelka, Ladislav Krejčí II, Ladislav Krejčí I (69. Pešek) - Hložek. Trenér: Vrba.

Zajímavosti:

- Sparta se naposledy utkala s Rapidem v letní přípravě v roce 2012, kdy s ním v zápase hraném na jeden poločas remizovala 1:1 díky brance Ladislava Krejčího staršího
- Sparta v dávné minulosti sehrála s Rapidem 6 soutěžních zápasů s bilancí 4 vítězství a 2 porážek; v letech 1927 a 1930 s ním hrála ve Středoevropském poháru, v sezoně 1980/81 pak v Poháru Intertoto zvítězila doma i venku 1:0
- Sparta v 7 utkáních s rakouskými soupeři v soutěžích UEFA (bez Poháru Intertoto) neprohrála
- Rapid porazil české týmy ve 4 z 6 pohárových duelů (bez Poháru Intertoto), v sezoně 2015/16 zdolal ve skupině Evropské ligy Plzeň 3:2 doma a 2:1 venku
- Sparta si základní skupinu PMEZ/LM zahrála 8x, Rapid 2x
- Sparta je v předkole LM po 5 letech, Rapid podruhé za sebou
- týmy v minulém ročníku skončily v domácí lize druhé a ve skupině Evropské ligy třetí
- mužstva jsou v počtu domácích titulů suverénně nejlepší, Rapid však na prvenství čeká od roku 2008, Sparta od roku 2014
- Rapid zvítězil doma v pohárech v jediném z posledních 4 zápasů
- Sparta vyhrála venku v pohárech jen 2 z posledních 13 duelů
- Rapid v přípravě prohrál jediný z 6 zápasů, jediná porážka Sparty ze 7 utkání přišla s rakouským Wolfsbergerem
- Rapid už má za sebou první soutěžní zápas v nové sezoně, v pátečním 1. kole domácího poháru porazil třetiligovou vídeňskou Viktorii 6:0
- oba týmy v sobotu vstoupí do nové ligové sezony
- za Rapid v minulosti hráli Češi Bican, Vytlačil, Panenka, Maier, Wágner, Kincl, Bejbl, Došek a Voříšek
- záložník Auer přestoupil v červenci do Rapidu z Mladé Boleslavi, dříve působil i v pražských klubech Slavii a Žižkově

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma