Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Dvě fotbalová dramata: Španělé zdolali Chorvaty, Švýcaři vyřadili favorizované Francouze

Dvě fotbalová dramata: Španělé zdolali Chorvaty, Švýcaři vyřadili favorizované Francouze
Mistři světa Francouzi vypadli v osmifinále Eura, Švýcarům podlehli po penaltách | zdroj: Profimedia

Mistři světa Francouzi v osmifinále fotbalového evropského šampionátu nečekaně podlehli Švýcarsku 4:5 po penaltovém rozstřelu. Švýcary v pátečním čtvrtfinále čeká Španělsko, které dnes po dramatu v prodloužení porazilo Chorvatsko 5:3.

V normální hrací době i po prodloužení dramatický zápas v Bukurešti mezi Francií a Švýcarskem skončil 3:3. Svěřence trenéra Vladimira Petkovice poslal do vedení v 15. minutě Haris Seferovic. Jeho spoluhráč Ricardo Rodríguez na začátku druhé půle neproměnil penaltu. Karim Benzema poté dvěma góly v 57. a 59. minutě otočil skóre a čtvrt hodiny před koncem zvýšil Paul Pogba na 3:1. V závěru ale snížil opět Seferovic a v poslední minutě vyrovnal střídající Mario Gavranovic.

V rozstřelu uspělo všech pět švýcarských exekutorů, na straně favorizovaných „Les Bleus“ selhal hvězdný útočník Kylian Mbappé, jehož pokutový kop zlikvidoval brankář Yann Sommer.

„Je to úžasné a jsme všichni moc hrdí. Napsali jsme novou historickou kapitolu našeho fotbalového národa. Ve čtvrtfinále nás čekají Španělé. Bude to těžké, ale sníme dál,“ řekl švýcarský kapitán Granit Xhaka v televizním rozhovoru.

„Nehledáme výmluvy. Pro úřadující mistry světa osmifinále není dobrý výsledek. Každý očekával víc, my v první řadě. Budeme muset tohle zklamání strávit,“ doplnil francouzský kapitán a brankář Hugo Lloris.

Švýcaři od začátku drželi s Francouzi krok a nepouštěli je do velkých šancí. Naopak sami v 15. minutě otevřeli skóre díky Seferovicově hlavičce po centru Zubera. Ten si připsal čtvrtou asistenci na turnaji a je v tomto směru nejlepší.

Francouzi v třetím utkání na Euru po sobě inkasovali jako první a pak dlouho neúspěšně obléhali obranný blok soupeře. Rabiot z dálky o kousek minul, větší šanci si však „Les Bleus“ do pauzy nevytvořili.

Švýcaři mohli v 55. minutě přidat druhý gól. Argentinský sudí Rapallini po zásahu videorozhodčího a kontrole opakovaného záznamu odpískal penaltu za faul Pavarda na Zubera, ale jeho spoluhráče Rodrígueze vychytal brankář Lloris.

Světové šampiony a vicemistry Evropy tento moment hodně nakopl. Mbappé ještě těsně minul, ale v 57. minutě už vyrovnal Benzema, který si zpracoval míč patičkou a chladnokrevně překonal Sommera.

Útočník Realu Madrid hned za dvě minuty otočil skóre hlavou po Griezmannově obloučku. Benzema čtvrtým gólem na turnaji dorovnal druhého nejlepšího střelce Čecha Schicka. Tabulku kanonýrů vede s pěti zásahy Ronaldo z již vyřazeného Portugalska.

Dominantní Francouzi v 75. minutě přidali třetí branku. K odraženém míči se dostal Pogba, který se blýskl výstavní střelou pod břevno. Záložník Manchesteru United se v reprezentaci trefil poprvé od finále MS 2018 s Chorvatskem.

Zdánlivě odepsaní Švýcaři se ale nečekaně vrátili do zápasu. V 81. minutě snížil druhou gólovou hlavičkou Seferovic a v poslední minutě srovnal přesnou střelou náhradník Gavranovic, jehož předchozí gól neplatil kvůli ofsajdu. Na druhé straně mohl v nastavení rozhodnout střídající Coman, ale napálil břevno.

„Po zahozené penaltě jsem byli v opravdu těžké situaci. Jsem hrdý na tým, jak se vrátil do hry. Už před zápasem jsme si říkali, že ať se stane cokoliv, budeme hrát až do úplného konce a nevzdáme se,“ konstatoval Sommer.

Prodloužení nenabídlo tak strhující fotbal jako druhý poločas, nicméně navrch měla Francie. V první části Pavarda vychytal Sommer, švýcarskou branku ve druhé patnáctiminutovce minul trápící se Mbappé a neujala se ani hlavička náhradníka Girouda.

V penaltovém rozstřelu dlouho střelci dominovali nad brankáři, po devíti proměněných pokusech za sebou ale neuspěl útočník Mbappé a „korunoval“ svůj nepovedený turnaj, během něhož nedal ani jeden gól. Francie na velkém turnaji nepostoupila do čtvrtfinále poprvé od světového šampionátu v roce 2010. Švýcaři se mezi nejlepší osmičku velkého turnaje dostali poprvé od MS 1954, které hostili. 

Mistrovství Evropy ve fotbale, osmifinále (Bukurešť):

Francie - Švýcarsko 3:3 po prodloužení (3:3, 0:1), na penalty 4:5

Branky: 57. a 59. Benzema, 75. Pogba - 15. a 81. Seferovic, 90. Gavranovic. Penaltu proměnili: Pogba, Giroud, Thuram, Kimpembe - Gavranovic, Schär, Akanji, Vargas, Mehmedi. Penaltu neproměnil: Mbappé (Francie). Rozhodčí: Rapallini - Belatti, Bonfa (všichni Arg.) - Martínez Munuera (video, Šp.). ŽK: Varane, Coman, Pavard - Elvedi, Rodríguez, Xhaka, Akanji. Diváci: 23 894 (omezený počet).

Sestavy:
Francie: Lloris - Varane, Lenglet (46. Coman, 111. Thuram), Kimpembe - Pavard, Pogba, Kanté, Rabiot - Griezmann (88. Sissoko) - Mbappé, Benzema (94. Giroud). Trenér: Deschamps.
Švýcarsko: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodríguez (87. Mehmedi) - Widmer (73. Mbabu), Freuler, Xhaka, Zuber (79. Fassnacht) - Shaqiri (73. Gavranovic) - Seferovic (97. Schär), Embolo (79. Vargas). Trenér: Petkovic.

profimedia-0618360621 Alvaro Morata a Luka Modrić v osmifinálovém utkání Španělska s Chorvatskem | zdroj: Profimedia

Drama s prodloužením: Španělé zdolali Chorvaty 5:3 

Fotbalisté Španělska vyřadili v dramatickém osmifinále mistrovství Evropy úřadující světové vicemistry z Chorvatska, když po oboustranné přestřelce zvítězili 5:3 po prodloužení. V normální hrací době skončil zápas 3:3.

Hráči "La Roja" otočili vývoj po vlastní brance Pedriho a ještě pět minut před koncem vedli díky trefám Pabla Sarabii, Césara Azpilicuety a Ferrana Torrese 3:1. Chorvati si ale po brankách Mislava Oršiče a Maria Pašaliče vynutili prodloužení. V něm ale rozhodli dalšími góly ze 100. a 103. minuty Álvaro Morata a Mikel Oyarzabal.

Svěřenci trenéra Luise Enriqueho se dostali mezi nejlepších osm týmů soutěže po devíti letech od zisku třetího titulu. Zároveň jako první tým v historii ME vstřelili ve druhém zápase po sobě pět branek. Naopak Chorvati čekají na čtvrtfinálovou účast už od roku 2008.

Nedávní soupeři českého týmu ze základní skupiny Chorvaté nastoupili bez svého nejlepšího střelce na turnaji Perišiče, který měl pozitivní test na koronavirus. Na jeho místě v útoku hrál Rebič. Byli to ale Španělé, kdo měl lepší vstup do utkání, a po čtvrthodině hry si zaběhl za obranu Koke, skvěle však zasáhl brankář Livakovič. Následně neuspěl ani Morata, jenž při hlavičce trefil Vidovu ruku, ale protože ji měl chorvatský obránce u těla, rozhodčí Cakir penaltu nenařídil.

Pro Španěly navíc bylo o chvíli později ještě hůř. Při jedné z rozehrávek poslal Pedri přihrávku takřka přes půl hřiště brankáři Simonovi, tomu ale míč přeskočil pravou nohu a skončil v síti. Byl to rekordní devátý vlastní gól na turnaji a podle serveru Opta i vstřelený z nejdelší vzdálenosti v historii ME (45 metrů).

Fotbalistům „La Roja“ se ale podařilo do poločasu vyrovnat. Sedm minut před přestávkou vystřelil tvrdě Gayá, gólman Livakovič vyrazil míč jen před sebe a dorážející Sarabia se zblízka nemýlil.

Chorvati sice poslali do druhé půle nového útočníka Kramariče, nicméně to byli stále Španělé, kdo diktoval tempo hry. Územní převahu v procentuálním poměru 68:32 navíc přetavili krátce před uplynutím hodiny hry ve druhou branku. Na centr z levé strany si naskočil Azpilicueta a důraznou hlavičkou otočil skóre ve prospěch týmu trenéra Enriqueho. Obránce Chelsea vstřelil první reprezentační gól a stal se v 31 letech nejstarším španělským autorem premiérové branky na Euru.

Když pak v 77. minutě zvýšil po rychlém brejku Ferran Torres, zdálo se, že Španělé zamíří v poklidu do čtvrtfinále. Jenže Chorvati v závěru zmobilizovali síly a pět minut před koncem je vrátil do hry dorážkou po skrumáži střídající Oršič. O tom, že míč přešel v nepřehledné situaci brankovou čáru, ujistila rozhodčího i branková technologie.

Povzbuzení vicemistři světa pak ještě zesílili nápor a ve druhé minutě nastaveného času si na Oršičův centr naskočil další střídající hráč Pašalič a poslal zápas do prodloužení. Oršič se stal prvním střídajícím chorvatským fotbalistou, který na velkém turnaji zaznamenal branku i asistenci.

Útočník Dinama Záhřeb pak měl v prodloužení ještě další střeleckou možnost, ale přestřelil a jeho spoluhráče Kramariče brzy na to vychytal reflexivním zákrokem Simon. Branky se dočkali naopak na Španělé. Ve 100. minutě našel Olmo po centru Moratu, který ranou pod břevno nedal Livakovičovi šanci. Gólem ochromené Chorvaty dorazil pátou brankou po rychlém brejku Oyarzabal.

Španělé pak ještě v úvodu druhého prodloužení přežili únik Budimira, jenž těsně minul pravou tyč, a na druhý pokus si už postup pohlídali až do konce. Spolu s předchozí výhrou 5:0 nad Slovenskem se stali prvním týmem v historii ME, jenž vstřelil ve dvou po sobě jdoucích zápasech dohromady deset branek. Překonali tím dosavadní devítigólový rekord Nizozemců, kteří před 21 lety vyhráli 3:2 nad Francií a následně deklasovali 6:1 Jugoslávii.

Mistrovství Evropy ve fotbale, osmifinále (Kodaň):

Chorvatsko - Španělsko 3:5 po prodloužení (3:3, 1:1)

Branky: 20. vlastní Pedri, 85. Oršič, 90.+2 Pašalič - 38. Sarabia, 57. Azpilicueta, 77. F. Torres, 100. Morata, 103. Oyarzabal. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Dankert (video, Něm.). ŽK: Brozovič, Čaleta-Car (oba Chor.). Diváci: 22 771 (omezený počet).

Sestavy:
Chorvatsko: Livakovič - Juranovič (74. Brekalo), Vida, Čaleta-Car, Gvardiol - Modrič (114. Ivanušec), Brozovič, Kovačič (79. Budimir) - Vlašič (79. Pašalič), Petkovič (46. Kramarič), Rebič (67. Oršič). Trenér: Dalič.
Španělsko: Simón - Azpilicueta, García (71. P. Torres), Laporte, Gayá (77. Alba) - Koke (77. Ruiz), Busquets (101. Rodri), Pedri - F. Torres (88. Oyarzabal), Morata, Sarabia (71. Olmo). Trenér: Enrique.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma