Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Zemřel bývalý hokejový brankář a olympijský vítěz z Nagana Roman Čechmánek

Zemřel bývalý hokejový brankář a olympijský vítěz z Nagana Roman Čechmánek
Roman Čechmánek na MS 2007 | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

V 52 letech zemřel bývalý hokejový brankář Roman Čechmánek, olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa. ČTK to řekl Miroslav Stavjaňa, šéf klubu v Uherském Hradišti, kde Čechmánek vedl žáky. Jako první přinesl informaci o Čechmánkově úmrtí iSport.cz.

„Potvrdil mi to jeho syn Roman, který ho našel. Včera s klukama nejel na zápas, protože mu bylo špatně, dneska měl jet s dětmi taky, ale už nereagoval ani na zprávy,“ řekl ČTK Stavjaňa a dodal, ze Čechmánek nebyl nemocný.

Příčina úmrtí není jasná. „Protože koronerka nemohla na místě určit příčinu úmrtí, byla nařízena zdravotní pitva. Policisté vyloučili cizí zavinění smrti,“ řekla Novinkám mluvčí policie Monika Kozumplíková. O sebevraždu se podle ní zřejmě nejednalo.

Zlínský rodák měl v posledních letech vážné finanční problémy. V červnu mu olomoucký vrchní soud potvrdil tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na pět let za podvod. Podle soudu se ho dopustil během podnikání.

Čechmánek na turnaji století v Naganu dělal náhradníka Dominiku Haškovi. Z mistrovství světa měl tituly z let 1996, 1999 a 2000 a také dvě bronzové medaile. Na klubové scéně zářil v dresu Vsetína a získal s ním pět extraligových titulů.

V NHL působil čtyři sezony, chytal za Philadelphii Flyers a Los Angeles Kings. V roce 2003 během angažmá ve Philadelphii získal William M. Jennings Trophy pro gólmany z týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek v základní části.

Hráčskou kariéru ukončil Čechmánek v roce 2009, později začal trénovat ve Valašském Meziříčí nebo Hodoníně. Naposledy působil od ledna jako šéftrenér mládeže v Uherském Hradišti. Vedl oba týmy starších žáků a jedno mužstvo mladších žáků.

„Byl plný energie, odhodlaný pomoci zdejšímu klubu v rozvoji mládežnického hokeje. Práce trenéra jej bavila a naplňovala,“ řekl Deníku bývalý útočník Jaroslav Balaštík, nyní hokejový agent, který se s Čechmánkem na stadionu takřka denně potkával.

Letos v únoru oblékl Čechmánek brankářskou výstroj, podle svých slov naposledy, v exhibici českého týmu proti Slovensku u příležitosti oslav 25. výročí triumfu z Nagana. Po sobě zanechal tři děti.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma