Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Za duhu žlutá: Kapitáni evropských týmů se na MS vzdají pásek proti diskriminaci

Za duhu žlutá: Kapitáni evropských týmů se na MS vzdají pásek proti diskriminaci
Švýcarský záložník Granit Xhaka s duhovou páskou OneLove | zdroj: Profimedia

Kapitáni sedmi evropských fotbalových reprezentací nebudou hrát na mistrovství světa s duhovou páskou, která je součástí kampaně proti diskriminaci. Zástupci Anglie, Belgie, Dánska, Německa, Nizozemska, Švýcarska a Walesu se svého plánu vzdali poté, co jim FIFA oficiálně oznámila, že by za to okamžitě po nástupu na hřiště dostali žlutou kartu.

Anglie, Nizozemsko a Wales vstoupí do finálového turnaje v Kataru dnes úvodními zápasy ve skupinách. Jako první byl připraven s duhovou páskou nastoupit anglický kapitán Harry Kane v duelu s Íránem. „Byli jsme ochotni zaplatit pokutu, která by normálně následovala v případě porušení předpisů o oblékání. Nemůžeme ale naše hráče vystavit do situace, kdy by mohli dostat žlutou kartu, nebo být dokonce nuceni opustit hřiště,“ uvedli ve společném prohlášení zástupci anglické FA.

Podle nizozemské federace je skutečnost, že chce FIFA trestat týmy na hřišti, mimořádná. „Jde proti duchu sportu, který spojuje miliony. Stojíme za poselstvím OneLove a budeme ho i nadále šířit, ale naší prioritou číslo jedna je vyhrávat zápasy. Nechcete, aby kapitán začínal utkání se žlutou kartou. Proto jsme se s těžkým srdcem jako pracovní skupina UEFA i jako tým rozhodli vzdát našeho plánu,“ dodali zástupci nizozemské federace v prohlášení.

FIFA dnes zopakovala stanovisko, podle něhož není možné neschválené vybavení použít. „Je v souladu s článkem 13.8.1 pravidel FIFA o vybavení, který stanoví, že pro finálové soutěže FIFA musí kapitáni všech týmů nosit kapitánskou pásku dodanou FIFA,“ uvedla světová federace v prohlášení. Týmy budou mít nově už nyní k dispozici kolekci pásek s nápisem „No Discrimination“, kterou původně FIFA plánovala použít až od čtvrtfinálové fáze.

Postoj FIFA okamžitě vyvolal kritiku skupin bojujících za práva komunity LGBT+. „Je to víc než zklamání, že kvůli FIFA čelí evropští kapitáni hrozbě, že začnou zápasy se žlutou kartou kvůli snaze upozornit na problematiku lidských práv. FIFA potlačuje jejich základní právo na svobodu slova a projevu,“ uvedli představitelé skupiny 3LionsPride reprezentující anglické fanoušky.

Asociace anglických fotbalových fanoušků (FSA) má podle svého vyjádření po dnešku pro FIFA jen pohrdání. „Abychom parafrázovali předsedu FIFA Gianniho Infantina - fotbaloví fanoušci LFBT+ a jejich spojenci dnes budou cítit vztek,“ uvedla FSA v narážce na Infantinův projev před startem MS, kde mimo jiné prohlásil, že se cítí jako gay, handicapovaný či námezdní dělník. „Dnes se cítíme zrazení. Dnes cítíme pohrdání organizací, která ukázala své pravé hodnoty udělením žluté karty hráčům a červené karty toleranci,“ dodala FSA. 

Kampaň „OneLove“ (Jedna láska) odstartovala v září a na její podporu měli kapitáni nosit pásku s duhovým srdcem. FIFA nicméně týmům jejich vlastní design pásek nepovoluje a trvá na tom, že na MS musejí hrát ve vybavení, které jim poskytne. Začátkem listopadu navíc federace účastníky šampionátu vyzvala, aby svou pozornost zaměřili na fotbal, a ne na protesty upozorňující na situaci v pořádající zemi. Kapitán Francie Hugo Lloris už dříve oznámil, že se požadavku FIFA podvolí a s duhovou páskou hrát nebude.

Na šampionát do Kataru se kvalifikovalo celkem 13 evropských reprezentací. Ke kampani se vedle zmiňované sedmičky připojila i Francie, navíc také Norsko se Švédskem, které ale na závěrečný turnaj nepostoupily.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma