Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Výteční mladíci i nenáviděné opory. Slavia vyzve Arsenal

Výteční mladíci i nenáviděné opory. Slavia vyzve Arsenal
Arsenal je v utkání se Slavií favoritem. Na snímku útočník Alexandre Lacazette během utkání s Liverpoolem | zdroj: Profimedia

Poradili si s Leicesterem i Rangers, teď proti nim stojí další ostrovní soupeř. Londýnský Arsenal je proti Slavii ve čtvrtfinále Evropské ligy jasným favoritem, i populární klub z Premier League ale má slabiny. Má pražský tým šanci na úspěch, nebo se fanoušci sešívaných mají bát vzpomínky na ostudný sedmigólový příděl z předposledního vzájemného zápasu?

Když naposledy Slavia přijela na hřiště Arsenalu, byla z toho prohra 0:7. Rozdíl mezi kluby byl propastný a debakl byl na světě. Ve druhém zápase v Praze pak branka nepadla, jednu z nejbolestivějších proher klubové historie ale zlí jazykové připomínají sešívaným dodnes.

Uplynulo téměř čtrnáct let a oba celky se střetnou znovu. Takový rozdíl si ale nikdo z Pražanů nyní nepřipouští. Leccos se od té doby změnilo - zatímco Slavia je na evropské scéně o poznání konkurenceschopnější, londýnský celek se kvalitativně posunul opačným směrem. Z týmu, pro který byla účast v Lize mistrů samozřejmostí, je nepříliš sebevědomá družina, která je v posledních sezonách ráda i za vstupenku do Evropské ligy.

Sedmigólové hody se asi čekat nedají, Arsenal je však stále jednoznačným favoritem. Tím spíše, že trenér Jindřich Trpišovský řeší před čtvrtečním zápasem samé nepříjemnosti. Mimo jsou stopeři Ondřej Kúdela a Simon Deli a s velkým otazníkem je start gólmana Ondřeje Koláře, který nechytal od kung fu zákroku Roofa z Rangers. Jiného dostatečně kvalitního gólmana pak český tým na soupisce nemá.

I Gunners ale trápí absence. Chybět bude zejména Kieran Tierney. Skotský levý bek je jedním z nejzajímavějších hráčů v kádru a jeho přesné a chytré centry dokážou ve vápně vymyslet neplechu. Mimo bude i David Luiz, stoper s ikonickým účesem.

Některým fanouškům se při vyslovení jeho jména vaří krev, je s ním spojována chybovost a defenzivní kiksy. Zároveň má ale ze všech středních obránců nejlepší rozehrávku a jeho výstavba hry či lahůdkové vzdušné balony budou v zápase chybět.

Hvězdní teenageři

Další klíčoví hráči, kteří vynechali víkendový duel s Liverpoolem, už ale budou k dispozici. Pro Granita Xhaku platí totéž co pro Luize: švýcarský středopolař je velice kritizován pro vznětlivou povahu a obranné minely, jinak jde ale o jednoho z nejkonzistentněji hrajících členů kádrů.

Trenér Mikel Arteta se může spolehnout i na Bukaya Saku - věkem stále teenager je jednou z největších týmových hvězd, a ačkoliv mu ještě není ani dvacet, i díky své poziční univerzálnosti platí za jednoho z nejkomplexnějších mladých Angličanů.

Podobná slova lze říct i o Emilu Smithu-Roweovi. Další z hráčů, kterým by v Americe ještě nenalili pivo, je taktéž důležitou součástí mužstva. Na svém postu ofenzivního záložníka nabízí dobré útočné atributy, zároveň ale poctivost, fyzický styl a dynamiku. Tím se odlišuje od Mesuta Özila, který na slavném postu desítky nastupoval před ním a jehož působení na hrací ploše často připomínalo fotbal starých pánů.

Tak či tak, Arsenal současnosti rozhodně není gigantem ostrovního fotbalu. Za vše hovoří už fakt, že za největší klubové opory platí dva všeobecně odepisovaní třicátníci a dva začínající teenageři. Stále však platí, že papírová převaha bude na straně domácích, neboť Martin Odeegard je stran individuální kvality na jiném levelu než slávista Nicolae Stanciu.

Předpoklady ale ještě nikdy fotbalový zápas nevyhrály. A kouč Trpišovský se svým realizačním týmem to moc dobře ví.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma