Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 22°C Občasný déšť

V Pekingu oficiálně začaly zimní olympijské hry

V Pekingu oficiálně začaly zimní olympijské hry
V Pekingu byly slavnostně zahájeny XXIV. zimní olympijské hry | zdroj: Profimedia

Vztyčením vlajky a zapálením uhlíkově neutrálního ohně začaly v Pekingu oficiálně XXIV. zimní olympijské hry.

Slavnostní ceremoniál na Národním stadionu byl výrazně skromnější než před 14 lety, kdy čínská metropole pořádala letní OH. Českou vlajku přinesli na plochu krasobruslař Michal Březina a kapitánka hokejové reprezentace Alena Mills.

Česko má v Pekingu rekordní výpravu na zimních olympijských hrách, zejména díky premiérovému postupu hokejistek. Oproti původním 116 ale bude konečný počet účastníků o něco nižší - kvůli zraněním i covidové nákaze.

Slavnostní program, do něhož se postupně zapojilo 3000 vystupujících, připomněl mimo jiné všechny zimní olympijské hry od Chamonix 1924. Následovalo tradiční představení účastníků všech více než devíti desítek zemí. Olympijská pochodeň hoří uprostřed obří vločky.

Čínský prezident Si Ťin-pching zahájil hry předepsanou formulí, před ním měli projev předseda organizačního výboru Cchaj Čchi a prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Oba hovořili o vděčnosti, že se hry navzdory pokračující koronavirové pandemii konají v řádném termínu. Čínská metropole jako první po letních hrách pořádá i ty zimní

Konání olympijských her v Číně je kritizováno kvůli porušování lidských práv, řada zemí proto ohlásila diplomatický bojkot a nepošle do Pekingu své vrcholné politické představitele. Někteří zahraniční hosté včetně ruského prezidenta Vladimira Putina se slavnostního zahájení zúčastnili.

V Pekingu už se dva sny soutěží, hry skončí 20. února. V patnácti disciplínách se rozdělí 109 sad medailí.

Zdroje:
Profimedia, ČT24

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 4.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,960 25,040
USD 23,210 23,350
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma