Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Trenér Varaďa překvapivě skončil u hokejistů Pardubic, tým povede Zadina

Trenér Varaďa překvapivě skončil u hokejistů Pardubic, tým povede Zadina
Václav Varaďa | zdroj: Radim Strachoň / MAFRA / Profimedia

Trenér Václav Varaďa nečekaně skončil na střídačce hokejistů Pardubic. Ambiciózní klub se podle informací na webu Dynama rozhodl odstoupit od smlouvy, přestože mu v tabulce extraligy patří druhé místo o pouhý bod za Spartou. Východočeši mají navíc dva zápasy k dobru. Důvody odchodu jsou podle klubu neplnění smlouvy, špatná spolupráce s členy realizačního týmu i některými hráči. Tým povede jako hlavní kouč Marek Zadina, dosavadní Varaďův asistent. Novým Zadinovým asistentem bude Petr Sýkora.

„Víme dobře, že tato zpráva veřejnost překvapila. Vše jsme zvážili a věřím, že jsme se rozhodli správně. Václav Varaďa neplnil požadavky, které jsme od jeho angažování očekávali a opakovaně porušoval podmínky smlouvy s Dynamem. Nedělat nic by mělo také své následky,“ uvedl majitel klubu Petr Dědek na klubovém webu vpodvečer a vše vysvětlil. Odpoledne na sociální síti X pouze stroze oznámil, že „Život jde dál.“

Varaďa podle tiskové zprávy porušil smlouvu například tím, že nevedl a metodicky neřídil trenéry B týmu, mládežnické akademie a celou mládež, která měla sjednotit svůj herní systém. „Od nástupu pana Varadi do funkce hlavního trenéra A týmu ovšem došlo k realizaci jediné společné schůzky, a to před startem soutěžního období. Klub podobný způsob vedení herního systému klubu za naprosto nedostačující,“ uvedli Východočeši.

Sedmačtyřicetiletý Varaďa prý navíc odmítal spolupracovat s realizačním týmem a skautem klubu. „Pro celou organizaci je nepřípustné, aby hlavní trenér činil důležitá rozhodnutí samostatně bez předchozí diskuse s trenérským štábem, potažmo realizačním týmem,“ uvedli Pardubičtí s tím, že odvolaný trenér nespolupracoval ani s členy představenstva.

Varaďa navíc podle vyjádření klubu bezdůvodně urážel některé hráče a členy realizačního týmu. „Víme dobře, že tato zpráva veřejnost překvapila. Vše jsme zvážili a věřím, že jsme se rozhodli dobře. Neplnil požadavky, které jsme od jeho angažování očekávali a opakovaně porušoval podmínky smlouvy s Dynamem,“ řekl Dědek.

Bývalý vynikající útočník, mistr světa a trojnásobný nejlepší trenér extraligy Varaďa přišel do klubu začátkem května a s vedením Dynama uzavřel dlouholetý kontrakt až do roku 2028. Za dobu svého působení dovedl tým k vítězství v Dolomiten Cupu, do čtvrtfinále Ligy mistrů i ke stříbru na tradičním Spenglerově poháru v Davosu.

Změna vyznívá velmi překvapivě i proto, že Pardubičtí z 35 odehraných extraligových duelů jen třikrát nebodovali a ve středu ve šlágru na ledě vedoucí Sparty protáhli díky gólu v prodloužení vítěznou šňůru na čtyři zápasy.

Jednapadesátiletý Zadina působí v Dynamu druhým rokem. Nyní dostane možnost vést zkušený a nabitý kádr z pozice hlavního trenéra. Během minulé sezony byl asistentem Radima Rulíka, následně zastával stejnou pozici po Varaďově boku, s nímž navázal na spolupráci z Třince. Druhým asistentem byl Aleš Krátoška, jenž na stejné pozici zůstává.

„Je to trpělivý pracant, který dostane velkou příležitost. Věříme, že ji chytí za pačesy a pomůže nás sportovně posunout. Věříme, že pozitivní dopad na fungování A týmu bude mít také návrat legendárního Petra Sýkory,“ dodal Dědek.

Po Rulíkově odchodu měl být přitom Varaďa součástí dlouhodobé koncepce. Rulíkových služeb se Východočeši vzdali, přestože v minulém ročníku dovedl mužstvo k triumfu v základní části a následně k bronzu v play off, když jejich cestu za kýženým titulem utnul v sedmé semifinálové bitvě Třinec.

Právě s Oceláři byl Varaďa mimořádně úspěšný a předloni je dovedl ke zlatému hattricku. V minulé sezoně nikde netrénoval. Vypomohl jen krátkodobě druholigovému Táboru. Předtím působil výhradně na střídačce Třince a reprezentačních výběrů do 18 a 20 let. Patřil v minulosti rovněž mezi kandidáty na pozici kouče reprezentace. Právě k národnímu týmu zamířil z Pardubic Rulík.

Pardubice jsou čtvrtým týmem, který v této sezoně mění hlavního kouče. Už 23. září rezignoval po třech zápasech Patrik Martinec v Kometě Brno a tým převzal asistent Jaroslav Modrý. O měsíc později odstoupil Miloš Holaň z Vítkovic a nahradil jej Pavel Trnka, který se o 14 dní dříve stal jeho asistentem. Na začátku listopadu pak skončil v Mladé Boleslavi Jiří Kalous, jehož nástupcem je Richard Král.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma