Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Evropské poháry: Sparta porazila Rangers, Slavia a Jablonec v Nizozemsku prohrály

Evropské poháry: Sparta porazila Rangers, Slavia a Jablonec v Nizozemsku prohrály
Červená karta pro Glena Kamaru | zdroj: Profimedia

Tři české fotbalové kluby se představily ve druhých zápasech evropských pohárů. Sparta v Evropské lize doma porazila skotské mistry Glasgow Rangers 1:0, v Konferenční lize Slavia prohrála na hřišti Feyenoordu Rotterdam 1:2 a Jablonec podlehl nizozemskému Alkmaaru 0:1.

Fotbalisté Sparty porazili v Evropské lize Rangers 1:0, Kamara byl vyloučen

Fotbalisté pražské Sparty porazili ve 2. kole skupiny A Evropské ligy obhájce skotského titulu Glasgow Rangers 1:0. O vítězství rozhodl v 29. minutě obránce Dávid Hancko. Hosté od 74. minuty dohrávali bez vyloučeného Glena Kamary.

V součtu s úvodní bezbrankovou remízou v Kodani proti Bröndby před dvěma týdny mají svěřenci trenéra Pavla Vrby na kontě čtyři body. Naopak Rangers nenapravili domácí prohru 0:2 s Lyonem a jsou bez bodu.

Pražané se v dalším kole hlavní fáze Evropské ligy utkají 21. října s Lyonem. Olympique dnes doma v souběžně hraném utkání zdolal Bröndby 3:0.

Kvůli trestu za rasismus v srpnovém duelu s Monakem nesměli na Letnou přijít dospělí fanoušci, díky výjimce ale dorazilo 10 879 dětí od šesti do 14 let s doprovodem.

Stejným poměrem Sparta zdolala Rangers i v září 1991 v 1. kole Pohárů mistrů evropských zemí. Po venkovní říjnové prohře 1:2 po prodloužení postoupila. Od té doby nepodlehla skotským soupeřům v pohárech sedmkrát po sobě, z toho šestkrát zvítězila.

Rangers nevyhráli v pohárech na hřištích českých týmů ani popáté a připsali si tam čtvrtou prohru. V březnu v osmifinále Evropské ligy remizovali v Edenu se Slavií 1:1, doma jí ale podlehli 0:2 a vypadli. Odvetu ve skotské metropoli poznamenala údajná rasistická poznámka hostujícího kapitána Ondřeje Kúdely k domácímu záložníkovi tmavé pleti Kamarovi.

I když Kúdela rasismus popřel, dostal od UEFA zákaz startu v deseti zápasech, kvůli čemuž přišel o mistrovství Evropy. Finskému reprezentantovi Kamarovi, jenž po utkání v Glasgow v útrobách stadionu Kúdelu fyzicky napadl, zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání. Útočník Rangers Roofe navíc v odvetě brutálním zákrokem zranil slávistického brankáře Koláře, který od té doby nosí ochrannou masku.

Kamara a Roofe nechyběli v základní sestavě ani proti Spartě. Po celý zápas diváci při každém Kamarově kontaktu s míčem bučeli.

První šanci si v 10. minutě vytvořili domácí, brankář McGregor však Peškovu střelu z vápna vytáhl na roh. Na opačné straně si Nita poradil s přízemní ranou Sakaly z úhlu. Poté Aribovu hlavičku v šestnáctce odvrátil na roh místo sparťanského gólmana stoper Panák. V 25. minutě Minčev tísněný Basseym zakončil, ale McGregor jeho pokus vykopl.

O čtyři minuty později se sparťané dočkali. Pešek našel z rohu Hancka, jehož hlavička se odrazila od tyče k hostujícímu gólmanovi. Chvilku se sice pokračovalo ve hře, rozhodčímu Palabiyikovi se však na hodinkách ukázalo, že balon celým objemem přešel brankovou čáru.

Domácí mohli zvýšit po zhruba 25 vteřinách druhého poločasu. Hložek utekl hostující obraně a předložil míč před poloodkrytou branku Peškovi, jenže český reprezentant trefil břevno.

Vzápětí Sakala po rohu dorazil míč za Nitu, kvůli ofsajdu však gól neplatil. V další velké příležitosti se objevil Haraslín, ale na McGregora nevyzrál. V 74. minutě uviděl Kamara po faulu na Sáčka druhou žlutou kartu.

V závěru se neprosadili ve vápně Pešek a ve skluzu ani Sáček. V 90. minutě přišel na hřiště poprvé od 7. srpna sparťan Dočkal, který dnes oslavil 33. narozeniny. Pražané vyhráli v pohárech po třech zápasech.

Utkání 2. kola skupiny A fotbalové Evropské ligy:
Sparta Praha - Glasgow Rangers 1:0 (1:0)
Branka: 29. Hancko. Rozhodčí: Palabiyik - Sesigüzel, Olguncan - Bitigen (video, všichni Tur.). ŽK: Wiesner, Haraslín - Kamara, Sakala. ČK: 74. Kamara. Diváci: 10 879 (omezený počet).
Sestavy:
Sparta: Nita - Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko - Pešek, Pavelka, Sáček, Hložek (90. Dočkal), Haraslín (76. Karlsson) - Minčev (69. Drchal). Trenér: Vrba.
Rangers: McGregor - Tavernier, Balogun, Bassey, Barišič - Bacuna (38. Hagi), Davis, Kamara - Aribo (77. Lundstram), Sakala, Roofe (66. Morelos). Trenér: Gerrard.

Fotbalisté Slavie po nepovedené půli prohráli v Rotterdamu s Feyenoordem 1:2

Fotbalisté pražské Slavie prohráli v druhém utkání skupiny Evropské konferenční ligy v Rotterdamu se slavným Feyenoordem 1:2 a nenavázali na úvodní vítězství nad Unionem Berlín. Pátý tým minulé sezony nizozemské ligy rozhodl už v prvním poločase, kdy se trefili Orkun Kökcü a Brian Linssen. V 63. minutě snížil Tomáš Holeš.

Český šampion má po dvou zápasech skupiny na druhém místě tři body stejně jako Union, tabulku vede se čtyřmi body Feyenoord. Poslední je Maccabi Haifa, na jehož půdě se slávisté představí v dalším duelu 21. října. Do osmifinále nově vzniklé Evropské konferenční ligy přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

Slavia prohrála po sérii pěti soutěžních vítězství a nedokázala se úspěšně naladit na nedělní ligové derby na Spartě. Červenobílí, kteří v minulé sezoně došli až do čtvrtfinále Evropské ligy, venku v pohárech počtvrté za sebou nevyhráli. Feyenoord v sedmém utkání v soutěžích UEFA s českým soupeřem poprvé zvítězil.

Trenér Slavie Trpišovský udělal před derby několik změn v sestavě. Do zahajovací jedenáctky se dostali Ekpai, Oscar či Tecl, naopak jen na lavičce začali střelec Schranz či kapitán Bořil, místo něhož nastoupil nalevo obrany netradičně Masopust.

Ve skvělé kulise zaplněného padesátitisícového stadionu De Kuip se od začátku hrálo ve velkém tempu. Feyenoord, který v minulosti získal čtyři mezinárodní pohárové trofeje, byl v úvodu důraznější a na konci 13. minuty otevřel skóre. Sinisterra přiťukl Kökcümu, a ten z hranice vápna přízemní střelou k tyči překonal Mandouse.

Poté Linssen zblízka v obtížné pozici trefil jen slávistického gólmana, ale ve 24. minutě už zvýšil. Po dlouhém závaru nacentroval Malacia a Linssen se v hlavičkovém souboji protlačil před bránícího Masopusta. Do přestávky ještě dvakrát zahrozil Sinisterra, nejprve mířil do Mandouse a pak těsně mimo.

Kouč Trpišovský v poločase hned třikrát střídal a na trávník poslal čerstvé Plavšiče, Lingra a Kuchtu. Pražané ožili a v 63. minutě dokázali snížit. Na Ševčíkův centr z přímého kopu z pravé strany si naskočil Holeš a hlavou překonal Bijlowa. Slávistický defenzivní univerzál potvrdil, že se mu proti nizozemským týmům daří, v osmifinále letního mistrovství Evropy pomohl vítězným gólem k výhře české reprezentace nad „Oranjes“ 2:0.

Feyenoord, vítěz Poháru mistrů evropských zemí z roku 1970 a Poháru UEFA z let 1974 a 2002, už po pauze tolik nehrozil. V 72. minutě naopak hostující Kuchta z úhlu trefil Bijlowa a chvíli nato pokus dalšího střídajícího hráče Schranze zblokoval obránce. Srovnat se ale Pražanům nepovedlo ani v pětiminutovém nastavení, během něhož vyrazil podpořit útok i brankář Mandous. 

Utkání 2. kola skupiny E fotbalové Evropské konferenční ligy:
Feyenoord Rotterdam - Slavia Praha 2:1 (2:0)
Branky: 13. Kökcü, 24. Linssen - 63. Holeš. Rozhodčí: Petrescu - Grigoriu, Marica (všichni Rum.). ŽK: Malacia, Aursnes, Toornstra, Til - Traoré, Bah, Kuchta.
Sestavy:
Feyenoord: Bijlow - Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia - Toornstra, Kökcü (64. Aursnes), Til - Džahánbachš (78. Geertruida), Linssen, Sinisterra (64. Dessers). Trenér: Slot.
Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Holeš, Masopust (69. Schranz) - Ševčík (76. Krmenčík), Traoré - Ekpai (46. Plavšič), Stanciu (46. Lingr), Oscar - Tecl (46. Kuchta). Trenér: Trpišovský.

profimedia-0635528919 Jablonecký Vojtěch Kubišta (vlevo) v souboji s Albertem Gudmundssonem z Alkmaaru | zdroj: Profimedia

Jablonec ve druhém utkání Konferenční ligy prohrál v Alkmaaru 0:1

Fotbalisté Jablonce ve druhém utkání skupiny D Evropské konferenční ligy prohráli 0:1 v Alkmaaru a nenavázali na úvodní domácí vítězství 1:0 nad Kluží. Zápas rozhodl v 53. minutě Albert Gudmundsson.

Svěřenci trenéra Petra Rady klesli na druhé místo tabulky o bod za dnešního nizozemského soupeře. Třetí jsou se dvěma body dánští Randers po remíze 1:1 v Kluži. Rumunskému týmu s bodem patří poslední příčka.

Severočeši třetí duel ve skupině Konferenční ligy sehrají ve čtvrtek 21. října doma proti Randers.

Jablonečtí nastoupili v tradiční základní sestavě, jedinou výjimkou byla pozice hrotového útočníka, kde zraněného Doležala zastoupil Čvančara. Ten se v páté minutě dostal do první slibné šance, ale po náběhu za obranu křížnou střelou těsně minul.

Hosté byli i poté nečekaně aktivnějším týmem. Čvančara ve 28. minutě hlavičkoval do náručí gólmana Vindahla. Nizozemští favorité, kteří před deseti lety na úvod 3. předkola Evropské ligy doma porazili Jablonec 2:0, za první poločas brankáře Hanuše vůbec neohrozili.

O přestávce musel odstoupit ze hry aktivní Čvančara kvůli podezření na otřes mozku po souboji s Vindahlem. Jednadvacetiletého útočníka nahradil Nešpor.

Alkmaar v 53. minutě z první větší příležitosti otevřel skóre. Nabíhající Wijndal v šestnáctce našel volného Gudmundssona a islandský útočník snadno zakončil do odkryté branky.

Domácí poté začali dominovat. Karlsson z dálky přestřelil, po hodině hry Hanuš vytáhnul Gudmundssonovu ránu na roh. Jablonečtí v 64. minutě mohli vyrovnat. Chatzidiakose od vlastního gólu zachránilo břevno a s dorážkou v ideální pozici si neporadil Nešpor.

Severočeši zase měli štěstí v 80. minutě, kdy Gudmundsson zblízka napálil tyčku. Jablonečtí už se do závěrečného tlaku nedostali a zopakovali výsledek z nedělního ligového podještědského derby s Libercem. Radovi svěřenci venku v pohárech prohráli pátý z posledních šesti zápasů.

Utkání 2. kola skupiny D fotbalové Evropské konferenční ligy:
AZ Alkmaar - FK Jablonec 1:0 (0:0)
Branka: 53. Gudmundsson. Rozhodčí: Obrenovič - Praprotnik, Kordež (všichni Slovin.). ŽK: Chatzidiakos - Pilař, Nešpor, Krob.
Sestavy:
Alkmaar: Vindahl - Sugawara, Chatzidiakos, Martins Indi, Wijndal (78. Witry) - Midtsjö, De Wit, Clasie - Gudmundsson (90. Beukema), Pavlidis (66. Aboukhlal), Karlsson. Trenér: Jansen.
Jablonec: Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec (85. Vaníček) - Pleštil (69. Malínský), Houska, Kratochvíl, Pilař - Čvančara (46. Nešpor). Trenér: Rada.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma