Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

V Dauhá se rozlosovaly základní skupiny fotbalového MS

V Dauhá se rozlosovaly základní skupiny fotbalového MS
Losování základních skupin fotbalového mistrovství světa v Kataru | zdroj: Profimedia

Fotbalové mistrovství světa v Kataru zahájí 21. listopadu zápas domácího týmu s Ekvádorem. Ve skupině A jsou také úřadující afričtí šampioni Senegal a Nizozemsko. Rozhodl o tom dnešní los v katarské metropoli Dauhá.

Poprvé v téměř stoleté historii světových šampionátů se los týkal více týmů, než kolik se jich na závěrečném turnaji představí. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu a koronavirové pandemii je zatím známých pouze 29 z 32 účastníků.

O tři zbývající místa si osm týmů zahraje až v červnu. Wales se ve finále evropské baráže utká s vítězem odloženého semifinále mezi Skotskem a Ukrajinou. Dva zápasy interkontinentálního play off se odehrají v Kataru. Peru narazí na lepšího z duelu SAE - Austrálie a Kostarika se utká s Novým Zélandem.

Obhájci zlata Francouzi se ve skupině D střetnou s Dánskem, Tuniskem a jedním z trojice SAE, Austrálie, Peru. Brazílie ve skupině G vyzve Srbsko, Švýcarsko a Kamerun. Dalšího jihoamerického giganta Argentinu v „céčku“ čeká Saúdská Arábie, Mexiko a Polsko.

Zřejmě největším šlágrem základní fáze katarského turnaje bude souboj Španělska s Německem ve skupině E, kterou doplní Japonsko a vítěz druhé interkontinentální baráže Kostarika - Nový Zéland.

Ve skupině F se utkají úřadující vicemistři světa Chorvati s Belgií, která na posledním šampionátu v Rusku získala bronz. Dalšími týmy „efka“ jsou Kanada a Maroko. Ve skupině B může dojít na pikantní souboj Anglie s Walesem, nebo Skotskem. Mezi USA a Íránem zase panují napjaté politické vztahy.

profimedia-0675086152 Cafu a Lothar Matthäus při losování základních skupin fotbalového mistrovství světa v Kataru | zdroj: Profimedia

Rozdělení skupin na galavečeru určili bývalí slavní hráči Cafu, Jay-Jay Okocha, Lothar Matthäus, Ali Daeí, Tim Cahill, Bora Milutinovič, Rabah Madžer a někdejší katarský fotbalista Ádil Ahmad Malalláh.

Závěrečný turnaj se bude hrát od 21. listopadu do 18. prosince. Skupiny potrvají 12 dnů, každý den se v nich odehrají čtyři utkání. Česko bude chybět na čtvrtém šampionátu za sebou. V samostatné historii postoupilo jen na MS v roce 2006 v Německu. Play off překvapivě nezvládla ani Itálie, která vynechá druhé MS v řadě.

Složení základních skupin fotbalového mistrovství světa v Kataru:
Skupina A: Katar, Ekvádor, Senegal, Nizozemsko.
Skupina B: Anglie, Írán, USA, Wales/Skotsko/Ukrajina.
Skupina C: Argentina, Saúdská Arábie, Mexiko, Polsko.
Skupina D: Francie, SAE/Austrálie/Peru, Dánsko, Tunisko.
Skupina E: Španělsko, Kostarika/Nový Zéland, Německo, Japonsko.
Skupina F: Belgie, Kanada, Maroko, Chorvatsko.
Skupina G: Brazílie, Srbsko, Švýcarsko, Kamerun.
Skupina H: Portugalsko, Ghana, Uruguay, Jižní Korea.

profimedia-0675069508 Maskotem fotbalového mistrovství světa v Kataru bude chlapec Laíb | zdroj: Profimedia

Maskotem fotbalového mistrovství světa v Kataru bude chlapec Laíb, jehož jméno v arabštině znamená „super talentovaný hráč“. Laíb pochází z paralelního světa a povzbuzuje všechny k tomu, aby si věřili - na základě motta „Now is All“ (Teď nebo nikdy). 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma