Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Třetí předkolo evropských pohárů: Plzeň porazila Gziru 4:0, Slavia vyhrála 3:0 nad Dniprem

Třetí předkolo evropských pohárů: Plzeň porazila Gziru 4:0, Slavia vyhrála 3:0 nad Dniprem
Slavia porazila Dnipro 3:0 | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Viktoria Plzeň na úvod 3. předkola Evropské konferenční ligy doma porazila maltského outsidera Gziru 4:0, odveta se uskuteční za týden na maltském národním stadionu v Ta’ Qali. Pražská Slavia vyhrála v úvodním utkání 3. předkola Evropské ligy 3:0 nad Dniprem, odveta se odehraje za týden v Košicích.

Fotbalisté Plzně na úvod 3. předkola Konferenční ligy doma deklasovali Gziru 4:0

Fotbalisté Plzně na úvod 3. předkola Evropské konferenční ligy doma deklasovali maltského outsidera Gziru 4:0 a výrazně se přiblížili postupu. Odveta se uskuteční za týden na maltském národním stadionu v Ta’ Qali.

Už v prvním poločase se trefili Pavel Bucha a Rafiu Durosinmi, po změně stran přidali další góly favorita Pavel Šulc a střídající Jan Kopic. Západočeši navíc čtyřikrát trefili brankovou konstrukci. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka zvítězili ve třetím soutěžní utkání po sobě.

Postupující se v závěrečném play off o skupinu utká s vítězem souboje mezi kazachstánským Tobolem Kostanaj a severoirským Derry City. Úvodní duel Tobol doma vyhrál 1:0.

Koubek udělal v základní sestavě jedinou změnu od zahajovací jedenáctky nedělního ligového zápasu s Ostravou. Kapitán Hejda v obraně nahradil osmnáctiletého debutanta Palusku.

Plzeňští otevřeli skóre v 10. minutě, kdy Buchův centr zpoza šestnáctky propadl za brankáře Cassara. Pětadvacetiletý záložník, který stihnul doléčit naražené koleno, se trefil ve druhém soutěžním utkání za sebou.

O chvíli později musel zřejmě kvůli vážnějšímu zranění vystřídat domácí Jirka, který byl odvezen ze hřiště a nahradil ho Mosquera.

Domácí přidali druhý gól ve 23. minutě. Šulc posunul míč do šestnáctky na Durosinmiho a nigerijský útočník snadno prostřelil nejistého brankáře Gziry.

Viktoria dominovala. Po Kalvachově standardní situaci volný Chorý hlavičkoval o kousek vedle. Plzeňští pak během tří minut trefili třikrát brankovou konstrukci. Kalvach z voleje a Hejda hlavou zamířili do tyče, hlavičku Durosinmiho zastavilo břevno.

Domácí vstoupili aktivně i do druhého poločasu, Chorý ale znovu vypálil vedle. Durosinmiho hlavičku poté vytáhnul dobrým zákrokem Cassar.

Po nepříliš záživné pasáži bez větších šancí Viktoria v 73. minutě zvýšila na 3:0. Mosquera v pokutovém území našel nepokrytého Šulce, který si zpracoval míč a překonal Cassara. Dvaadvacetiletý hráč vstřelil za Plzeň první soutěžní gól po návratu z hostování v Jablonci.

Západočeši dál útočili. Blízko čtvrté brance byl Kliment, jenž trefil tyčku. Ve čtvrté minutě nastavení uzavřel skóre Kopic obloučkem po přihrávce od dalšího střídajícího hráče Traorého.

Plzeňští, kteří v minulém předkole vyřadili kosovskou Dritu, doma v předkolech evropských pohárů protáhli šňůru bez porážky na 12 duelů. Pro Viktorii dnes nešlo o nejvyšší pohárové vítězství v historii. Západočeši už doma dvakrát vyhráli 5:0 - v roce 2012 nad Ruchem Chorzów ve 3. předkole Evropské ligy a vloni nad Helsinkami ve 2. předkole Ligy mistrů.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy:
Viktoria Plzeň - Gzira United 4:0 (2:0)
Branky: 10. Bucha, 23. Durosinmi, 73. Šulc, 90.+4 Kopic. Rozhodčí: Thorarinsson - G. M. Sigurdsson, B. Sigurdsson (všichni Isl.). ŽK: Mendoza, Carlos Chabá, Ewertton (všichni Gzira). Diváci: 10 142.
Sestavy:
Plzeň: Staněk - Hejda, Hranáč, Dweh - Jirka (16. Mosquera), Bucha (76. Vlkanova), Kalvach, Cadu (76. Kopic) - Šulc (75. Traoré) - Chorý, Durosinmi (56. Kliment). Trenér: Koubek.
Gzira: Cassar - Marcelo Dias, Mentz, Romero, Carlos Chabá, Thiaguinho - Mendoza (79. Riascos), Scerri (87. Ewertton), B. Borg (90.+3 Pace) - Wilkson (77. Azizi), Essaka (46. A. Borg). Trenér: D. Abdilla.

Slavia vstoupila do kvalifikace EL výhrou 3:0 nad Dniprem, dva góly dal Schranz

Fotbalisté Slavie vstoupili do kvalifikace Evropské ligy jasným domácím vítězstvím 3:0 nad Dniprem v úvodním utkání 3. předkola a výrazně se přiblížili k postupu do závěrečného play off o účast ve skupině. Pražané v souboji vicemistrů svých zemí rozhodli už v první půli, v níž se dvakrát trefil Ivan Schranz. V 58. minutě dostal červenou kartu domácí Igoh Ogbu, ale favorit navzdory oslabení ještě zvýšil, když v 81. minutě při premiéře v slávistickém dresu skóroval střídající Conrad Wallem.

Odveta se odehraje za týden v Košicích, kde má Dnipro kvůli ruskému vojenskému útoku na Ukrajinu domácí pohárový azyl. Pokud slávisté 3. předkolo zvládnou, zahrají si v závěrečném play off o hlavní fázi Evropské ligy s dalším ukrajinským soupeřem Luhanskem a zároveň získají jistotu účasti nejméně ve skupině Evropské konferenční ligy.

V případě, že by slávisté dvojzápas s Dniprem v odvetě nečekaně ztratili, přešli by do 4. předkola Konferenční ligy, v němž by je čekal lepší z dvojice Poznaň - Trnava. Červenobílí ve skupinové fázi pohárů nechyběli šestkrát po sobě.

Trenér Jindřich Trpišovský udělal jen jednu změnu oproti nedělnímu ligovému utkání se Zlínem (2:1). V základní sestavě poprvé v sezoně nastoupil zkušený bek Masopust a Pražané se po čase vrátili k rozestavení na čtyři obránce místo hry na tři zadáky.

Před výkopem přišli domácí na trávník na znamení podpory Ukrajině ve žlutých trikotech, hráči Dnipra si dokonce přinesli státní vlajky. Ukrajinským dětem v oblasti zasažené válkou pak pražský klub přispěl částkou 100 tisíc korun.

Zatímco se Zlínem se slávisté trápili v koncovce, tentokrát udeřili hned z první šance. Masopustův přízemní centr z pravé strany pohotově usměrnil na zadní tyč Schranz a už v páté minutě překonal devatenáctiletého brankáře Kinarejkina, který znovu nastoupil místo zraněného Volyněce. Slovenský univerzál potvrdil, že mu velké pohárové zápasy sedí, vloni při cestě do skupiny Evropské konferenční ligy skóroval proti oběma soupeřům Panathinaikosu Atény i Čenstochové.

Pražané se od úvodu lépe vyrovnali s nekvalitním terénem, který pracovníci domácího klubu zakryli řadou záplat. Po utkání projde trávník bleskovou výměnou. Ve 12. minutě se po Van Burenově přiklepnutí dostal do další šance Schranz, ale tentokrát zamířil vedle.

Slávisté kontrolovali průběh, ve 36. minutě brankář Dnipra vychytal Lingra. Za necelé dvě minuty už favorit zvýšil. Provodův centr z rohového kopu prodloužil hlavou na zadní tyč Van Buren a Schranz po zemi zblízka doklepl balon do sítě. Slovenský hráč dal dva góly v jednom utkání poprvé od předloňského července, kdy hattrickem zařídil vítězství 3:1 v Teplicích.

Šest minut po přestávce překonal brankáře nejlepší střelec minulé ligové sezony Jurečka, premiérové trefy v tomto ročníku se ale ani tentokrát nedočkal, neboť přebíral přihrávku v těsném ofsajdu. Zdánlivě jednoznačný zápas červenobílým v 58. minutě zkomplikoval Ogbu, jenž při vzdušném souboji na polovině hřiště zbytečně nakopl soupeře do krku a belgický rozhodčí ho rovnou vyloučil.

Hosté, kteří přešli do Evropské ligy po vyřazení ve 2. předkole Ligy mistrů s Panathinaikosem Atény, však ani v přesilovce nebyli nebezpeční. Pražané si s přehledem hlídali dvougólový náskok a v závěru ho navíc ještě navýšili. Jedna z letních posil, uzdravený norský záložník Wallem, byl na trávníku jen necelé dvě minuty, když v 81. minutě pohotově napálil pod břevno odražený balon a premiérový start za Slavii ozdobil trefou.

Slávisté v součtu s úvodem domácí ligy zvítězili i ve čtvrtém soutěžním zápase v sezoně. Zároveň si vylepšili bilanci s ukrajinskými soupeři, s nimiž vyhráli teprve podruhé z dosavadních pěti duelů v soutěžích UEFA. V předchozích dvojzápasech s Šachtarem Doněck a Dynamem Kyjev vypadli.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Slavia Praha - SC Dnipro-1 3:0 (2:0)
Branky: 5. a 38. Schranz, 81. Wallem. Rozhodčí: Visser - Vanyzere, Nijssen - Lambrechts (video, všichni Belg.). ŽK: Masopust - Svatok, Babenko, Ledněv, Rubčynskij, Kravec. ČK: 58. Ogbu. Diváci: 19 102.
Sestavy:
Slavia: Kolář - Masopust, Ogbu, Holeš, Provod - Zafeiris (90. Jurásek), Oscar - Schranz, Lingr (79. Ševčík), Jurečka (79. Wallem) - Van Buren (79. Chytil). Trenér: Trpišovský.
Dnipro: Kinarejkin - Adamjuk, Svatok (46. Pasič), Sarapij, Kravec - Babenko (61. Pichaljonok), Blanco - Guculjak, Rubčynskij (80. Bill), Treťjakov (11. Ledněv) - Filippov (80. Kivinda). Trenér: Kučer.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma