Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Austrálie porazila Peru na penalty a postoupila na fotbalový šampionát

Austrálie porazila Peru na penalty a postoupila na fotbalový šampionát
Austrálie zvládla penaltový rozstřel s Peru a postoupila na mistrovství světa ve fotbale | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Austrálie zdolali v interkontinentálním play off Peru a pošesté v historii postoupili na mistrovství světa. Na neutrálním hřišti v katarském Rajjánu musel po bezbrankovém stavu rozhodnout penaltový rozstřel, ve kterém zvítězili „Socceroos“ 5:4. Hrdinou se stal střídající brankář Andrew Redmayne. Austrálie se probojovala na závěrečný turnaj popáté v řadě.

Světový šampionát zná 31 z 32 účastníků. Poslední postupující vzejde z dnešního duelu Nového Zélandu s Kostarikou, který se odehraje rovněž v Rajjánu.

Austrálie se s Peru střetla na posledním mistrovství světa v roce 2018 v Rusku, tentokrát se ale na finálový turnaj mohl probojovat pouze jeden tým. V základní hrací době ani v prodloužení gól nepadl, a tak musel rozhodnout penaltový rozstřel.

V něm se blýskl Redmayne, jenž v závěru prodloužení nahradil brankářskou jedničku Ryana. Třiatřicetiletý gólman Sydney FC rozhodil střelce Jihoameričanů svéráznými pohyby na brankové čáře a po úvodním nezdaru spoluhráče Boyla pomohl k obratu. Ve třetí sérii vystihl směr Advínculovy střely, která trefila tyč, a v šesté sérii vychytal Valeru.

„Eddie chytá penalty výborně. Byla to psychologická válka, chtěli jsme tím střídáním soupeře zase o trochu víc znejistit,“ řekl po utkání trenér Graham Arnold.

„Jsem neskutečně hrdý na své hráče, celá kvalifikace pro nás byla velmi těžká. Je to jeden z největších úspěchů v historii australského fotbalu,“ dodal osmapadesátiletý kouč, jehož tým v průběhu kvalifikace musel kvůli koronavirovým opatřením několik domácích utkání odehrát na neutrální půdě.

Austrálie zahájí turnaj v Kataru 22. listopadu proti obhájcům titulu Francii. Dalšími soupeři ve skupině D budou Tunisko a Dánsko.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma