Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 12°C Skoro zataženo

UEFA a FIFA blokováním Superligy porušily evropské právo, rozhodl soud

UEFA a FIFA blokováním Superligy porušily evropské právo, rozhodl soud
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku rozhodl, že Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) a Mezinárodní fotbalová federace FIFA blokováním plánované fotbalové Superligy jednaly v rozporu s evropským právem. Podle soudců zneužily UEFA a FIFA svoje dominantní postavení tím, že hrozily sankcemi klubům a hráčům za vstup do jimi neschválených soutěží.

Dnešní verdikt ale neznamená, že by byl projekt Superligy oficiálně schválen. „Soud rozhodoval o regulích FIFA a UEFA, nikoli o tomto specifickém projektu,“ uvedl soud. Podle UEFA rozhodnutí neznamená podporu či potvrzení Superligy a je přesvědčena, že její pravidla jsou v souladu s evropskými zákony.

Šéf společnosti A22 Sports, která má Superligou vytvořit, reagoval na verdikt Soudního dvora EU slovy, že fotbal je nyní svobodný. „Získali jsme právo soutěžit. Monopol UEFA skončil. Kluby nyní mohou bez hrozby sankcí samy rozhodovat o své budoucnosti,“ uvedl v prohlášení Bernd Reichart, bývalý šéf německé televizní stanice RTL.

Vzápětí A22 Sports představila nový návrh Superligy, podle kterého by v soutěži hrálo 64 mužských a 32 ženských týmů ligovým systémem. Zápasy by se konaly uprostřed týdne, uvedla v prohlášení. Z utkání elitních evropských celků slibuje streamované přenosy zdarma.

UEFA chce dál uplatňovat solidární evropskou fotbalovou pyramidu. „Věříme, že její model, který fanoušci a všechny zúčastněné strany označili za nenahraditelný, bude evropským a mezinárodním právem chráněn proti frakčním hrozbám,“ uvedla UEFA.

Založení Superligy předloni oznámilo 12 evropských velkoklubů. Projekt kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. I pod hrozbou sankcí od UEFA se od něj poté devět klubů odvrátilo, letos se k nim přidal ještě Juventus Turín; myšlenku tak nadále oficiálně podporují jen Real Madrid a FC Barcelona.

Generální advokát Soudního dvora EU Athanasios Rantos přitom loni uvedl, že UEFA a FIFA mají právo blokovat vstup klubů do jimi neschválených soutěží a trestat hráče, kteří tak učiní. Jeho stanovisko má pro velký senát Soudního dvora doporučující charakter, v minulosti se soudci s názorem generálního advokáta většinou ztotožnili. Řeka Rantose v případu nahradil Polák Maciej Szpunar.

Letos v únoru představili zástupci Superligy nový formát nezávislé soutěže. s tím, že by se jí mělo účastnit 60 až 80 klubů ze všech evropských států a hrát by se mělo v několika ligách. Podle agentury AP, která přirovnala dnešní verdikt k průlomovému Bosmanovu pravidlu o přestupech z roku 1995, jsou ale například anglické kluby k novému projektu skeptické.

Verdikt ocenily Real Madrid a Barcelona. „V evropském fotbale končí monopol. Kluby budou mít osud ve vlastních rukou, získají právo vytvořit soutěž, která zmodernizuje náš sport a osloví fanoušky po celém světě. Dnešek je dalším triumfem pro svobodu v Evropě, pro fotbal a fanoušky,“ uvedl pro klubový web Florentino Pérez, šéf Realu a jeden z protagonistů Superligy. „Cítíme, že tento verdikt vydláždil cestu k nové elitní úrovni soutěží v Evropě. Postavil se monopolu ve fotbalovém světě,“ konstatovala Barcelona.

Fousek: FAČR je proti Superlize od začátku, verdikt neznamená povolení projektu

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek zopakoval, že on i FAČR jsou proti vzniku Superligy. Český člen výkonného výboru UEFA upozornil, že dnešní verdikt Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku neznamená povolení projektu. Superliga podle něj ohrožuje celý tuzemský fotbal. Fousek to uvedl v prohlášení na webových stránkách FAČR.

„FAČR stojí proti projektu takzvané Superligy od samého začátku a vždy v této souvislosti aktivně spolupracovala s UEFA, která má jasnou právní a mediální strategii, jak postupovat. Dnešní rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie rozhodně neznamená povolení pro projekt Superligy,“ uvedl v prohlášení Fousek.

Proti Superlize se dnes vyslovil i úřadující český ligový mistr Sparta Praha. „UEFA se dostává masivní podpory od evropských klubů, ligových soutěží, asociací, hráčů, trenérů i fanoušků, vlád a pochopitelně všech národních asociací,“ uvedl Fousek, který byl v dubnu zvolen do výkonného výboru UEFA, kde má Česko zastoupení po 21 letech.

„Nepochybuji, že i LFA (Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže) jako člen organizace European Leagues a naše přední kluby Sparta, Slavia a Viktoria Plzeň jako členové Evropské klubové asociace ECA budou zastávat stejnou pozici jako FAČR, protože projekty, jako je uzavřená Superliga, ohrožují i český fotbal. Evropský fotbalový model pyramidy založený na solidaritě a podporující rozvoj mládeže musí zůstat zachován a FAČR k tomu přispěje nejvíc, jak bude moci,“ doplnil Fousek.

Superliga má být pro 64 mužských a 32 ženských týmů, slibuje přenosy zdarma

Společnost A22 po dnešním verdiktu Soudního dvora Evropské unie představila nový návrh fotbalové Superligy, podle kterého by v soutěži hrálo 64 mužských a 32 ženských týmů ligovým systémem. Zápasy by se konaly uprostřed týdne, uvedla v prohlášení. Firma, kterou řídí bývalý šéf německé televize RTL Bernd Reichart, slibuje z utkání elitních evropských celků streamované přenosy zdarma.

Založení Superligy oznámilo loni v dubnu 12 evropských velkoklubů. Projekt kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. Devět klubů se od něj poté odvrátilo a nadále ho oficiálně podporují jen Real Madrid a FC Barcelona. Podle dřívějších plánů mělo soutěž hrát až 80 klubů. Letos v únoru představili zástupci Superligy pozměněný formát nezávislé soutěže.

Mužská varianta Superligy má tři výkonnostní divize - nejnižší modrou, prostřední zlatou a nejvyšší hvězdnou, mezi kterými budou kluby postupovat a sestupovat. V hvězdné a zlaté divizi bude 16 celků rozděleno do dvou skupin po osmi. Modré ligy se zúčastní 32 týmů ve čtyřech osmičlenných skupinách. Během základní fáze se od září do dubna mužstva spolu utkají doma a venku, každý tým tak sehraje minimálně 14 zápasů.

Nejlepší čtyři celky ze skupin hvězdné i ze zlaté ligy a dva ze skupin modré ligy postoupí do čtvrtfinále. To se bude hrát obvyklým pohárovým systémem doma - venku, finále proběhne na neutrální půdě.

Kluby, které skončí poslední ve skupinách hvězdné ligy, po sezoně sestoupí a nahradí je finalisté ze zlaté ligy. Stejně to bude fungovat mezi zlatou a modrou ligou. Z modré ligy sestoupí 20 ze 32 klubů, které nahradí jiné kluby na základě výkonů ve svých národních ligách.

„Nebudou tady žádní stálí členové a kluby zůstanou ve svých ligových soutěžích. Tento formát zaručuje otevřenost, soutěživost a úspěch založený na sportovních výkonech,“ vysvětlil Reichart.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 2.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,070 25,170
USD 23,540 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma