Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Tendr na vysílání ligy vyhrála O2 TV, celková cena za práva trojnásobně vzroste

Tendr na vysílání ligy vyhrála O2 TV, celková cena za práva trojnásobně vzroste
Ilustrační foto | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Vítězem výběrového řízení na audiovizuální práva pro první fotbalovou ligu pro příštích pět sezon od nadcházejícího ročníku 2024/25 se stal dosavadní vysílatel O2 TV. Práva pro streaming na svém webu pro účely kurzového sázení získá společnost Betano. V tiskové zprávě o tom informovala Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže. Celková cena za práva se v součtu téměř trojnásobně zvýší, LFA může ročně získat přes 430 milionů korun. O uzavření smluv s vítězi rozhodne ligové grémium na svém zasedání 28. listopadu v Praze.

Placené televizi O2 TV dosud předprodávala práva na vysílání první ligy společnost Pragosport. Té vyprší kontrakt s LFA na konci této sezony, tedy 30. června příštího roku. Podle médií Pragosport, který vlastní práva od roku 2014, platí ročně zhruba 150 milionů korun. O2 TV je hlavním vysílatelem první ligy posledních pět sezon. Televize dávala nejvyšší soutěž už předtím, a to nejprve jeden a pak dva zápasy z kola.

Tendr byl rozdělen do tří samostatných soutěží. O2 TV podala nejvyšší nabídku na televizní vysílání první ligy, podle médií přes 300 milionů korun za rok. Sázková společnost Betano údajně nabídla zhruba 120 milionů korun za možnost streamování zápasů na svém webu a vítězem soutěže o druhou ligu se stal Pragosport. LFA zároveň pokračuje v přípravě na prodej televizních a streamingových práv pro účely kurzového sázení pro zahraniční trh.

Další podrobnosti zveřejní asociace na konci listopadu po ligovém grémiu klubů, které musejí uzavření smluv s vítězi výběrového řízení formálně schválit. Jednou z podmínek tendru bylo, že vysílatel nově zajistí na všech utkáních první ligy takzvanou kalibrovanou čáru pro posuzování ofsajdových situací.

„Podařilo se nám uspět v dalším klíčovém výběrovém řízení, kde jsme prokázali, že O2 TV jako jediná televize dokáže splnit nejpřísnější kritéria pro výrobu přenosů a podporu všech klubů FORTUNA:LIGY (první ligy). Pro diváky jsme vybojovali i v příštích letech ten nejsledovanější fotbalový obsah, který dnes můžeme mít. Česká fotbalová liga ideálně doplňuje další prémiovou nabídku jako je Liga mistrů, anglická Premier League, německá bundesliga či španělská La Liga,“ uvedla v tiskové zprávě šéfka obsahu společnosti O2 Anna Lenerová.

O2 TV je také hlavním vysílatelem hokejové extraligy. „Naše úspěšná cesta ve vysílání FORTUNA:LIGY pokračuje minimálně v příštích pěti sezonách. Děláme to především pro diváky, protože jejich zájmu si velmi vážíme. Již dnes je O2 TV dostupná pro téměř 800 tisíc zákazníků, sledovanost překonává historické rekordy,“ uvedl výkonný ředitel O2 TV Sport Marek Kindernay.

„Ukazuje se, že naše prémiové kanály nabízejí unikátní možnosti pro reklamní zadavatele a také pro ligové kluby, kterým významně pomáháme. Díky O2 TV získají výrazně více financí, které mohou investovat do rozvoje mládeže, vylepšení stadionů či do fanouškovských aktivací. Troufám si tvrdit, že nyní budeme patřit k největším podporovatelům českého sportu,“ doplnil.

Ze sázkových kanceláří dosud na svých webech vysílají první ligu titulární partner Fortuna a Tipsport. Ve výběrovém řízení je však s vyšší nabídkou porazila společnost Betano, která je mimo jiné partnerem českého mistra Sparty Praha či Viktorie Plzeň.

O vysílacích právech se v posledních letech vedly velké diskuze. Dříve tendr neprobíhal, s tím ale nesouhlasil mimo jiné šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Obrátil se dokonce na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Nyní se o práva nově dvoukolově soutěžilo. LFA uvedla, že se všech tří soutěží zúčastnilo několik uchazečů a jediným kritériem byla cena.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma