Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Česká hokejová dvacítka je po vítězství nad Švýcarskem opět v semifinále MS

Česká hokejová dvacítka je po vítězství nad Švýcarskem opět v semifinále MS
Čeští hokejisté porazili ve čtvrtfinále juniorského MS Švýcarsko 9:1 | zdroj: Profimedia

Česká hokejová dvacítka deklasovala ve čtvrtfinále mistrovství světa v kanadském Halifaxu Švýcarsko 9:1 a stejně jako loni v srpnu v Edmontonu postoupila mezi nejlepší čtyři celky. Ve středečním semifinále čeká svěřence trenéra Radima Rulíka Švédsko, druhou dvojici tvoří domácí Kanada se Spojenými státy americkými.

Češi budou bojovat o první medaili od roku 2005, kdy v americkém Grand Forks dosáhli na bronz. Od té doby prošli branou čtvrtfinále teprve potřetí. V roce 2018 skončili stejně jako loni čtvrtí.

Čtyřmi body za dvě branky a stejný počet asistencí pomohl k jednoznačné výhře nad Švýcary útočník Jiří Kulich, který působí na farmě Buffala v Rochesteru v AHL.

Vstup do utkání se vydařil Švýcarům, kteří se po 22 sekundách ujali vedení. Do úniku se dostal Robin a Suchánka překonal bekhendovým blafákem mezi betony. Češi odpověděli ve 3. minutě při hře čtyř proti čtyřem: Svozil při svém výpadu našel před brankovištěm Kulicha, jenž poslal puk za Pascheho.

Druhou asistenci si připsal gólman Suchánek, a na turnaji tak už nasbíral čtyři přihrávky. Vylepšil nové rekordy na jednom MS i celkově, které už překonal se třemi asistencemi.

V 8. minutě při Menšíkově vyloučení si Marcel při sólové akci obhodil obránce Sidlera a bekhendovým blafákem v oslabení otočil skóre. V polovině úvodní části se Marcel opět přes Sidlera natlačil před branku, kterou v pádu posunul, ale puk se do ní odrazil od Hauserovy brusle. Sudí po kontrole u videa gól uznali. Zvýšit náskok mohl ve 14. minutě Brabenec, ale trefil levou tyč.

Po 28 vteřinách druhé třetiny napřáhl za pravým kruhem Jiříček a Paschemu prolétl puk přes lapačku do branky. Za 37 sekund jej vystřídal Beglieri a držel čistý štít jen do 26. minuty. Po přihrávce Šalého jej překonal z mezikruží Kulich a připsal si pátý gól na turnaji.

Ve 34. minutě jen sekundu po skončení přesilové hry se po Svozilově nabídce trefil z pravého kruhu mezi Beglieriho betony Szturc. Ještě 66 sekund před druhou přestávkou se po spolupráci s Kulichem prosadil sedmnáctiletý Šalé a oslavil svou první branku na juniorském MS.

Ve 44. minutě tečoval Marcel Čechovu střelu a radoval se ze svého druhého gólu v zápase. Za 66 sekund se zapsal podruhé mezi střelce po Kulichovi a Marcelovi také Szturc, když proměnil Ticháčkovu přihrávku. Na dvouciferný výsledek už Rulíkův tým nedosáhl a šance dovršit druhý hattrick na turnaji promarnil Kulich.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Halifaxu (Kanada); Čtvrtfinále:
Česko - Švýcarsko 9:1 (3:1, 4:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 3. Kulich (S. Svozil, Suchánek), 8. M. Marcel, 10. Hauser (M. Marcel, J. Kos), 21. D. Jiříček (Kulich), 26. Kulich (Šalé), 34. G. Szturc (S. Svozil, Brabenec), 39. Šalé (Kulich), 44. M. Marcel (A. Čech, Ticháček), 45. G. Szturc (Ticháček, D. Jiříček) - 1. Robin. Rozhodčí: Campbell, Menniti (oba Kan.) - Laguzov (Něm.), Persson (Švéd.). Vyloučení: 5:2. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 8746.
Sestavy:
Česko: Suchánek - Ticháček, D. Jiříček, S. Svozil, D. Špaček, Hamara, D. Moravec, A. Čech - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Chmelař, Brabenec, G. Szturc - Ryšavý, Menšík, J. Kos - Hauser, M. Marcel, Měchura. Trenér: Radim Rulík.
Švýcarsko: Pasche (22. Beglieri) - Streule, Bichsel, Zanetti, Sidler, Meile, Dionicio, , Deussen, Despont - Biasca, Canonica, Robin - Jabola-Prada, Alge, Taibel - Ramel, Müller, Reichle - Perrenoud, Truog, Muggli. Trenér: Marco Bayer.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma