Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

V neděli startuje fotbalový šampionát v Kataru, zlato obhajuje Francie

V neděli startuje fotbalový šampionát v Kataru, zlato obhajuje Francie
Katar hostí 22. světový šampionát ve fotbale | zdroj: Profimedia

V neděli začne netradiční a v mnoha směrech kontroverzní fotbalové mistrovství světa v Kataru. Trofej z roku 2018 obhajuje Francie, největším favoritem 22. světového šampionátu je podle sázkových kanceláří Brazílie. Turnaj, na který se česká reprezentace nekvalifikovala, otevře utkání domácího Kataru s Ekvádorem.

Dvaadvacáté fotbalové mistrovství světa otevře v neděli zápas domácího Kataru s Ekvádorem. Pro pořádající zemi půjde o premiéru na světovém šampionátu. Utkání v Chúru má výkop v 17:00 SEČ. Turnaj, který poprvé hostí Arabský poloostrov, měl původně začít o den později. Nakonec se ale duel Kataru s Ekvádorem přesunul na neděli, aby mohla úvod šampionátu obstarat domácí reprezentace.

Kvůli letním extrémním teplotám v Kataru se místo obvyklého června a července závěrečný turnaj poprvé v historii odehraje až v listopadu a prosinci, což naruší program většiny klubových soutěží. Bohatý stát v Perském zálivu byl od získání pořadatelství v roce 2010 kritizován za porušování lidských práv při výstavbě stadionů a čelil podezření z korupce při volbě.

Na předchozích čtyřech šampionátech pokaždé zvítězil evropský tým. Od rekordního pátého brazilského zlata v roce 2002 se postupně mistry světa stali Italové, Španělé, Němci a Francouzi. Ti chtějí v Kataru zlomit „kletbu“ obhájců, kteří na posledních třech turnajích vždy překvapivě skončili už ve skupině.

Naposledy MS dvakrát po sobě vyhráli Brazilci v letech 1958 a 1962. „Obhájit zlato bude hodně složité. Vyhrát poprvé je mimořádně těžké, ale udržet se na nejvyšší úrovni je mnohem těžší,“ upozornil kouč francouzské reprezentace Didier Deschamps. Chybět mu budou zranění záložníci N’Golo Kanté a Paul Pogba, „Les Bleus“ mají táhnout útočníci Kylian Mbappé a Karim Benzema, čerstvý držitel Zlatého míče.

Hvězdní kapitáni Lionel Messi a Cristiano Ronaldo mají pravděpodobně poslední šanci vybojovat s Argentinou, respektive s Portugalskem zlaté medaile. Jihoameričané ve skupině narazí na Saúdskou Arábii, Mexiko a Polsko. Tým z Pyrenejského poloostrova v úvodní fázi čekají Ghana, Uruguay a Jižní Korea.

„Na šampionát jedeme v dobré formě, ale nesmíme se chytit do pasti a uvěřit prognózám, že patříme k favoritům. Musíme být realisté a jít krůček za krůčkem,“ prohlásil pětatřicetiletý Messi, jenž loni poprvé dovedl Argentince k triumfu na Copě América.

Hlavní zbraní Brazilců v Kataru má být Neymar. Messiho spoluhráč z Paris St. Germain vyhrál s „Kanárky“ olympijský turnaj v roce 2016, ale na velký mezinárodní úspěch stále čeká. „Jsem si jistý, že máme potenciál, abychom došli hodně daleko. Budu hrát tak, jako kdyby to bylo moje poslední mistrovství světa. Třeba i bude, nikdy nevíte, co se stane,“ řekl třicetiletý útočník.

Mezi světovou elitou podruhé za sebou chybějí úřadující evropští šampioni z Itálie, kvalifikací neprošly ani Egypt, Nigérie či Kolumbie. Chorvatští vicemistři světa ve skupině potkají i Belgičany, držitele bronzu z minulého šampionátu. Na první zlato od roku 1966 myslí Angličané, kteří prohráli v loňském finále Eura a před čtyřmi lety v Rusku skončili čtvrtí. V možná největším šlágru skupinové fáze se 27. listopadu čtyřnásobní mistři světa Němci střetnou se Španělskem.

Premiérové MS na Arabském poloostrově bude suverénně nejdražším turnajem v dějinách, celkové náklady překročily 200 miliard amerických dolarů. Předtím držel rekord brazilský šampionát z roku 2014, jenž vyšel organizátory na 15 miliard. Hrát se bude na osmi stadionech. Kromě Chúru leží všechny ostatní arény v Dauhá či blízkém okolí. Na rozdíl od předchozích turnajů proto týmy zůstanou po celou dobu šampionátu ve stejném hotelu a budou mít stejné tréninkové zázemí.

Letošní mistrovství světa, které vyvrcholí 18. prosince v Lusailu v den katarského národního svátku, se bude naposledy hrát s 32 účastníky. Na příštím světovém šampionátu v roce 2026 v Kanadě, Mexiku a USA se už představí 48 mužstev.

profimedia-0728252653 Skupiny MS v Kataru | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma