Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Chelsea dopadla na dvacetileté dno. Je to fotbalová katastrofa, běduje trenér Hiddink

Chelsea dopadla na dvacetileté dno. Je to fotbalová katastrofa, běduje trenér Hiddink
Chelsea vyhrála v letošní sezoně jen 12 ligových zápasů, za vedoucím Leicesterem zaostává o 32 bodů | zdroj: Profimedia

Zachraňoval, co se dalo, ale "modrý Titanic" ze dna oceánu vyzvednout nedokázal. Pod taktovkou kouče Guuse Hiddinka se sice Chelsea probrala z letargie a začala si klestit cestu směrem vzhůru tabulkou anglické ligy, nicméně po tragikomickém úvodu sezony to na lepší než deváté místo nestačí. Pro Blues je to nejhorší umístění za posledních 20 let. Paradoxně v ročníku, v němž byli jako obhájci titulu pasování do role největších favoritů.

"Pod označením katastrofa si představuji daleko horší věci, než ty, které se vám mohou přihodit během vaší sportovní kariéry. Pokud se ale budeme držet v hranicích našeho malého fotbalového světa, pak se letošní sezona jinak než 'fotbalová katastrofa' ani pojmenovat nedá," posteskl si holandský trenér.

Jeho svěřence čekají v příštích pěti dnech poslední dvě ligová střetnutí letošní sezony. Ani maximální bodový zisk by však na lepší než deváté místo nestačil. Mezi Chelsea a osmým Liverpoolem totiž zeje nepřeklenutelná desetibodová propast. Blues se naopak musejí mít na pozoru před svými pronásledovateli, hned čtyři týmy je totiž mohou ještě teoreticky předstihnout.

Když druhá liga buší na dveře

Žabomyší války někde uprostřed tabulky jsou však něčím, co na Stamford Bridge už dávno nepamatují. "Tenhle tým operuje v úplně jiných vodách, než na které je zvyklý. Měl by bojovat o titul nebo se přinejmenším držet v kontaktu s nejlepším," konstatoval Hiddink.

Fotbalový světoběžník, který během své kariéry trénoval Jižní Koreu, Austrálii nebo Rusko, dostal v polovině prosince od vedení Chelsea jasný úkol – zachraňte nás před naprostou zkázou! Jeho předchůdce José Mourinho zanechal mužstvo v naprostém rozkladu a pokud by anglický tým někdo "nenakopnul," mohli mít bývalí spoluhráči Petra Čecha z ostudy kabát.

Chelsea se totiž kymácela nad sestupovou propastí a nikdo nevěděl, na kterou stranu ji vítr překlopí. "Mým prvním úkolem bylo dostat tým do bezpečné zóny. Žádné vyšší cíle jsme si tehdy nedávali. Prostě mi bylo řečeno ‚dostaňte nás z téhle šlamastyky, protože v této soutěži je možné úplně všechno!"

Hiddink svou roli spasitele zvládl, ale další cíle, které si předurčil – uspět v FA Cupu a Lize mistrů – už do cílové rovinky nedotáhl. "Základ jsme sice splnili, ale nic navíc už jsme nepřidali. Takže o spokojenosti nemůže být řeč," zhodnotil holandský kouč.

Středeční utkání na půdě Liverpoolu a pondělní střetnutí s novopečenými mistry z Leicesteru budou posledními dvěma zápasy, ve kterých Hiddink povede Chelsea. Od příští sezony ho na lavičce týmu nahradí Antonio Conte, který doposud dirigoval italskou fotbalovou reprezentaci.

Zdroje:
Daily Mirror, Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma